PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Zeyneb Binti Cahş

öMeR_FaRuK
13.12.2007, 13:08
ZEYNEB BİNTİ CAHŞ

Peygamber Efendimiz'in Vefatından sonra:

Zeyneb bint-i Cahş'ın, Beytü'l-Mal'dan kendisine tahsis edilen geliri 12 bin dirhemdi. Fakat bu alır almaz derhal fakirlere ve yetimlere dağıtırdı.Hatta onun bu parayı aldığı zaman :
--Ey Allah'ım! gelecek yıl beni bu paraya ulaştırma!.. Cünki o bir fitnedir dediği de rivayet edilmektedir

İslam aleminin ikinci halifesi olan (Hz) Ömer bu durumu öğrenince onun kapısı önünde durmuş, içeriye selam göndererek:
--Daha önce gönderdiğim dirhemleri dağıttığını duydum. Bir dirhem daha gönderiyorum ki,onu elinde tutasın" demişti.
Hz i Ömer bin dirhem daha gönderdi fakat o, eskiden beri yaptığını tekrar etmiş ve elindekini dağıtmıştı

O ölmeden önce kendisi için kefenini hazırlamıştı (Hz) i Ömer de ona bir kefen gönderdi Öldüğünde kendisinin hazırladığı kefen bile kız kardeşi Hamne tarafından sadaka olarak verildi. Kendisi fakirlere, ihtiyaç içinde olanlara ve dullara çokça sadaka verirdi
(Hz) Aişenin onun vefatı üzerine:
--"Övünmelmeye layık, çokca ibaded eden, yetim ve dulların sığınağı gitti".. dediği rivayet edilir

Bütün bu sıfatlar, onda öyle bir haleti ruhiye getirir ki, sadaka ile o bir birlerinden ayrılmaz iki unsur haline gelmişlerdi.
(Hz) Zeyneb el işi yapan bir kadın idi Deriyi tabaklar, ondanda eşyalar diker ve bunu gelirini Allah yolunda sarf ederdi. Bu gayretleri boşa gitmediği kısa bir süre sonra anlaşılır. Zira rivayetlere göre Resulullah vefatına yakın, günlerden birinde
"Bana en çabuk kavuşacak olanınız kolu en çok uzun olanınız dır buyurmuştur"
"Kolu en uzun ifadesinien çok sadaka veren manasına geldiği (Hz) Zeynep öldüğünde anlaşılmıştır" Çünki o bedenen uzun birisi olmadığı için koluda diğer annelerimize göre,uzun değildi.Ama gerek kendi el emeğiyle kazandığı, gerekse Peygamber efendimizin ailelerinden biri olması sebebiyle halifelerin taktir ettiği parayı en kısa zaman da fakirlere dağıtmaktan büyük zevk alırdı.
Bu rivayet, bizibaşka bir konuyu daha hatırlatmaya sevk etmektedir.
Buna göre (Hz) Zeyneb ahirette de Resülullah ile birlikte olacaktır. Başka bir ifade ile o daha dünyada iken Cennetle müjdelenmiştir

ARAL
06.03.2008, 17:11
ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM :-064

SoNSuZ-NuR
06.03.2008, 19:18
Orjinal Yazarı aral37
ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM :-064

AlikaN
06.03.2008, 20:24
:-046