PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hızır efendi sohbet

MuH@©i®
10.02.2007, 23:02
Nisa suresi 131-134

Risale-i kudsiye sayfa :23

Ricalin bulduğu sırrı makamı
Nisa bulmak muhal anla kelamı
Velayette kemal üzere makamı
Veli çokdur nisadan yazdı cami
Ricale nisbeten azdır gidelim
Cemal-i ba kemale seyredelim.

Cemaati müslimin,ihvan- din.Sevgili Allahımızın kitabında buyurduğu üzere nisa ayet131 den 134 e kadar ayetleri müzakere etmeye çalışacağız.Bir de efendimiz(sav)in hadislerinden bazılarını da müzakere edeceğiz.Ve Allah dostlarından kibar-ı kelam dediğimiz büyüklerin sözlerinden anlatacağız.

Bu şekil efendi hazretlerinin takip ettiği usuldür..Biz sureta olsa da onu takip edeceğiz.Efendi hazretleri her zaman aynı efendidir.Onun yerini doldurmak mümkün değildir.o konuşmasa da durması kifayet eder. Ama bizler öyle değiliz

Efendi hazretleri kimdir ?Evvela onu tanıyalım.
Efendi hazretleri Rasülüllah efendimizin femi ,ağzı şerifinden ve kalbi şerifinden gelen ilmi ledünninin(ledün ilmi)varisidir.Efendi hazretlerini öyle kürsüde görüldüğü gibi anlatılırsa yanlış olur.Efendi hazretleri bizim gibi yiyen içen bir insandır.Fakat arkadan ona yardım ediliyor.İşte o yardım işi değiştiriyor.Biz bu kürsülerin ehli değiliz.Kürsülerin asıl sahibi Rasülüllah(sav)dır. Sonra da onun varisleridir. Madem ki bize de emir veriliyor.el emru fevkal edeb.”Emir edebin üzerindedir” buyruluyor.Emir gelince edep bile terk edilir.

Efendi hazretlerine sesimiz o kürsüde vaaz etmeye müsait değil deyince, buyurdu ki; sesiniz ister duyulsun ister duyulmasın orda görünün yeter.

Sohbetin evvelinde risale-i kudsiye okumanın sebebini ben şöyle anlatıyorum.;Risale-i kudsiye tasavvufu içine alıyor.Tasavvufun kapısıdır.Bu gönül ilminden çoğu Müslüman haberdar değildir.

Geçenlerde kadınlara vaaz ediyorum,bana şöyle soru soruldu.Bu günlerde de böyle sorular çok soruluyor.Soru=Rasülüllah efendimizin tarikatı varmıydı ?mezhebi varmıydı ? Sen diyorsun ki Hanefi mezhebindenim,Şafii mezhebindenim,maliki mezhebindenim
Hanbeli mezhebindenim.Madem ki Alahü teala bizden sadece Rasülüllahı taklid etmemizi istiyor bizim de ben Hanefi ve Şafii mezhebindenim.nakşi kadiri veya Mevlevi tarikatındanım diyerek Rasülüllahtan ayrlmamız doğru olur mu?

Senelerdir bu sorular soruluyor. Sen bu soruyu soran kişinin yanlıştan doğruya dönmesini istiyorsan ona cevap ver .Bunlara cevap vermek ehemmiyettir.Bende fırsat buldukça bunlara cevap vermek istiyorum.

Mezhep nedir,tarikat nedir evvela bunu bilelim.Bir de Rasülüllah efendimizin şeriatta ki yerini ve bizim de şeriatta ki yerimizi öğrenelim.Şimdi sırayla bunlara cevap verelim.

Rasülüllah efendimizin tarikatı varmıydı?Hangi tarikattandı?Efendimiz (a.s.) buyuruyor ki;”abbim bana üç ilim öğretti.O ilimlerin birini yaymakla bana emir verdi.(bu şeriat ilmidir)Bir ilmi de yaymaktan beni yasakladı.O ilimden birini de yaymaktan beni muhayyer kıldı.”

Rabbimin açıklamada yasakladığı ilim nübüvvet ilmidir.Bu ilim bana özel olarak verilmiştir.Bu ilim rabbimler benim aramda bir şifredir.Bu izah edilmez.Mevla bu ilmi bana kendisi ile özel görüşmem için verdi.Rabbimin bana yaymakla emir verdiği ilim ise şeriat ilmidir.Bu ilim Rasülüllah efendimize vahyolundu.Bu ilme zahir ilim diyoruz kiümmete ağız yoluyla nakloluyor.Bu şeriat ilmi kıyamete kadar Allah’ın emir ve yasaklarını bildiren ilimdir.Bu ilimden itikadi meseleleri bilmek herkese farz-ı ayndır.Rasüllüllah efendimiz herkese bu ilmi duyurdu.Bazıları kabul etti,ümmeti icabet oldu.Kabul etmeyenler ise ümmeti davet oldu.

…….

Rasülüllahın ashaba naklettiği ,tabiininde tebei tabi’ine naklettiği şeriat ilmi okutuldu.Şimdi biz şeriattan bir meseleyi öğrenmek istiyoruz.Nerden bulacağız?Medineye gitsek Rasülüllahı,onu gören sahabeyi ve sahabeyi gören tabiini ve tebei tabiini bulabilirmiyiz?yok.Onlar çoktan ahrete gittiler.Biz bunların hiçbirini görmedik.Öyleyse bi< bir meseleyi öğrenmemekte muafmıyız,o şeyden mesul değimliyiz?Hayır.O meseleden mesulüz ve muaf değiliz.Çünkü bu şeriat kıyamete kadar devam edecek…

Mesela;Allahü teala hazretleri Cuma suresi ayet9-10 da buyuruyor ki; “Ey iman edenler ! Cuma günü namaz için ezan okunduğunda hemen Allah’ın zikrine koşun.Alışverişi bırakın bu sizin için daha hayırlıdır.Eğer bilirseniz.”

Bu ayeti kerime de Alalhü teala hz.leri Cuma günü ezan okundujta Allah’ın zikrine koşun buyurdu.Bu koşmak farzmı,vacip mi,sünnet mi yoksa ihtiyari bir koşmamı.Ve bu koşacak olanlar erkek mi kadın mı?Bir de namaz kılınca yeryüzüne dağılın buyurdu.Dağılmasak günahkar olurmuyuz?
Elbette Rasülüllah bunları sahabelerine anlattı.Biz şimdi bu iki meseleyi öğrenmek için Medine-i münevvere ye RAsülüllah’a soralım.Rasülüllah yok ki o ahrete göç edeli 14 asır oldu.O zaman sahabeye soralım.Onlar da yok.Çünkü onlarda göçeli 13 asır oldu.Tabiine soralım.Onlar da yok.Çünkü onlar da göçeli 12 asır oldu.Bunların hepsi ahrete gitti ama tabiinden olan İmamı azam efendimiz ve onun gibi büyükler bu meselelerin tafsilatını sahabelerden öğrenip kitaplara yazdılar.Öyleyse bu ilimleri İmam-ı azamdan öğrenelim…

Eğer sen ,ben zahiri ilim ile Rasüllaha ulaşmak istiyorum nerden ulaşayım?dersen sana imam-ı azamın mezhebinden ulaş deriz.eğer batın yoluyla ulaşmak istiyorsan Nakşibend Hz.lerinin tarikatından ulaş.senin aldığın bu mezhep ve tarikat işin özüdür.

…..

Her Hakki istikamet.eu ya aittir... izinsiz kopyalanmasi yasaktir

H@FIZ
11.02.2007, 07:31
Allah razı olsun kardeş. Emeğine sağlık

KüBBy
07.07.2007, 13:04
Ellerinee sağlık.. Allah razı olsun..