PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : MÜrŞİd_İ Kamİlİn Alametlerİ (vasiflari)

*~*DeMa*~*
07.12.2007, 21:28
MÜRŞİD-İ KAMİLİN ALAMETLERİ (VASIFLARI)

Bir kimsenin Mürşid-i Kamil olabilmesi için bazı şartlar vardır.Şimdi onları kısaca sana anlatayım, taki her aklına esen (gelen) mürşidlik (şeyhlik) iddiasında bulunmasın.

1-Alametlerin sonu yoktur. Fakat en önemlisi, Zat-ı muhteremin her fiili, kavli ve ameli Resulullah (s.a.v.)in siyreti gibi olup, buna asla aykırı harekette bulunmaz ve kabul dahi etmez.

2-Huzuruna vardığın zaman, bütün gamın, kederin gider. İçinde bir ferahlık ve muhabbet uyanır.

3-Meclisinden ayrılmak istemezsin. Bir inci tanesi gibi söylediği her sözden, şevkin ve muhabbetin artar.

4-Ziyaretine gelen herkes, büyük veya küçük genç veya ihtiyar, hatta devlet reisi bile olsa elini öpmeye mecbur ve hayır duasını niyaz ile mesrur olurlar.(1)

5-Dünya makam ve koltuk ve sevgisine iltifat etmeyecek,

6-Zincirleme olarak, Hz. Peygamber(s.a.v.)e dayanacak bir şekilde basiretli bir zata tabi olmuş olacak,

7-Basiretli mürşide tabi olmuş bulunması, ona bazı güzel hasletler ve güzel huylar sağlamış olacak, Mesela:Sarsılmaz inanç, kanaat, güven, sabır, şükür, namaz, tevekkül, vekar, haya, cömertlik, marifet,
sadakat, ilim, tevazu, hilim, emanet, teenni, doğruluk, itmin'an ve benzeri gibi güzel ahlaklarla ahlaklanmış olmalı ve güzel siretle meşhur olmuş bulunmalıdır.(2)

8-Şeriatı mutahharanın gereklerini, tam bir istikamet içinde, kıl payı kadar sağa sola sapmaksızın, ilahi emir ve yasaklardan. Bir an bile yüz cevirmeden eksiksiz icra ve ifa etmek. Yani şeriat ölçülerine sıkı sıkıya bağlı olacak.

9-İnsanları şer'i şerife uymaya, islamın hayat veren prensiblerini yaşamaya, Allah ü tealayı her hal ve kar da kalb huzuru ile zikretmeye yöneltir.

10-Mürşid malayani ile vakit geçirmez. Bütün zamanını insanların güzel ahlak sahibi olmalarını temine sarfeder. Zira İslam, güzel ahlaktan ibarettir.

11-Mürşid 'Ölmeden evvel ölünüz' sırrına ermiş, bütün beşeri duyguların ötesinde, kibir, cimrilik, kin, hased, kavgacılık, sabırsızlık ve benzerleri bütün kötü ahlaklardan temizlenmiş olmalıdır.

12-Mürşid itmi'nane ermiş, 'Sen ondan razı, o senden razı (3) ayetin lütfuna mahzar olmuş olmalı.

13-Mürşid insanlardan alan değil, onlara sürekli olarak veren kişidir. 'Sizden hiç bir ücret istemeyen kimselere uyun. Onlar hidayete ermiş kimselerdir.' (Yasin 20-21)

14-Mürşidin bulunduğu mahalde zevk, tevhid, sevgi ve kardeşlik etrafı kuşatmıştır.

ALİ EL HAVVAS Hz.nin son zamanlarında gözleri bozulmuştu. Daha önce geçimini sağladığı sepet örme işine artık bakamıyordu. Bunu bilen dostlarından biri kendisine bir miktar para vermek istedi. Ali el Havvas'ın cevabı şu oldu:

'Öyle bir makamdayım ki , benim kendi kazancımı bile kullanamıyorum: nerde kaldı ki birinin ki' (4)

EBU HASAN EŞ ŞAZELİ (k.s.) 'Tarikatlarda şeyh için masiyetleri bütünüyle terk, yapılması gereken vacibler ile mendublardan kolay gelenleri ifa, imkan nisbetinde ALLAH teala nın zikrine devam etmek ve sürekli ALLAH (c.c.) şuruyla hareket etmenin dışında başka bir şart aranmaz.' (Ruhül Beyan)

İşte kendisinde, saydığımız bu hususiyetler Mevcut olan Zat-i muhterem, Hz peygamber (s.a.v.) Efendimizin nurundan bir nurdur. Kendisine tabi olunmaya ve Mürşid olarak kabul etmeye en layık olanıdır.

Cenab-ı Hak cümlemize kemmil mükemmil bir mürşid bulmayı ve bu mürşid elinden daraynde saadete (rızai bariye) ermeyi nasibü müesser eyleye. Amin, bi hürmeti seyyidil Mürselin.

KAYNAK:
ARİFLERDEN İNCİLER (Mehmet Hanefi mert)

1-Miftahül kulüb sh. 8-47
2-Eyyühel-veled İmamı Gazali Ter.Yaman Arıkan sh.78
3-Feer 29
4-Tasavvufa giriş,varlık ve insan,sh.216 Tasavvuf ve Tarikatlar, sh.47-tasavvufun hakikatleri A.ince sh.102.

Dertli el-Halidi el-Kürdi
07.12.2007, 21:40
Paylaşım için teşekkürler..Rahman razı olsun..

Biz Mürşid-i Kamil'imizi bulduk inşaAllah.."Bir sünneti bile yapmadığımı gören arkamdan gelmesin" diyen..bütün bu sayılan özelliklere uyan bir Mürşid-i Kamil..Elhamdülillah..

vesselam..

öMeR_FaRuK
07.12.2007, 21:42
Malesef herkez ulaşamıyor şeriati öğrenmedikleri içinde yalnış yolara yalancılara aldanıyorlar
Mürşidin kamil oduğunu anlamak için mürid 'in de ilmi olması gerekli kuranı sünneti öğrenmeli
selam ve dua ile

*~*DeMa*~*
07.12.2007, 21:43
Kardeşim şükürler olsun aynı yolun yolcusuyuz Rabbim lakayık eylesin inşallah cümlemizi........Ömer faruk kardeşim güzel bi konuya değinmişsin Rabbim kimseyi aldananlardan etmesin.....

07.12.2007, 21:46
Orjinal Yazarı ömer-faruk

Malesef herkez ulaşamıyor şeriati öğrenmedikleri içinde yalnış yolara yalancılara aldanıyorlar
Mürşidin kamil oduğunu anlamak için mürid 'in de ilmi olması gerekli kuranı sünneti öğrenmeli
selam ve dua ile

ilmi en çok önem veren,medreseleri olan bir yol bu yol..Hamd olsun..

Kardeşim şükürler olsun aynı yolun yolcusuyuz Rabbim lakayık eylesin inşallah cümlemizi........Ömer faruk kardeşim güzel bi konuya değinmişsin Rabbim kimseyi aldananlardan etmesin.....

amiin..

SeYFuLLaH
07.12.2007, 21:48
ömer faruk kardeşim bende şeyhimi buldum :-011ve müridim ama ilim alamadım :-012

*~*DeMa*~*
07.12.2007, 21:50
Geç kalma kardeşim ilmin yaşı yoktur ilimsiz amelse kuru ve tatsız bi meyva gibi sanırım.....

07.12.2007, 21:51
Orjinal Yazarı SeYFuLLaH
ömer faruk kardeşim bende şeyhimi buldum :-011ve müridim ama ilim alamadım :-012

önemli olan bu değildir önemli olan o yolun müridlerinin ilmi bilmemesi değil,öğrenmemesidir diye düşünüyorum..İlminiz olmayabilir,ilim almaya talep misiniz budur önemli olan diye düşünüyorum..

Kitaplara,medreselere,ilmi öğrenmeye bu kadar aşk,sohbetlere bu kadar iştiyak hangi yolda var??kaç yolda var??

SeYFuLLaH
07.12.2007, 21:56
Orjinal Yazarı yar istanbul

Orjinal Yazarı SeYFuLLaH

önemli olan bu değildir önemli olan o yolun müridlerinin ilmi bilmemesi değil,öğrenmemesidir diye düşünüyorum..İlminiz olmayabilir,ilim almaya talep misiniz budur önemli olan diye düşünüyorum..

Kitaplara,medreselere,ilmi öğrenmeye bu kadar aşk,sohbetlere bu kadar iştiyak hangi yolda var??kaç yolda var??
evet kardeşim bi bilsen ne durumda oldugumu ilmi o kadar arzuluyorumki hemde nasıl. bunada şükür Elhamdulillah

RABITA
07.12.2007, 22:26
yüzünü görmek için bile aynaya muhtaç olaninsan, iç yüzünü görmek için gönlü hakla cilalı bir aynaya rehbere nasıl muhtaç olmaz. ALLAH HAKKIYLA EFENDİ HAZRETLERİNE MÜRİD EYLESİN İNŞ NEKADAR BOZUKTA OLSAK EFENDİ HZ. DER ÇOK BUYUK KAPIDASINIZ KIYMETİNİ BİLİN DER MÜBAREK ÇOK DUA EDLİM SULTANIMIZA İNŞ

öMeR_FaRuK
07.12.2007, 22:37

Selamunaleyküm Yanlış anlaşılmak istemem biz bu kapıyı kast etmedik zira bizde 15 senedir bu kapının evladıyız
Bu kapı ilim kapısı biz öğrendiğimizi burda öğrendik Ama herkez böyle değil çok yalnış yollar var cehaletten kötüsüde yok anlatıyorsun karşı çıkıyorlar şeyhim de şeyhim şeytan bağlamış.
Onları kast ettim Kuran-ı sünneti bilen hata yapmaz diye düşünüyorum
SELAM VE DUA İLE

sefkat
07.12.2007, 22:47
[U]KARDEŞ ŞEYHİNDE FANİ OLMAYAN RESULDE NASIL OLACAK
ŞEYHİNE NE KADAR MUHABBETİN VARSA SEN

O KADAR ADAMSIN MAKAMIN OKADAR
BİLİRİZKİ SAHABE RASÜLÜN KANIN I İCTİ

öMeR_FaRuK
07.12.2007, 23:17
RUHU'L - Furkan tefsirinde Hacı Mahmut Efendi Hazretleri bu mevzuyu şöyle izah etmiştir:

"Meşayih'ten bazısı buyurmuştur ki:

Nefsini temizlemeden, dünya ve ahiret meselelerini bilmeden sadece dünyevi menfaat için kendisinin irşat ve gönül ehli olduğunu iddia edenlerin azabı, Miraç gecesi Efendimizin (S.A.V.) makaslarla göğüslerini kesildiğini görüp te Cibril-i Emine sorduğunda, bunlar zinadan çocuk doğuran zaniye (zina edicilerdir dediği kadınların azabından kat kat fazla olacaktır.

Delilsiz dava batıldır. Sahibi ise hem sapık hem saptırıcıdır. Asılsız iddiada bulunan, zina eden kadın gibidir. (Bu teşbih benzetmedir ki, teşbihte hata yoktur.) Şöyle ki; zinadan meydana gelen bir çocuğun mürebbi (yetiştirici)si bulunmadığı gibi bu batıl sapık kişilere uyanlarda hakiki bir sahip bulamamışlardır.

Bidat ehli olan (Ehli sünnet harici) bir kişiye uymak ancak bid'at ve ilhad (Zındıklık) meydana getirir."

Bizim anlatmaya calıştığımızda buydu...
(Mahmudhoca kardeşimizin Ruhul Furkan tefsiri sayfasında yazdığı paylaşım dan alıntı yaptım hakkınızı helal edin hocam)

sefkat
07.12.2007, 23:25
DOGRU SOZE CAN KURBAN KARDES BURDA SÖYLENEN ELBETTE DOGRUDUR HAKTIR

*~*DeMa*~*
08.12.2007, 12:04
MAŞALLAH BİLSEYDİM BU KADAR YORUM OLACAK ÖNCEDEN YAZARDIM BU KONUYU KİM NE OLACAĞINI NERDEN BİLEBİLİRKİ NE GARİP Bİ ÖMÜRDÜR RABBİM YÜREĞİMİZE VE AKLIMIZA BİZİ BIRAKMA SAHİBİM ... :-003

08.12.2007, 16:12
Orjinal Yazarı ömer-faruk

Selamunaleyküm Yanlış anlaşılmak istemem biz bu kapıyı kast etmedik zira bizde 15 senedir bu kapının evladıyız
Bu kapı ilim kapısı biz öğrendiğimizi burda öğrendik Ama herkez böyle değil çok yalnış yollar var cehaletten kötüsüde yok anlatıyorsun karşı çıkıyorlar şeyhim de şeyhim şeytan bağlamış.
Onları kast ettim Kuran-ı sünneti bilen hata yapmaz diye düşünüyorum
SELAM VE DUA İLE

Ve Aleyküm Esselam..

Tabi kardeşim ben sizi anladım ve yazdığım cülmede bir nevi sizi tasdik cümlesiydi..

vesselam..