Orijinalini görmek için tıklayınız : günün hadis-i şerifi
GÜNÜN HADİS-İ ŞERİFİNİDE HERKES ALLAH RIZASI İCİN BİR HADİSİ ŞERİF YAZSIN
YAZAN KARDESLERİMDEN DE ALLAH RAZI OLSUN. YAZAMAYAN KARDESLERİMDEN DE ALLAH RAZI OLSUN
[KİM KORKARSA AKŞAM KARANLIĞINDA YOL ALIR KİM GECE YOL ALIRSA HEDEFİNE ERER.DİKKAT EDİN ALLAHIN MALI KIYMETLİDİR DİKKAT EDİN ALLAHIN MALI CENNETTİR] HADİS-İ ŞERİF
S.ALEYKÜM
semenulcennet
26.03.2007, 20:04
Ve aleyküm selam
Allah c.c şöyle buyurdu ''La ilahe illallah diyen hiç kimseyi ateşe ebediyyen bırakmam.'' HADİSİ ŞERİF
Sabahleyin ve aksamleyin herhangi bir zamanda Allah yolunda bir kere cihad icin yürüyüs hic süphesiz dünyadan ve dünyadaki seylerin hepsinden hayirlidir Hadisi-Serif
Ey müslümanlar! Birbirinize Bugz etmeyiniz, birbirinize hased etmeyiniz, birbirinizden (yüz cevirip arkalasarak) ayrilmayiniz. Ey Allah'in kullari! Birbirinizle kardes olunuz. bir Müslümanin din kardesini üc günden fazla birakmasi (küs durmasi) helal degildir. Hadis-i serif
Rasulullah Hz. MUHAMMED MUSTAFA s.a.v buyuruyorki:
" Sehidlerin efendisi ve basi, Abdulmuttalib oglu Hamzadir ve bir de zalim
hükümdara karsi bas kaldirip ona dogruyu söyleyen,yanlistan
alikoyamaya calisan ve bu sebeple hükümdar tarafindan öldürülen
adamdir "
Rasulullah s.a.v buyuruyorlarki:
Ey Ümmetim,sunu bilesinizki:
Benim gördüklerimi görseydiniz ve benim bildiklerimi bilseydiniz,
AZ GÜLER,cok aglardiniz..
semenulcennet
27.03.2007, 14:58
Haberiniz olsun, rahat koltuğunda otururken kendisine benim bir hadisim ulaştığı zaman kişinin: "Bizimle sizin aranızda Allah'ın kitabı vardır. Onda nelere helal denmişse onları helal biliriz. Nelere de haram denmişse onları haram addederiz" diyeceği zaman yakındır. Bilin ki, Resulullah (ASM)'ın haram kıldıkları da tıpkı Allah'ın haram ettikleri gibidir"
Ebu Davud, Sünne, 6
Ebu Saîd'in (r.a.) anlattığına göre:
Resulüllah (a.s.) minbere oturdu ve: "Bir kul ki yüce Allah onu, dünyanın nimetlerinden vermek ile kendi nezdinde olanlar arasında muhayyer bıraktı. O da Allah nezdindekini seçti" buyurdu. Bu söz üzerine Ebu Bekr ağladı da ağladı: Atalarımız ve analarımız sana feda olsun! dedi. Ravi der ki: İşte Allah Resulü, o muhayyer kılınan kul imiş, Ebu Bekr onu hepimizden iyi biliyordu. Allah Resulü şöyle buyurdu: "Muhakkak ki bana karşı, malı ve arkadaşlığı hususunda insanların en cömerti Ebu Bekr'dir. Bir dost edinecek olsaydım, mutlaka Ebu Bekr'i dost edinirdim. Lâkin din kardeşliği (şahsi dostluktan efdaldir). Mescitte Ebu Bekr'in kapısından başka hiçbir kapı bırakılmasın."
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4390
Gizli ve âşikâr her işinde,Allah'dan korkmayı tavsiye ederim..
(Hadis-i Şerif)
Ölümü çok an ki kalbin yumuşasın"
mahmuddd
27.03.2007, 17:14
Ebû Zer'den (r.a.) rivayetle:
Mezarları ziyaret et ki, âhireti hatırlayasm. Ölüleri yıka. Şüphe*siz cansız ve soğuk cesede dokunmada çok tesirli bir öğüt vardır. Ce*naze namazlarını kıl. Belki bu seni hüzünlendirir. Hüzünlü kimse Kıyamet Günü Allah'ın Arşının gölgesinde bulunacak ve her hayra mazhar olacaktır
Kim, sözleşme yaptığı kimseye zulmeder, hakkını kısar veya gücünün üzerinde bir şey emreder yahut rızası dışında bir şeyini alırsa kıyâmet günü onun aleyhine bizzat ben delil (ve davacı) olacağım.
Ebu Davud, Harac 33
mahmuddd
27.03.2007, 17:18
îbni Mes'ud (r.a.) rivayet ediyor:
Kim ki musibete uğramış birisini teselli ederse onun sevabı kadar sevap kazanır
allahu tealanın bir kulundan yüz çevirdiğinin alameti onu kendisiyle başka olan işlerle (malayani) uğraştırmasıdır...
Muhakkak ki, insanların, en ziyade cimri olanı,
karşılaştığı zaman din kardeşlerine selam vermeyen kimsedir.
(40 Hadis)
aise (r.a) dan; Rasulullah (s.a.v) söyle buyurdu: Her kim bizim emrimize uymayan bir is yaparsa o is merduttur. (yani bos ve gecersizdir). Hadis-i serif
kütüb-i sitte
Hadis No: 4126
Tanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: "Allah ilmi [verdikten sonra], insanların [kalbinden] zorla söküp almaz. Fakat ilmi, ülemayı kabzetmek suretiyle alır. Ulema kabzedilir, öyle ki, tek bir alim kalmaz. Halk da cahilleri kendine reis yapar. Bunlara meseleler sorulur, onlar da ilme dayanmaksızın [kendi reyleriyle] fetva verirler, böylece hem kendilerini hem de başkalarını dalalete atarlar."
Kategori: İLİM BÖLÜMÜ/İlmin Kaldırılması
Hiç kimse kendi elinin kazandığından daha hayırlı bir yemek yememiştir.Muhakkak ki Davud aleyhisselam kendi elinin kazandığını yerdi.(Buhari)
Resulullah (sav): "Dua ibadetin kendisidir" buyurdular ve sonra şu ayeti okudular. (Mealen): "Rabbiniz: "Bana dua edin ki size icabet edeyim. Bana ibadet etmeyi kibirlerine yediremeyenler alçalmış olarak cehenneme gireceklerdir" buyurdu." (Gafir 60). [Metin Tirmizi'ye aittir.]
Efendimiz (s.a.v.) buyurdalarki: Kendini sakınanlar haricinde bütün ümmetim cennete girdi.
Sahabe-i kiram: kim kendini cennetten sakınırki diye sorunca efendimiz;
Kimki bana itaat etti o cennete girdi, Kimki bana asi oldu o kişi kendini cennetten sakınmıştır.
kişi sevdigiyle beraberdir.
h.şerif
Resulullah (sav), (ölen) çocuğu için ağlamakta olan bir kadına rastlamıştı: "Allah'tan kork ve sabret" buyurdu. Kadın (izdırabından kendisine hitab edenin kim olduğuna bile bakmadan): "Benim başıma gelenden sana ne?" dedi. Resulullah (sav) uzaklaşınca,kadına: "Bu Resulullah idi!" dendi. Bunun üzerine, kadın çocuğun ölümü kadar da söylediği sözden dolayı (utanıp) üzüldü. (Özür dilemek için) doğru Aleyhissalatu vesselamın kapısına koştu. Ama kapıda bekleyen kapıcılar görmedi, doğrudan huzuruna çıktı ve: "Ey Allah'ın Resulü, (o yakışıksız sözü) sizi tanımadan sarfettim (bağışlayın)" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Makbul sabır, musibetle karşılaştığın ilk andakidir" buyurdu.
semenulcennet
29.03.2007, 17:39
Bir erkek, yanında mahremi bulunmayan (yabancı) bir kadınla yalnız kalmasın!
Bunun üzerine bir adam kalkarak: "Ey Allah'ın Resülü, kadınım hacc için yola çıktı, ben ise falan falan gazvelere yazıldım!" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Öyleyse git hanımına yetiş, onunla hacc yap!" diye emretti."
Buhari, Nikah 111
merhamet etmeyene merhamet olunmaz
semenulcennet
30.03.2007, 11:36
Biri diğerine ihanet etmediği müddetçe iki ortağın üçüncüsü ben olurum. Biri arkadaşına ihanet etti mi ben aralarından çekilirim.
Ebu Davud, Büyu 27
Mü'minler birbirini sevmekte, birbirine acımakta, birbirini korumakta bir vücûd gibidir. Vücûdun herhangi bir uzvu rahatsız olursa, diğer âzâları da bu yüzden humma ve uykusuzluğa tutulurlar. (Hadîs-i şerîf-Sahîh-i Müslim)
Ebu Hureyre'nin (r.a.) rivayet ettiğine göre:
Allah Resulü (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Cehennem ile Cennet münakaşa ettiler. Cehennem: Bana zalimler ve mütekebbirler girer dedi. Cennet: Bana zayıflar ve miskinler girer dedi. Aziz ve Celil Allah Cehenneme: Sen benim azabımsın. Dileyeceğim kimselere seninle azap ederim buyurdu. (Belki de: Dilediğime seninle isabet ederim demiştir). Cennete de: Sen benim rahmetimsin. Dilediğim kimselere seninle merhamet ederim. İkinizi de dolduracak vardır buyur
Eshabıma dil uzatmakta Allah�tan korkun! Benden sonra onları kötü emellerinize alet etmeyin! Onları seven, beni sevdiği için sever. Beni sevmeyen de onları sevmez. Onları inciten beni incitmiş olur. Beni inciten de Allahü teâlâyı incitmiş olur. Bunun da cezası gecikmeden verilir.) [Buhari]
2294 - Sa'd İbnu Ebî Vakkas (radıyallâhu anh) anlatıyor: "İki erkek kardeş vardı. Bunlardan biri öbür kardeşinden kırk gün kadar önce vefat etti. Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)ın yanında bunlardan birincinin faziletleri zikredildi. Bunun üzerine Efendimiz (aleyhissalâtu vesselâm):
"Diğeri müslüman değil miydi?" diye sordu.
"Evet, müslümandı ve fena da değildi!" dediler. Aleyhissalâtu vesselâm:
"Öldükten sonra, namazının ona ne kazandırdığını biliyor musunuz? Namazın misali, sizden birinin kapısının önünde akan ve her gün içine beş kere girip yıkandığı suyu bol ve tatlı bir nehir gibidir. Bu (nehrin) onun üzerinde kir bıraktığını göremezsiniz. Öyleyse, siz ona namazının neler ulaştırdığını bilemezsiniz."
Muvatta, Kasru's-Salât 91, (1,174).
Hadis-i Şerif
Herhangi bir kişi geri vermemek niyetiyle bir borç alırsa kıyamet gününde hırsız olarak Allah(cc)'ın huzuruna çıkar
http://img509.imageshack.us/img509/9364/4747oj8.jpg
semenulcennet
02.04.2007, 11:17
Ademoğlu sabaha erdi mi, bütün azaları, dile temenna edip: "Bizim hakkımızda Allah'tan kork. Zira biz sana tabiyiz. Sen istikamette olursan biz de istikamette oluruz, sen sapıtırsan biz de sapıtırız" derler.
Tirmizi, Zühd 61
Güneşin doğmasından ve batmasından önce namaz kılan hiç kimse ateşe girmeyecektir. -Burada sabah ve ikindi namazları kastedilir
Müslim, Mesacid 213, (634) Ebu Dâvud, Salât 9, (427
Resulullah (sav) "Allah'tan hakkıyla haya edin!" buyurdular. Biz: "Ey Allah'ın Resulü, elhamdülillah, biz Allah'tan haya ediyoruz" dedik. Ancak O, şu açıklamayı yaptı: "Söylemek istediğim bu (sizin anladığınız haya) değil. Allah'tan hakkıyla haya etmek, başı ve onun taşıdıklarını, batni ve onun ihtiva ettiklerini muhafaza etmen, ölümü ve toprakta çürümeyi hatırlamandır. Kim ahireti dilerse dünya hayatının zinetini terketmeli, ahireti bu hayata tercih etmelidir. Kim bu söylenenleri yerine getirirse, Allah'tan hakkıyla haya etmiş olur."
h.seriff
semenulcennet
03.04.2007, 18:20
Resulullah (sav) (bir gün): "Siz aranızda kimi pehlivan addedersiniz?" diye sordu. Ashab (ra): "Erkeklerin yenmeye muvaffak olamadığı kimseyi!" dediler. Resulullah (sav): "Hayır," dedi, "gerçek pehlivan öfkelendiği zaman nefsine hakim olabilen kimsedir."
Müslim, Birr 106
nura hasret
03.04.2007, 18:33
Peygamber Efend. (S.A.V.) bir gün arkadaslarina "Kapinizin önünden akan bir nehir olsa ve günde bes kere bu nehirde yikansaniz sizde hic kir kalirmi?" diye sormus, arkadaslarinin "Hayir!" cevabi vermesi üzerine "Iste, bes vakit namazda böyledir. Allah namaz ile günahlari siler." buyurmustur.
Buhari, Mevakit, 6
semenulcennet
04.04.2007, 13:59
Mirac sırasında İbrahim (as)'le karşılaştım. Bana: "Ey Muhammed, ümmetine benden selam söyle. Ve haber ver ki: Cennetin toprağı temiz, suyu tatlıdır. Burası (suyu tutacak şekilde) düz ve boştur. Oraya atılacak tohum da sübhanallah, velhamdülillah, ve lailahe illallah, vallahu ekber cümlesidir."
Tirmizi, Da'avat 60
Eshabıma dil uzatmakta Allah�tan korkun! Benden sonra onları kötü emellerinize alet etmeyin! Onları seven, beni sevdiği için sever. Beni sevmeyen de onları sevmez. Onları inciten beni incitmiş olur. Beni inciten de Allahü teâlâyı incitmiş olur. Bunun da cezası gecikmeden verilir.) [Buhari]
semenulcennet
05.04.2007, 12:54
(Ashab'tan bir kısmı): "Ey Allah'ın Resulü! Sen bize şaka yapıyorsun!" demişlerdi. "Şurası muhakkak ki (şaka da olsa) ben sadece hakkı söylerim!" buyurdular.
Tirmizi, Birr 57
Ebu Hureyre'den (r.a.) rivayet edildiğine göre:
Hz. Peygamber (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Arab'ın söylediği sözlerin en şairanesi Lebid'in şu sözüdür: İyi biliniz ki Allah'tan başka her şey batıldır
Allah Resulü (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Muhakkak ki bir kimsenin karnının onu bozacak irinle dolması şiirle dolmasından daha hayırlıdır
AMELLERİN (iş) EN GÜZELİ DEVAMLI OLANIDIR AZ DAHİ OLSA... HADİSİ ŞERİF
semenulcennet
06.04.2007, 19:08
"Allah'ı zikretmek elbet en büyüktür (Ankebut, 45)" mealindeki ayet hakkında şunu söyledi: "Kulun Allahu Teala'yı diliyle zikretmesi büyük (bir ibadet)tir. Onu zikretmesi, herhangi bir günaha yaklaşınca O'ndan korkarak terketmesi, günah işler olduğu halde diliyle zikretmesinden, daha büyüktür.
Rezin
Ebu Zerr (r.a.) şöyle anlatır:
Ey Allah'ın Resulü! Yeryüzünde (ibadet için) yapılan ilk mescit hangisidir? diye sordum. "Mescid-i Haram" buyurdu. Ben: Sonra hangisi? dedim. Allah Resulü: "Mescid-i Aksa" buyurdu. Ben: Bu iki mescidin kuruluşu arasında ne kadar zaman vardır? dedim. Allah Resulü: "Kırk sene vardır. Namaz sana nerede yetişirse namazı orada kıl. İşte orası bir mescittir" buyurdu.
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 808
semenulcennet
08.04.2007, 10:08
Kıyamet günü, Allah öncekileri ve sonrakileri birleştirip topladığı zaman her vefasız için, onu tanıtan bir bayrak dikilir ve: "Bu falan (oğlu falanın) vefasızlığıdır" denilir.
Buhari, Edeb, 99
Ammâre İbnu Rueybe radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Güneşin doğmasından ve batmasından önce namaz kılan hiç kimse ateşe girmeyecektir. -Burada sabah ve ikindi namazları kastedilir-."
Müslim, Mesacid 213, (634); Ebu Dâvud, Salât 9, (427); Nesâi, Salât 21, (1, 241).
semenulcennet
09.04.2007, 18:46
İnsanların şerlileri, ulemaya (birşey öğrenmek için değil), onları yanıltmak için zararlı meselelerden soru soranlardır.
Rezin
Ebu Hüreyre (r.a) den rivayete göre Rasûlüllah (s.a.v) : “ Allah-ü Teâlâ, kendi yolunda ( cihada)çıkana: O kişiyi ancak bana iman ve resullerimi tasdik etmek ( bana inanması ve Peygamberlerimin verdiği müjdeleri doğrulaması) Bu yola çıkardıysa,Ben onu nail olacağı ( ulaşacağı) sevap ve ganimetle vatanına döndüreceğim. Veya ölürse cennete girdireceğim diye söz verdi.” Bundan sonra Efendimiz (s.a.v) devamla : “ Ümmetimi Meşakkate ( zorluğa) düşüreceğimden korkmasaydım, hiçbir seriyyenin ( harbe gönderdiğim asker cemaatlerinin) arkasında oturmazdım. Ve elbette ben öldürüleyim, sonra diriltileyim, sonra tekrar öldürüleyim istedim.” Buyurdu.
( Buhari, İmam:26, Neseî, Cihad:14, İmam:24, Ahmed İbn-i Hambel::2/231,384,494
semenulcennet
10.04.2007, 18:38
:-010 Cennete ne zengin cimri, ne de kaba merhabmetsiz girer :-010 (Ebu Davud Edeb 8)
Allah Resulü (s.a.v.) söyle buyuruyor:
“ – Bir kimse gece veya gündüz her rekatinda 1 Fatiha ve 15 defa Ihlas Suresi’ni okumak kaydiyla dört rekat namaz kilar ve namazini bitirdikten sonra yetmis defa “Sübhânellâh“ diyerek tesbih eder, yetmis defa da bana Salat ü Selam getirirse, beni peygamber olarak gönderen Yüce Zât hakki için bu namazi kilanin kalbinden hikmet kaynaklari fiskirir. O hikmetleri dili ile konusur. Allah Teala o kimseye dünyanin derdini de, devasini da gösterir. Beni peygamber olarak gönderen Allah hakki için; her kim bu namazi anlattigimiz sekilde kilarsa basini secdeden kaldirmadan Allah onu bagislar. Bu arada ölücek olursa bagislanmis ve sehid olarak ölür. Bir kimse bu namazi yolculuk halinde kilarsa, murad ettigi yere gidsini ve dönüsünü Allah Teala kolaylastirir. Sayet borçlu ise Allah Teala ona borcunu ödemeyi kolaylastirir. Sayet bir ihtiyaci varsa Allah Teala onun bu ihtiyacini yerine getirir. Beni peygamber olarak gönderen Yüce Allah hakkina yemin ederim ki, bu namazi bir kul kilarsa Allah Teala onun okudugu her harf ve ayet için cennette bir mahrefe ihsan eder.
Ya Resulellah! Mafrefe Nedir? Diye sordular:
Allah Resulü (s.a.v.) söyle buyurdu:
“ Mahrefe, cennette bir bahçedir. Onun agaçlarindan birinin gölgesinde
bir atli yüz sene gitse, yine de asamaz.
Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:
"Namaz kılanın önünden geçen kişi, bunun vebalinin ne kadar büyük olduğunu bilseydi, yıllarca beklerdi de, bu onun için daha hayırlı olurdu."
Ebû Cüheym radıyallahu anh. Buhârî.
2. İki şeyi koruyan cennete girer: 1- Dil. 2- Irz.
semenulcennet
12.04.2007, 20:12
Ezanı işittiğiniz zaman, müezzinin söylediğinin mislini tekrar edin.
Buhari, Ezan 7
Hz. Peygamber (s.a.s) bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur: "Zandan sakının. Zira şüphesiz zan sözün en yalan olanıdır. " Bu hadis-i şerifte sû-i zandan sakınma vardır. Üzerinde hiçbir kötülük alameti görülmeyen bir kimseyi kötülükle töhmet altına almaya "zan" denir. Bu yersiz ve sebepsiz yere birini kötülemektir. Bu şüphesiz kötü bir zandır. ALLAH Teâlâ şu âyet-i kerîmede mü'minleri bundan sakındırmıştır: "Ey iman edenler, zandan çokça sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır" (el-Hucurat, 49/12).
Yasak edilen zannın içine, açıkça şüpheli yerlerde gezen kimse hakkındaki zan, dünya işlerinde yapılan zan ve ALLAH Teâlâ'ya karşı duyulan hüsnü zan girmez. Ancak Uluhiyetle ve Peygamberlikle ilgili zanlar haram olan zanlara dahildir. Çünkü iman ve tasdik hususunda yakîn (kesin bilgi) şarttır (Muhammed Abdülaziz el-Hûlî, el-Edebü'n-Nebevî, Terc. Sezai Özdemir, İstanbul 1982 218).
ALLAH Teâlâ hakkında hüsn-i zan beslemek şarttır. Ebû Dâvud ve Müslim Cabir (r.a)'den şu hadisi rivayet etmişlerdir: Herhangi biriniz ALLAH Teâlâ hakkında hüsn-i zanda bulunmaksızın ölmez. Yani ALLAH'ın, hakkında merhametli ve şefkatli olduğuna inanarak ölür" (et-Tac, I, 337). Bir kudsi hadis de şöyledir: "Ben kulumun, bana olan zannının yanındayım. Beni zikrettiği yerde, ben onunla beraberim..." (Müslim Tercümesi, Kitabu't-Tevbe, Bab, I, XI, 87)
iki sey vardir, asla reddedilmezler: Ezan esnasinda yapilan dua ile, insanlar birbirine girisdikleri savas sirasinda yapilan dua.
Kim kötü ve çirkin bir iş görürse onu eliyle düzeltsin; eğer buna gücü yetmiyorsa diliyle düzeltsin; buna da gücü yetmezse, kalben karşı koysun. Bu da imanın en zayıf derecesidir." Müslim, Îmân, 78; Ebû Dâvûd, Salât, 248
Dünyada yükselen bir şeyi alçaltmak, Allah’ın değişmez kanunudur.
"Bir kadın, kedi yüzünden cehenneme girdi. Kediyi eve hapsetmiş, yiyecek bir şey vermemiş, üstelik gidip yiyecek araması için onu serbest de bırakmamıştı."
Nerede ve nasıl olursan ol, Allah’dan kork.
Kötülük işlersen, hemen arkasından iyilik yap ki, o kötülüğü silip süpürsün.
İnsanlarla güzel geçin!”
KİSİ SEVDİGİYLE BERABERDİR
Sarıkla kılınan nafile veyahut farz bir namaz, sarıksız kılınan yirmi beş namaza denk olur. Sarıkla kılınan bir Cuma namazı ise, sarıksız olarak kılınan yetmiş namaza denktir. (889)
Cabir (R.A.) dan rivayet edilen bir hadis-i şerifde ise Peygamber efendimiz (S.A.V.) şöyle buyurmuştur: "Sarıkla kılınan iki rekât namaz sarıksız kılınan yetmiş rekat namazdan daha faziletlidir. (890)
14) "Ümmetim takkeler üzerine sarık sardıkları müddetçe, fıtrattan (doğru yoldan) ayrılmazlar. (891)
15) "Sarık giymeye devam ediniz. Çünkü o gerçekten meleklerin alametidir. Ve onun (bir kısmını) arkanızdan sarkıtınız. (892)
Hz. Cabir´den:
"Hiçbir mü´min erkek, hiçbir mü´mine kadına kızıp darılmasın. Eğer onun bir huyundan hoşlanmazsa, diğer bir huyundan memnun olabilir."
(Müslim/Rada 61)
Abdullah bin Mesud (r.a): Rasulullah (s.a.v):Ancak iki konuda imrenme (haset) vardır: Allah'ın kendisine mal verip de bu malı hak yolda harcattığı kimse ile Allah'ın kendisine ilim (hikmet) verip de bu ilimle (hikmetle) hüküm veren ve bu ilmi (hikmeti) öğreten kimseye. buyurdu.(Buhari,ilim,15)
Cabir bin Abdullah (r.a)'dan: Kul ile küfür arasında (yalnız) namazı terketmek vardır. (ibn Mace,II,395,1078)
Malik(r.a)'ten: Doğruluktan ayrılmayın! (bunun sevabını siz sayamazsınız) Şunu iyi bilin ki: Amellerinizin en hayırlısı namazdır. Abdestli olarak durmaya ancak mümin riayet eder.(Rüdani,I,143,923)
ibni Mes'üd den rivaet Kalbinde zrre kadar kibir olan kimse cennete giremez.
Ebu Hureyre'den: Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: Bir tacir vardı. İnsanlara borç verip dururdu.Borçluyu fakir gördüğü zaman hizmetçilerine hitaben: Buna müsamaha gösteriniz, Allah'ın da bizlere müsamaha etmesi umulur.derdi. İşte bu huuyndan dolayı Allah o taciri müsamaha ve affeylemişti.(Buhari, IV,30 1921)
insanlar üzerine öyle bir zaman gelirki insanlar bir baska bir vadidedir kuranı kerim baska bir vadidedir. h.serif
bir kimseye bildiği bir konu sorulduğunda cevap vermezse,kıyamet gününde ağzına ateşten bir gem vurulur.
İbn Ömer(r.a), Rasulullah: Gaybın anahtarı beştir. Bunları ancak Allah bilir. Yarın ne olacağını hiçbir kimse bilemez. Rahimlerde ne olduğunu hiçbir kimse bilemez. Yarın ne kazanacağını hiçbir kimse bilemez. Hangi toprakta öleceğini hiçbir kimse bilemez. Yağmurun ne zaman yağacağını hiçbir kimse bilemez.Buyurdu demiştir.(Tecridi Sarih,559)
GÜNÜN HADİSİ
İbn Ömer (r.a)'den rivayete göre, Rasulullah şöyle buyurmuştur: Ölen kimselerin iyi yönlerini anıp hatırlayın kötülüklerini ise gündeme getirmeyin.(Tirmizi,1019)
Ebü hureyre den rivayerle DOĞRUDAN KENDİSİNİ İLGİLENDİRMEYEN ŞEYLERLE MRŞGUL OLMAYI TERK ETMESİ,kİŞİNİN İYİ MÜSLUMAN OLDUĞUNU GÖSTERİR.
İbn Ömer (r.a)'den, Rasulullah: Allah bir topluma azap indirdiğinde, azap toplumun içerisinde bulunan herkese isabet eder. Sonunda yaptıkları işlere göre tekrar diriltilirler. (Tecridi Sarih,2191)
Behz. b. Hakim (r.a)'den, Rasulullah şöyle buyurdu: Kıyamet günü sizler yaya olarak, binitli olarak ve yüzüstü sürünerek mahşer yerine toplanacaksınız.(Tirmizi,2424)
Sana şüphe veren şeyi bırak,şüphe vermeyene yönel!( hadis)
Ayşe ra dan rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur:
Allah'ım! Tembellikten, insanı perişan eden yaşlılıktan, günaha dalmaktan, ağır borç yükü altına girmekten, kabir fitnesi ve kabir azabından, cehennem fitnesi ve cehennem azabından, zenginlik fitnesinin şerrinden sana sığınırım. Fakirlik fitnesinin şerrinden sana sığınırım. Kör deccalın fitnesine uğramaktan sana sığınırım. Allah'ım günahlarımı kar ve dolu suyuyla yıka, beyaz elbiseyi kirden arındırdığın gibi kalbimi de günahlardan arındır, benimle günahlarımın arasını doguyla batı kadar uzaklaştır.
Ebu Musa el-Eş'ari den rivayet ediliyor ki:
Peygamber Efendimiz (sav) : Allah'ım! Günahlarımı, bilgesizlik yüzünden yaptıklarımı, haddimi aşarak işlediğim kusurlarımı, benden daha iyi bildiğin bütün suçlarımı bağışla. Allah'ım! Ciddi ve şaka yolu yaptıklarım, yanlışlıklara ve bilerek işlediğim günahlarımı affeyle. Allah'ım önceden işlediğim ve bundan sonra işleyeceğim günahlarımı, gizli ve açıktan yaptıklarımı benden daha iyi bildiğin günahlarımı bağışla. Öne alanda sensin, geriye bırakan da. Senin herşeye gücün yeter.
Rabb'ini zikreden kimse ile Rabb'ini zikretmeyen kimsenin durumu,diri ile ölünün durumu gibidir.
Ebu Hureyre (r.a)'den. Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur: Allah için duadan daha kıymetli bir şey yoktur.(Tirmizi,3591)
Ebu Hureyre (r.a)'den, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: Mümin Allah katındaki azabı bilmiş olsaydı hiç kimse cenneti ümit etmezdi; kafir de Allah katında olan rahmeti bilmiş olsaydı cennetten ümidini kesmezdi.(Tirmizi,3772)
Selman el-Farisi (r.a)'den, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: Allah çok hayalı ve çok cömerttir.Kişi O'na ellerini kaldırdığı zaman,onları boş ve nasipsiz olarak çevirmekten haya eder.(Tirmizi,3789)
Öfkeyi Dindiren En Etkili İlaç
Süleyman ibni Surad r.a şöyle dedi:
-"Ben bir söz biliyorum, eğer bu kişi onu söylerse, üzerindeki bu kızgınlık hali geçer.Eğer o, 'Eûzü billahi mine'şşeytanir-racîm: İlahi rahmetten kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım' derse, üzerindeki hali kaybolur."
Enes b. Malik'ten Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur. Cennet nefse hoş gelmeyen şeylerle kuşatıldı. Cehennem de nefsin hoşuna giden şehvetlerle kuşatılmıştır. (Müslim,Sahih)
Hidayete davet eden kimseye, kendisine uyanların sevabı kadar sevap verilir.Bu onların sevaplarından da hiçbir şey azaltmaz.
Resulullah (sav) sırtını rükudan kaldırdığı zaman: "Semiallahu limen hamideh, Allahümme Rabbena leke'l-hamdü mil'es-semavati ve mil'el'arzi ve mil'e ma şi'te min şey'in ba'du. (Allah, kendisine hamd edeni işitir. Ey Allahım, ey Rabbimiz, semalar doluşu, arz doluşu ve bunlardan başka istediğin her şey doluşu hamdler sana olsun)" derdi.
Müslim, Salat 204, (476); Ebu Davud, Salat 144, (846)
Sizin en hayırlı,ahlakı en güzel olanınızdır.
MünafIklIk alâmeti üctür:
1- Söyledigi zaman yalan söyler!
2- Vaad ederse vaadini yerine getirmez!
3- Kendisine bir sey emanet edildigi zaman, ona ihanet eder!
(H.Serif)
Saçı başı dağınık,eli yüzü tozlu kabılardan kovulmuş öyleleri vardırki,bu şöyle olacak diye yemin etseler,Allah onların dediğini yapar.
Ebu hureyre radıyallhu anh dan rivayetle.
Rasülullah s.a.v in sözlerinde ve hareketlerinde hiçbir çirkinlik bulunmadığı gibi,çirkin olan hiçbir şeye de özenmezdi. Şöyle buyururdu:
-'Sizin en hayırlınız, ahlaki en güzel olanınızdır.'
Allah'ın Mağfireti
Enes Ra dan rivayetle:
'Rasulullah sav şöyle buyururken dinledim dedi:
"Allah Teala
Ey Adem oğlu! Sen bana dua ettiğin ve bende affını umduğu sürece, işlediğin günahlar ne kadar çok olursa olsun onların büyüklüğüne bakmadan seni bağışlarım.
Ey Ademoğlu! Günahların gökleri dolduracak kadar olsa, sen benden bağışlanmanı dilersen, günahlarını affederim.
Ey Ademoğlu! Sen yeryüzünü dolduracak kadar günahla huzuruma gelsen nfakat bana hiçbirşey ortak tutmamış, şirke bulaşmamış olsan, ben de seni yeryüzü dolusu mağfiretle karşılarım." buyurmuştur.'
kur'an okuyunuz. Çünkü kur'an,kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefeaatçi olarakgelecektir.
Resulullah (sa) buyurdular ki: "Mu'mine zarar veren veya hile yapan mel'undur."
Tirmizi, Birr 27, (1942)
Resulullah (sav) "Allah'tan hakkıyla haya edin!" buyurdular. Biz: "Ey Allah'ın Resulü, elhamdülillah, biz Allah'tan haya ediyoruz" dedik. Ancak O, şu açıklamayı yaptı: "Söylemek istediğim bu (sizin anladığınız haya) değil. Allah'tan hakkıyla haya etmek, başı ve onun taşıdıklarını, batni ve onun ihtiva ettiklerini muhafaza etmen, ölümü ve toprakta çürümeyi hatırlamandır. Kim ahireti dilerse dünya hayatının zinetini terketmeli, ahireti bu hayata tercih etmelidir. Kim bu söylenenleri yerine getirirse, Allah'tan hakkıyla haya etmiş olur."
(Tirmizi, Kıyamet 25)
Kim Allah Teala hazretlerinin rızası için bir derece tevazu izhar eder (alçak gönüllü) olursa, Allah, onu bu sebeple, bir derece yükseltir. Kim de Allah'a bir derece kibirde bulunursa, Allah da onu bu sebeple bir derece alçaltır, böylece onu esfel-i safiline (aşağıların aşağısına) atar.
(Kütüb-i Sitte, 7235)
Her kimin üç kız çocuğu veya üç kız kardeşi yahut iki kızı veya kız kardeşi bulunur;
onlara iyi muamele eder ve onların haklarını yerine getirme hususunda Allah'tan korkarsa o Cennetliktir.
(Tirmizi, Birr 13)
cyberyasar
28.05.2007, 15:54
Akşam, vaktinin sonu ufuk karardığı zamandır.
cyberyasar
28.05.2007, 15:54
Evliyâmdan birine düşmanlık eden, benimle harb etmiş olur...
"Her bir dinîn kendine has bir ahlâkI vardIr.
IslâmIn ahlâkI HayadIr!"
Hadis-i Serif: Muvatta,Hüsnü`l-Hulûk:9
İki vasıf vardır ki, bunlar münafıkta bir araya gelmez: güzel sima ve dini konularda derin anlayış.
Üç şeyin zıddını yapmaya kesinlikle ruhsat yoktur: Kafir olsun, müslüman olsun, ana babaya iyilik yapmak; İster müslümana, ister kafire karşı olsun, verilen sözde durmak; Emaneti, sahibi ister müslim olsun, ister gayr-i müslim; sahibine teslim etmek...
Peygamber -sallallâhu aleyhi ve sellem-'in şânını yücelten âyet-i kerîmelerden biri de budur. Hem Allâh'ın, hem de meleklerin Rasûlullâh Efendimiz'e salavât getirmeleri, onun Allâh katındaki değerini ortaya koymaktadır.
Görüldüğü gibi Hazret-i Peygamber'e salât ü selâm getirmek, Allâh'ın rahmetini ve rızâsını kazanmaya vesîledir. Bu sebeple her fırsatta Rasûl-i Ekrem Efendimiz'e salât ü selâm getirmelidir.
"Faydalı ilim, mü'minin yitik malıdır.Onu nerede bulursa alsın.
- Hiç şüphe yok ki doğruluk iyiliğe götürür. İyilik de cennete götürür. Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında sıddik (doğru sözlü) diye yazılır. Yalancılık kötüye götürür. Kötülük de cehenneme götürür. Kişi yalan söyleye söyleye Allah katında kezzab (çok yalancı) diye yazılır.
- (Mümin) kardeşinle münakaşa etme, onun hoşuna gitmeyecek şakalar yapma ve ona yerine getirmeyeceğin bir söz verme.
Haksızlık karşısında susan, dilsiz şeytandır... Acı da olsa hakkı (gerçeği) söyle... Sizden biriniz bir münker (kötülük, haksızlık, zulüm) gördüğünde onu eliyle düzeltsin, gücü yetmiyorsa dili ile düzeltsin, buna da gücü yetmiyorsa kötülüklere kalbiyle buğz (nefret) etsin. Bu imanın en zayıf noktasıdır."
Eşsiz Önderimiz Hz.Muhammed
Ensarı müminden başkası sevmez, münafıktan başkası da buğzetmez. Ensarı seveni Allah da sever, onlara buğzedene Allah da buğzeder.) [Buhari]
(Eshabımın hiçbirine dil uzatmayın. Onların şânlarına yakışmayan bir şey söylemeyin! Allah�a yemin ederim ki, bir kimse, Uhud dağı kadar altın sadaka verse, eshabımdan birinin bir avuç arpası kadar sevap alamaz.) [Ebu Davud]
(Eshabıma dil uzatmakta Allah�tan korkun! Benden sonra onları kötü emellerinize alet etmeyin! Onları seven, beni sevdiği için sever. Beni sevmeyen de onları sevmez. Onları inciten beni incitmiş olur. Beni inciten de Allahü teâlâyı incitmiş olur. Bunun da cezası gecikmeden verilir.) [Buhari]
(Eshabım, cin ve insanların hepsinden daha üstündür.) [Bezzar]
(Eshabımın ve akrabamın ve gösterdiğim yolda gidenlerin sevgisinde benim hakkımı koruyun! Onları sevmek suretiyle peygamberlik hakkımı koruyanları, Allahü teâlâ, dünyada ve ahirette belalardan, zararlardan korur. Peygamberlik hakkımı düşünmeyip, onları incitenleri, Allah sevmez. Allah�ın sevmediklerine de azap etmesi yakındır.) [Taberani]
(Eshabımın ismini işitince, susun, şanlarına yakışmayan söz söylemeyin!) [Taberani]
(Eshabımı kötüleyene Allah lanet etsin.) [Taberani, Beyheki, Hakim]
(Eshabımın kusurlarını söylemeyin! Kalbleriniz onlara karşı değişir. Eshabımı iyilikle anın ki, kalbleriniz ülfet etsin!) [Deylemi]
(Eshabım gibi hiç kimse İslamiyet�e hizmet edemez.) [İ. Süyuti]
(Beni gören müslüman, Cehenneme girmez.) [Taberani]
(Eshabım arasında fitne çıkacak, o fitnelere karışanları, Allahü teâlâ benimle olan sohbetleri hürmetine af ve mağfiret edecektir. Sonra gelenler, bu fitnelere karışan Eshabıma dil uzatarak Cehenneme girecektir.) [Müslim]
(Eshabımı kötüleyen hariç, kıyamette, her müminin kurtulma ümidi vardır.) [Hakim]
(Eshabımı kötüleyenler, Müslümanlıktan ayrılmış olur.) [Beyheki]
(Allahü teâlâ, bana eshab ve akraba olarak en iyileri seçti. Birçok kimse, eshabıma ve akrabama dil uzatır, kötülemeye çalışırlar. Böyle kimselerle oturmayın! Birlikte yiyip içmeyin, bunlardan kız alıp vermeyin.) [Dare Kutni]
Efendimiz diğer bir Hadis-i Şerif’inde de şöyle buyuruyor:
‘Sahabilere küfür eden, dil uzatanları gördüğünüz zaman onlara hitaben şöyle diyin: Hanginiz şerli ise, Allah’ın laneti onun üzerine olsun’
Bağışını geri alan kimsenin durumu şu köpeğin durumu gibidir: Yalını yer, iyice doyunca kusar. Sonra kusmuğuna tekrar dönüp onu yer.
(Kütüb-i Sitte, 6690
Haberiniz olsun, rahat koltuğunda otururken kendisine benim bir hadisim ulaştığı zaman kişinin: "Bizimle sizin aranızda Allah'ın kitabı vardır. Onda nelere helal denmişse onları helal biliriz. Nelere de haram denmişse onları haram addederiz" diyeceği zaman yakındır. Bilin ki, Resulullah (ASM)'ın haram kıldıkları da tıpkı Allah'ın haram ettikleri gibidir"
(Ebu Davud, Sünne,
Bir erkek, yanında mahremi bulunmayan (yabancı) bir kadınla yalnız kalmasın!
Bunun üzerine bir adam kalkarak: "Ey Allah'ın Resülü, kadınım hacc için yola çıktı, ben ise falan falan gazvelere yazıldım!" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Öyleyse git hanımına yetiş, onunla hacc yap!" diye emretti."
(Buhari, Nikah 111
(Tirmizi, Kıyamet 25
Allah bir kulu sevdi mi, onu dünyadan korur. Tıpkı sizden birinin hastasına suyu yasaklaması gibi.
(Tirmizi, Tıbb 1
Sehl ibni Sa'd (r.a)'dan rivayet edildiğine göre Rasulullah (s.a.v) Ali (r.a)'a şöyle dedi: Allah'a yemin ederim ki Allah'ın senin aracılığınla bir tek kişiye hidayete eriştirmesi, senin en kıymetli dünya malı olan kırmızı develere sahip olmandan daha hayırlıdır.(Buhari,Fezailu-Ashab,9)
Biriniz, bazı dertlere uğramış bir kişiyi gördüğünde içinden “Beni sana verdiği dertten koruyan, beni sana ve kullarının bir çoğuna gerçekten üstün kılan Allah’a hamdolsun” dese, bu söz, kendisine verilen o nimete şükür olur.
Hadis (Beyhaki).
Resulüllah Efendimiz, hayır yapma hususunda insanların en cömerdi idi. En cömert olduğu ay ise, Ramazan ayı idi. Cebrail, her sene Ramazan ayında Resulüllahla buluşur, ta ayın sonuna kadar Resulüllah ona Kur’anı baştan sona okuyup dinletirdi.Cebrail’le buluştuğu zaman, Resulüllah, hayır yapmada esen rüzgardan daha cömert olurdu.
hadis (Buhari, Müslim).
Cabir bin Abdullah (r.a)'dan: Kul ile küfür arasında (yalnız) namazı terketmek vardır. (ibn Mace,II,395,1078)
Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurdu: "Zaman, döne döne Allah'ın arz ve semavatı yarattığı gündeki düzenini tekrar buldu. Sene on iki aydır. Bunlardan dördü haram aydır. Haram aylar da üç tanesi peş peşe gelir: "Zül-kade, Zü'l-hicce ve Muharrem. Bir de Cumadi ve Şaban ayları arasında yer alan Mudarlılar'ın Receb'i." Resulullah (sav) sordu: "Bu ay hangi aydır?" Biz: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedik. Bir müddet sustu. Biz ayın ismini değiştirecek zannettik. Ancak şunu söylediler: "Bu Zi'l-hicce değil mi?" "Evet!" karşılığını verdik. Devam etti: "Peki burası neresidir?" Biz: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" cevabını verdik. Yine sustu ve bu bölgenin ismini değiştirecek vehmine kapıldık. "Burası haram bölge değil mi?" dedi. "Evet" dedik. "İçinde bulunduğunuz gün nedir?" diye tekrar sordu, biz yine: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedik. Tekrar sustu ve biz yine günün ismini değiştirecek zannına düşmüştük ki: "Kurban günü değil mi?" dedi. "Evet" cevabımız üzerine sözüne devam etti: "Bilin ki, kanlarınız, mallarınız ve ırzlarınız birbirinize kesinlikle haramdır, tıpkı bu yerde, bu ayda şu gününüzün haram olması gibi. Rabbinize kavuştuğunuz zaman sizi yaptıklarınızdan hesaba çekecek. Sakın benden sonra birbirinizin boyunlarını vuran kafirler olmayın. Bu söylediklerimi duyanlar, duymayanlara ulaştırsunlar. Bazan söz kendisine ulaştırılan kimse, ulaştırılan sözü bizzat dinleyenden daha iyi beller." Resulullah (sav) sonra şunu ekledi: "Tebliğ ettim mi, tebliğ ettim mi?" Üç defa tekrarladı. "Evet" cevabımız üzerine: "Ya Rabbi şahid ol!" dedi. Müslim'in rivayetinde şu ziyade var: "Sonra Hz. Peygamber (sav) beyazı galebe çalan alaca iki koyuna yöneldi ve onları kesti. Sonra da koyunun bir parçasını alıp aramızda taksim etti." Rezin, rivayetin arasına şunu ilave eder: "Üç şey vardır, bir mü'minin kalbi onlara karşı ebediyen ihanet etmez; ameli sırf Allah için yapmak, idareyi elinde tutana karşı hayırhah olmak, Müslümanların cemaatine katılmak, çünkü onların duaları cemaate dahil olanların hepsini içine alır." İbnu'l-Esir: "Bu ziyadeyi ana kitaplarda (Kütüb-i Sitte) görmedim" der.
Buhari, Hacc 132, Edahi 5, Tefsir, Berae 8, Bed'i'l-Halk 2, Fiten 8, İlm 9; Müslim, Kasame
(Tirmizi, Kıyamet 25
İnsanoğlu öldüğü zaman bütün amellerinin sevabı da
sona erer, şu üç şey bundan müstesnadır: sadaka-i
cariye, istifade edilen ilim, kendisine dua eden
hayırlı evlat.
Müslim vasiyet 14, tirmizi ahkam 36
merhamet etmeyene merhamet edilmez h.serif
Birbirinize karşı mütevazi olmanızı, Allah bana vahiyle emretti. Öyle ki, hiç kimse, kimseye karşı övünmesin ve hiç kimse, hiç kimseye zulmetmesin.
Hadis (Müslim).
Biz Hz. Peygamber (sav)`in huzurunda 7 veya 8 veyahut da 9 kişiydik. "Allah Resulü`ne biat etmiyor musunuz?" dedi. Ellerimizi uzatarak: "Hangi şartlara uymak üzere biat edeceğiz ey Allah`ın Resulü?" dedik. Şu cevabı verdi: "Allah`a ibadet etmek ve O`na hiçbir şeyi ortak koşmamak, beş vakit namazı kılmak (verilen emirlere) kulak verip itaat etmek - ve bu sırada gizli bir kelime fısıldayarak devamla - "Halktan hiçbir şey istemeyin" buyurdu. Avf İbnu Malik ilaveten der ki, Hz. Peygamber (sav)`i benimle dinleyen o cemaatten öylelerini biliyorum ki, bineğinin üzerinde iken kazara kamçısı düşse kimseye "Şunu bana verir misin?" diye talebde bulunmaz (iner kendisi alır)dı"
Ebu Hureyre'den: Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: Bir tacir vardı. İnsanlara borç verip dururdu.Borçluyu fakir gördüğü zaman hizmetçilerine hitaben: Buna müsamaha gösteriniz, Allah'ın da bizlere müsamaha etmesi umulur.derdi. İşte bu huuyndan dolayı Allah o taciri müsamaha ve affeylemişti.(Buhari, IV,30 1921)
Müslüman erkeklerden) kim, Allah yolunda, ilâ-yı kelimetullah için, devenin iki sağımı arasında geçen müddet kadar savaşacak olsa cennet kendisine vacib olur.
(Ebu Davud, Cihad 42
Cenneti özleyen hayırlara koşar. Cehennemden korkan, günahla gelen lezzetlerden kaçar. Ölümü bekleyen için, lezzetler önemsizdir. Dünyaya zühd ile soğuk bakana, dertler hafif gelir.
Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: 'Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: 'Allah kimin hakkında hayır murad ederse, onu dinde âlim kılar.'
Salim b.Ebi'l-Ca'd (r.a)'dan: Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurdu. Kişinin ruhu cesedinden şu üç şeyden uzak olduğu halde ayrılırsa cennete girer; gurur, hainlik ve borç.(Darimi,V,2595)
Eğer kişi namazını herkesin gözü önünde kılınca (edebine uygun kılar) güzel yapar, tek başına kimsenin görmediği durumda kılınca da (edebine uygun kılar) güzel yaparsa, Allah Teâla hazretleri (onun ibadetinden memnun kalır ve:) "Bu (kulluğunu riyasız yapan) gerçek bir kulumdur" der,
Bera İbnu'l-Azib (ra)'ten naklettiğine göre, demiştir ki: "Önce şu ayet nazil oldu: "Namazlara ve bilhassa ikindi namazına devam edin." Resulullah (sav) bunu bize Allah'ın dilediği müddetçe okudu. Sonra Allah bunu nashetti ve şu ayeti indirdi: "Namazlara ve bilhassa orta namazına devam edin." Şakik'in yanında oturmakta olan bir zat kendisine: "öyle ise bu ikindi namazıdır." Bera dedi ki: "Ben bu ayetin nasıl nazil olduğunu, Allah'ın nasıl neshettiğini sana haber verdim."
Müslim, Mesacid 208, (630)
Kıyamet günü insanoğlu, ömrünü nerede harcadığından, yaptığı işleri ne niyetle yaptığından, nasıl kazanıp nereye harcadığından, vücudunu ve sıhhatini nerede ve nasıl değerlendirdiğinden sorguya çekilmedikçe yerinden ayrılmaz
Şüphesiz siz, sizden öncekilerin yoluna karış karış, arşın arşın tabi olacaksınız. Hatta onlar, bir keler deliğine bile girseler, onların arkasından gideceksiniz.” Bunun üzerine sahabe “Ey Allah’ın Rasûlü! Onlar Yahudi ve Hıristiyanlar mıdır” diye sordular. Rasûlullah (s.a.v) “ya kim olacak! evet onlardır” buyurdular...
Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurdu: 'İslâm garib olarak başladı, tekrar başladığı gibi garîb hâle dönecektir. Gariblere ne mutlu!'
Müslim, İmam 232, (145) Tirmizî, İman 13 (2631).
Ümmetimin hepsi affa mazhar olacaktır, günahı aleni işleyenler hariç. Kişinin geceleyin işledigi kötü bir ameli Allah örtmüştür. Ama, sabah olunca o: "Ey falan, bu gece ben şu şu işleri yaptım!" der. Böylece o, geceleyin Allah kendini örtmüş olduğu halde, sabahleyin, üzerindeki Allah'ın örtüsünü açar. İşte bu, günahı aleni işlemenin bir çeşididir.
(Buhari, Edeb 60)
Nafaka için harcananın hepsi Allah yolunda harcanmış gibidir, bina için harcanan müstesna, bunda hayır yoktur.
(Tirmizi, Kıyamet
Selman el-Farisi (r.a)'den, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: Allah çok hayalı ve çok cömerttir.Kişi O'na ellerini kaldırdığı zaman,onları boş ve nasipsiz olarak çevirmekten haya eder.(Tirmizi,3789)
Allah'ın kitabını okumak ve ders yaparak onu mutaala maksadıyla Allah'ın evlerinden birinde veya başka bir yerde bir araya gelen cemaate, muhakkak ki, Allah gönül huzuru verir. Onları rahmet ve lütfuna boğar. Melekler onların etrafını sarar ve Allah onları -Mele-i 'Âlâda- yanında bulunanların huzurunda överek anar.
(Tirmizi, İlm
“ Din kardeşini ayıblardan bir ayıbla ayıblayan kimse,
o ayıbı bizzat kendisi yapmadıkça vefat etmez."
"Ey Allah'ın Resûlü! dedik, mü'min korkak olur mu?"
"Evet!" buyurdular. "Pekiyi cimri olur mu?" dedik, yine:
"Evet!" buyurdular. Biz yine:
"Pekiyi yalancı olur mu?" diye sorduk. Bu sefer: "Hayır!" buyurdular."
(Muvatta, Kelâm 19[COLOR=darkorchid][SIZE=20][FONT=comic sans ms]
[
"Ey Allah'ın Resûlü! dedik, mü'min korkak olur mu?"
"Evet!" buyurdular. "Pekiyi cimri olur mu?" dedik, yine:
"Evet!" buyurdular. Biz yine:
"Pekiyi yalancı olur mu?" diye sorduk. Bu sefer: "Hayır!" buyurdular."
(Muvatta, Kelâm 19
İçinizden birisinin şu veya bu ayeti unuttum demesi kadar kötü birşey yoktur. Çünkü o unutmamış, unutturulmuştur.
Kur'an-ı Kerim'i tekrar okumak suretiyle hafızanızda tutunuz. Çünkü Kur'an, ezberleyenlerin hafızalarından develerin bağlarından boşanıp kaçtığından daha hızlı kaçar.
(Buhari, Fezail-i Kur'an 21
Din Nasihattir!
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Din nasihatten (hayırhahlıktan) ibarettir!"
Yanındakiler sordu:
"Kimin için ey Allah'ın Resulü?" "Allah için, kitabı için, Resulü için, müslümanların imamları ve hepsi için!
Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona yardımını kesmez, ona yalan söylemez, ona zulmetmez.
Herbiriniz, kardeşinin ayinesidir, onda bir rahatsızlık görürse bunu ondan izale etsin."
[ Tirmizi, Birr 17,18, (1927,1928,1930); Müslim, İman 95, (55) ]
Benim hakkımda yalan söylemeyin. Zira benim üzerime yalan uyduran cehenneme girer.
(Buhari, İlm 38
Hadis ve Ayette Namaz
"Namaz için ezan okunduğu zaman, şeytan ezanı duymamak için arkasını dönüp yellenerek kaçar. Ezan bitince tekrar geri gelir. Namaz için kamet edilince yine arkasını dönüp kaçar. Kamet bittiğinde yine gelir ve kişi ile nefsi arasına sokulur ve ona: Filân şeyi hatırla, filân şeyi hatırla diyerek, namazdan önce aklında olmayan şeyleri hatırlatır da, neticede insan kaç rek'at namaz kıldığını bilemez olur."
Buhârî, Ezân 4, Amel fis'-salât 18, Sehv 6, Bed'ü'l-halk 11; Müslim, Salât 19, Mesâcid 83. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 31; Nesâî, Ezân 20, 30
:-005
Kitâba sımsıkı sarılan ve namazı dosdoğru kılanlara gelince: Muhakkak ki Biz, iyiliğe çalışanların mükâfâtını asla zâyi etmeyiz.
A'râf Sûresi: 7/170
Kim başkasında gördüğü bir ayıbı kınarsa, o ayıp onun da başına gelmeden ölmez.
(Tirmizî, Kıyame, 53)
Bir Hadis
Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: 'Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: 'Bir adam, nefsinin hoşuna giden bir takım elbise içinde saçları da yapılmış olarak giderken yürüme sırasında kibre düşmüştü ki, birden yere battı. Kıyamet kopuncaya kadar orada zorlukla batmaya devam edecek.'
Buhâri, Libâs 5; Müslim, Libâs 49, (2088).
Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir.
Hz. Muhammed (s.a.v.)
Allah Rasulü Hazret-i Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki :
Mü'minlerin iman bakımından en kusursuzu, ahlâkı en güzel olanıdır. Ahlâkı en güzel olanınız da, kadınlarınıza en güzel davrananınızdır.
(Ebu Davud)
Amr İbnu Abese radıyallahu anh anlatıyor: 'Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: 'Kim içerisinde Allah(ın adı) zikredilsin diye bir mescid bina ederse, Allah da cennette bir ev bina eder.'
Nesâî, Mesâcid 1, (2, 31).
Ömer İbnu'l-Hattab radıyallahu anh anlatıyor: 'Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: 'Kim bir mescidde cemaatle yatsının ilk rek'atini kaçırmadan kırk gece namaz kılarsa Allah Teala hazretleri, bu namazlar vesilesiyle onun için ateşten bir azadlık yazar.'
Hz. Peygamber (a.s.) şöyle buyurdu: "Allah Teala'nın yeryüzünde seyahat eden bir takım fazla melekleri vardır. Bunlar zikir meclislerini araştırırlar. İçinde Allah'ın zikredildiği bir meclis bulduklarında onlarla beraber otururlar ve birbirlerini kanatları ile kuşatırlar. Ta ki onlarla sema arasındaki mesafeyi doldururlar. Cemaat dağıldığında, yükselip semaya çıktıkları zaman Aziz ve Celil olan Allah onları pek iyi bildiği halde meleklere: "Sizler nereden geldiniz?" diye sorar. Melekler: Biz yeryüzünde senin bir takım kullarının yanından geldik ki onlar seni tesbih ediyorlar, seni tekbir ediyorlar, tehlilde bulunuyorlar, sana hamd ediyorlar ve senden istiyorlar derler. Allah: Benden ne istiyorlar? buyurur. Melekler: Senden Cennetini istiyorlar derler. Allah: Onlar benim Cennetimi görmüşler mi? buyurur. Melekler: Hayır, Rabbimiz! Eğer onlar Cennetimi görmüş olsalardı nasıl olurdu? buyurur. Melekler: Senden eman dilerler, derler. Benden niçin eman diliyorlar? diye sorar. Senin Cehenneminden Ya Rabbi! diye cevap verirler. Onlar benim Cehennemimi görmüşler mi? der. Hayır, cevabını verirler. Acaba Cehennemimi görmüş olsalar ne yaparlar? der. Senin mağfiretini talep etmektedir derler. Bunun üzerine Allah: Ben onlara mağfiret eyledim. Onlara bütün istediklerini ihsan ettim ve eman istedikleri şeyden de kendilerine eman verdim buyurur. Melekler: Ya Rabbi! O zikredenlerin içinde günahı çok olan filan kimse de vardı. Sahih-i Müslim'deki hadis numarası [Sadece Arapça]: 4854Sadece oradan geçiyordu da onlarla beraber oturuvermiştir derler. Allah: Ben onu da mağfiret ettim. O cemaat öyle kemal sahibi kimselerdir ki onlarla beraber oturan kimseler şaki olamaz! buyurur."
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası [Sadece Arapça]: 4854
Resulullah (sav): "Kıyametten önce, Hadramevt'ten -veya Hadramevt denizinden- bir ateş çıkacak, insanları toplayacak" buyurmuşlardı. (Orada bulunanlar): "Ey Allah'ın Resulü (o güne ulaşırsak) ne yapmamızı emredersiniz?" diye sordular. "Size Şam('ı yani Suriye'ye gitmenizi) tavsiye ederim" buyurdular.
Tirmizi, Fiten 42, (2218)
Hz. Enes (radıyallâhu anh) anlatıyor: 'Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: 'Edebsizlik ve çirkin söz girdiği şeyi çirkinleştirir. Hayâ ise girdiğn şeyi güzelleştirir.
Tirmizî, Bir 47, (1975);İbnu Mâce, Zühd 17, (4185).
radıyallahu anh anlatıyor: 'Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: 'Hediyeleşin, zira hediye, kalpteki kuşkuları giderir. Komşu kadın, komşusu kadından gelen (hediyeyi) hakir görmesin, bir koyun paçası olsa bile.'
Tirmizî, Vela ve'l-Hibe 6, (2131).
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kim bir hastaya veya bir din kardeşine Allah rızası için ziyarette bulunursa, bir münadi ona nida eder: "(Dünyada da ahirette de) iyi olasın, (ahiret yolculuğun da) iyi olsun. (Bu davranışınla) cennette bir ev hazırladın!" der."
Tirmizi, Birr 64, (2009); İbnu Mace,
Hz. Enes (radıyallâhu anh) anlatıyor: 'Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: 'Âdemoğlu için iki vâdi dolusu mal olsaydı, mutlaka bir üçüncüyü isterdi. Âdemoğlunun iç boşluğunu ancak toprak doldurur. Allah tevbe edenleri affeder.'
Buhârî, Rikâk 10; Müslim, Rikak 116, (1048); Tirmizî, Zühd 27, (2338).
ne alimlere karşı övünmek ne cahillerle münakaşa etmek ve nede meclislerin seçkin köselerinde yer almak için ilim tahsil etmeyeniz.kim böyler yaparsa cehenneme müstehak olur,cehenneme müstehak olur. h.serif
Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: 'Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: 'Bağışını geri alan kimsenin durumu şu köpeğin durumu gibidir: Yalını yer, iyice doyunca kusar. Sonra kusmuğuna tekrar dönüp onu yer.
Ka'b İbnu Mâlik (radıyallâhu anh) anlatıyor:
"Resülullah (aleyhissalâtu vesselam)'ın şöyle söylediğini işittim:"
"Kim âlim geçinmek, sefihlerle münâzara yapmak ve halkın dikkatlerini
kendine çekmek gibi maksadlarla ilim öğrenirse Allah o kimseyi cehenneme atar."
(Tirmizi, İlm 6)
Bir Hadis
Ebü Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: 'Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurdular:'Sizden kimse sakın ayakta içmesin. Kim unutarak içerse hemen kussun.'
Müslim, Eşribe 116, (2026).
Ebu Hureyre (r.a)’den rivayet edildiğine göre Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Hiç bir evlad babasının hakkını ödeyemez. Şayet onu köle olarak bulur ve satın alıp azad ederse, babalık hakkını ödemiş olur. (Müslim,itikat 25
Hz. Câbir (radıyallâhu anh) anlatıyor: 'Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: 'Kapların ağızlarını örtün, dağarcık (ve tulukların) ağzını bağlayın.'
Buhârî, Eşribe 22, Bed'ü'l-Halk 11,14, İsti'zân 49, 50; Müslim, Eşribe 96-99, (2012-2014); Ebü Dâvud, Eşribe 22, (3731-3734).
Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: 'Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: 'İlim talebi için yola çıkan kimse dönünceye kadar Allah yolundadır.'
Tirmizi, İlim 2, (2649); İbnu Mace, Mukaddime 17, (227).
İnsan, gerçekten tam bir hüsran içindedir!, İnanıp hayra ve barışa yönelik işler yapanlar, birbirlerine hakkı önerenler, birbirlerine sabrı önerenler müstesnadır. ASR 2-3
İman ile küfür arasındaki fark, Namazı kılıp kılmamaktır. [Tirmizi]
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Köpek besleyen bir aile yoktur ki, her gün rızıklarından iki kırat eksilmemiş olsun. Bundan av veya bekçi veya koyun köpeği hariç (bunları besleyenlerin rızkında eksilme olmaz)." [Bunu Rezin tahriç etti.]
Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: 'Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: 'Allah kimin hakkında hayır murad ederse, onu dinde âlim kılar.'
Süheyb İbnu Sinân (radıyallahu anh) anlatıyor: Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurdular: 'Mü'min kişinin durumu ne kadar şaşırtıcıdır! Zira her işi onun için bir hayırdır. Bu durum, sâdece mü'mine hastır, başkasına değil: Ona memnun olacağı birşey gelse şükreder, bu ise hayırdır; bir zarar gelse sabreder bu da hayırdır'.
Müslim, Zühd 64, (2999
Ka'b İbnu Mâlik (radıyallâhu anh) anlatıyor:
"Resülullah (aleyhissalâtu vesselam)'ın şöyle söylediğini işittim:"
"Kim âlim geçinmek, sefihlerle münâzara yapmak ve halkın dikkatlerini kendine çekmek gibi maksadlarla ilim öğrenirse Allah o kimseyi cehenneme atar."
(Tirmizi, İlm 6)
Abdullah İbnu Ömer İbni'l-Hattâb (radıyallahu anh)'ın anlattığına göre, bir adam kendisine: Gazveye çıkmıyor musun?' diye sorar. Abdullah şu cevabı verir: 'Ben Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'i işittim, şöyle buyurmuştu: 'İslâm beş esas üzerine bina edilmiştir: Allah'tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed'in O'nun kulu ve elçisi olduğuna şehâdet etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kâbe'ye haccetmek, Ramazan orucu tutmak'.
Buhârî, İman 1; Müslim, İman 22 (....); Nesâî, İman 13, (9, 107-108); Tirmizî, İman 3, (2612).
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Geceleyin kim uyanırsa şunu söylesin: "Allah'tan başka ilah yoktur, O birdir, ortağı yoktur. Mülk O'nundur, hamd de O'na aittir, O herşeye kadirdir. Hamd Allah'a aittir, Allah münezzehtir, Allah büyüktür, bütün amel ve ibadetler için gereken güç ve kuvvet Allah'tandır." Sonra Aleyhissalatu Vesselam buyurdular: "Rabbim beni affet!" desin veya dua ederse duasına cevap verilir. Eğer abdest alır ve namaz kılarsa namazı kabul edilir."
buhari teheccüd 21
Ebu'd-Derdâ (radıyallahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdu ki: 'Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağırılacaksınız öyleyse isimlerinizi güzel yapın'
Ebu Dâvud, Edeb 69, (4948).
Allah' i n rizasi, anne ve babanin rizasindadir.
Allah' i n öfkesi de anne babanin öfkesindedir.
Tirmizî, Birr, 3.
EBU HUREYRE (R.A)DAN, RESULÜLLAH(S.A.V)'IN ŞÖYLE BUYURDUGU RIVAYET EDILMISTIR:
'SADAKA, MALI EKSILTMEZ. ALLAH, AFFEDEN KULUN ŞEREFİNİ ARTTIRIR.
KİM ALLAH İÇİN TEVAZU GÖSTERİRSE ALLAH DA ONU YÜCELTİR.'
MÜSLİM
SEL B. SA'D ES-SAIDI (R.A)DAN, RESULLÜLLAH (S.A.V)IN SOYLE BUYURDUGU RIVAYET EDILMISTIR.
'EGER DUNYANIN ALLAH INDINDE SIVRISINEGIN KANADI KADAR BIR DEGERI OLSAYDI, KAFIRE ONDAN BIR YUDUM SU BILE ICIRMEZDI.'
TIRMIZI
Ebu Sa'id radıyallahu anh anlatıyor: ''Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: 'Ümmetimden (âlim, şehid, salih) bazıları var; bir (çok kabilelere şamil bir) cemaate şefaat eder, bazıları var bir kabileye şefaat eder; bazıları var bir bölüğe şefaat eder; bazıları da tek bir ferde şefaat eder ve cennete girmelerini sağlar.'
Tirmizi, Kıyamet 11, (2442).
Zeynelabidin
18.07.2007, 22:54
Es Selam
“Yabanci kadina sehvetle bakma şeytanın zehirli oklarından bir oktur.
Kim onu Benim korkumdan dolayı terk ederse,
kalbine öyle bir iman neşvesi ve halâveti atarım ki,
onun zevkini gönlünün derinliklerinde duyar.”
(Hadis-i Kudsi)
Abdullah İbnu Amr İbnu'l-Âs (radıyallahu anh) anlatıyor: 'Bir adam: 'Ey Allah'ın Resûlü benim malım ve bir de çocuğum var. Babam malımı almak istiyor' (ne yapayım?) diye sordu. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): 'Sen ve malın babana aitsiniz. Şunu bilin ki, evladlarınız kazançlarınızın en temizlerindendir. Öyle ise evladlarınızın kazançlarından yiyin' buyurdu.'
Ebu Dâvud, Büyü 79, (3530); İbnu Mâce, Ticârât 64, (2291)-2292).
Abdullah İbn Amr İbnil-As (ra) anlatıyor :
Resulullah (sav) buyurdular ki : "Allah , merhametli olanlara rahmetle muamele eder.Öyleyse , sizler yeryüzündekilere karşı merhametli olun ki , semada bulunanlarda size rahmet etsinler.Rahim (akrabalık bağı ) Rahman 'dan bir bağdır.Kim bunu korursa Allah onunla (rahmet bağı ) kurar, kim de koparırsa , Allah da ondan (rahmet bağını) koparır ."
-Tirmizi-
EBU HUREYRE (R.A)'DAN, RESULÜLLAH (S.A.V)IN SOYLE BUYURDUGU RIVAYET EDILMISTIR:
'ŞÜPHESIZ KI YÜCE ALLAH KISKANIR. ALLAH (C.C)İN KISKANMASI, ALLAH'IN HARAM KILDIĞI SEYI KİŞİNİN YAPMASIDIR.'
(BUHARI VE MUSLIM)
"Hz. Peygamber (S.a.v) şöyle buyurdular: "Kim: 'Rab olarak Allah'ı, din olarak İslâm'ı, Resûl olarak Hz. Muhammed'i seçtim (ve onlardan memnun kaldım)' derse cennet ona vâcip olur".
Ebu Dâvud, Salât 361, (1529).
Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu (düşmanına) teslim etmez. Kim, (mümin) kardeşinin bir ihtiyacını giderirse Allah da onun bir ihtiyacını giderir. Kim müslümanı bir sıkıntıdan kurtarırsa, bu sebeple Allah da onu kıyamet günü sıkıntılarının birinden kurtarır. Kim bir müslümanı(n kusurunu) örterse, Allah da Kıyamet günü onu(n kusurunu) örter.
7232 - Hz. Ebu Eyyub radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'a bir adam gelerek: "Ey Allah'ın Resülü! Bana (dini) öğret ve fakat çok özlü olsun!" dedi. Aleyhissalâtu vesselâm: "Namazına kalktığın vakit (dünyaya) veda edenin (namazı gibi) namaz kıl. Sonradan (pişman olup) özür dileyeceğin söz söyleme. İnsanların elinde bulunan (dünyalık şeylerden) ümidini kesmeye azmet!" buyurdular."
ENES (R.A.)DAN SOYLE RIVAYET EDILMISTIR:
'SIZ, KENDI NAZARINIZDA KILDAN DAHA INCE-UFAK- BIR TAKIM ISLER YAPIYORSUNUZ; OYSA BIZ,RESULLULLAH (S.A.V)IN ZAMANINDA ONLARI HELAK EDICI, ISLERDEN SAYARDIK.'
BUHARI
Cuma guslü her muhtelime (buluğa erene) vacibtir. Misvaklanması, bulduğu taktirde koku sürünmesi de öyle.
Buhari, Cuma 2, 3, 12, Ezan 161, Şehadat 18; Müslim, Cuma 5, (846); Muvatta, Cuma 4, (1, 102)
Abdullah ibn-i Ömer (radiyallahü anh)’ın rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (sallalahü aleyhi vesellem) şöyle buyurmuştur:
Cemaatle beraber olun ve tefrikadan mutlaka kaçının. Unutmayın ki şeytan, tek başına hareket edenleri boş bırakmaz.
(Tirmizî; Fiten, 9)
Amr İbnu Abese radıyallahu anh anlatıyor: 'Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: 'Kim içerisinde Allah(ın adı) zikredilsin diye bir mescid bina ederse, Allah da cennette bir ev bina eder.'
Nesâî, Mesâcid 1, (2, 31).
"Kim, kendisine yapılan bir iyliğe karşı, bunu yapana:
"Cezâkellâhu hayran (Allah sana hayırlı mükâfaat versin!)"
derse teşekkürü en mükemmel şekilde yapmış olur."
Tirmizî, Birr 86, (2036).
Ömer İbnu'l-Hattab radıyallahu anh anlatıyor: 'Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: 'Kim bir mescidde cemaatle yatsının ilk rek'atini kaçırmadan kırk gece namaz kılarsa Allah Teala hazretleri, bu namazlar vesilesiyle onun için ateşten bir azadlık yazar.
Hz. Enes (radıyallâhu anh) anlatıyor: 'Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: 'Edebsizlik ve çirkin söz girdiği şeyi çirkinleştirir. Hayâ ise girdiğn şeyi güzelleştirir.
Tirmizî, Bir 47, (1975);İbnu Mâce, Zühd 17, (4185).
“Allah Teâlâ sizin bedenlerinize ve yüzlerinize değil, kalblerinize bakar.”Hz. Muhammed (s.a.v.)
EBU HUREYRE (R.A)'DAN, RESULLULLAH (S.A.V)IN SOYLE BUYURDUGU RIVAYET EDILMISTIR:
'HAYIRLI ISLER YAPMAKTA ACELE EDINIZ! YAKINDA KARANLIK GECE PARCALARI GIBI FITNELER ORTAYA CIKARACAKTIR. KISI MU'MIN OLARAK SABAHLAYIP, KAFIR OLARAK GECELER; MU'MIN OLARAK GECELER, KAFIR OLARAK SABAHLAR. BIR PARCA DUNYA MALI ICIN DININI SATAR.'
MUSLIM
Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: 'Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: 'Hediyeleşin, zira hediye, kalpteki kuşkuları giderir. Komşu kadın, komşusu kadından gelen (hediyeyi) hakir görmesin, bir koyun paçası olsa bile.'
Tirmizî, Vela ve'l-Hibe 6, (2131).
Muaviye bin Ebi Süfyan (r.a)'dan rivayet edildiğine göre Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurdu: Allah kime iyilik dilerse onu dinde derin anlayışlı (fakih) kılar. Ben dağıtıcıyım, Allah ise verendir. Allah'ın emri gelene kadar bu ümmet, Allah'ın emri üzerine olacak, kendilerinin karşıtları onlara zarar veremeyecektir. (Buhari, Farzu'l-Humus 7)
Sehl ibni Sa'd (r.a)'dan rivayet edildiğine göre Rasulullah (s.a.v) Ali (r.a)'a şöyle dedi: Allah'a yemin ederim ki Allah'ın senin aracılığınla bir tek kişiye hidayete eriştirmesi, senin en kıymetli dünya malı olan kırmızı develere sahip olmandan daha hayırlıdır.(Buhari,Fezailu-Ashab,9)
Malik(r.a)'ten: Doğruluktan ayrılmayın! (bunun sevabını siz sayamazsınız) Şunu iyi bilin ki: Amellerinizin en hayırlısı namazdır. Abdestli olarak durmaya ancak mümin riayet eder.
(Rüdani,I,143,923)
Hz. Câbir (radıyallâhu anh) anlatıyor: 'Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: 'Kapların ağızlarını örtün, dağarcık (ve tulukların) ağzını bağlayın.'
Buhârî, Eşribe 22, Bed'ü'l-Halk 11,14, İsti'zân 49, 50; Müslim, Eşribe 96-99, (2012-2014); Ebü Dâvud, Eşribe 22, (3731-3734).
Resulullah (sav) "Allah'tan hakkıyla haya edin!" buyurdular. Biz: "Ey Allah'ın Resulü, elhamdülillah, biz Allah'tan haya ediyoruz" dedik. Ancak O, şu açıklamayı yaptı: "Söylemek istediğim bu (sizin anladığınız haya) değil. Allah'tan hakkıyla haya etmek, başı ve onun taşıdıklarını, batni ve onun ihtiva ettiklerini muhafaza etmen, ölümü ve toprakta çürümeyi hatırlamandır. Kim ahireti dilerse dünya hayatının zinetini terketmeli, ahireti bu hayata tercih etmelidir. Kim bu söylenenleri yerine getirirse, Allah'tan hakkıyla haya etmiş olur
Ahir_Zaman
08.08.2007, 12:12
Ya ilim öğreten, ya ilim öğrenen, ya dinleyen veya bunları seven ol. Sakın beşincisi olma! Yoksa helak olursun.
(Keşfü'l-Hafa, 1437)
Hz. Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: 'Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: 'Kim, bir ilimden sorulur, o da bunu ketmedip söylemezse (Kıyamet günü) ateşten bir gem ile gemlenir.'
Ebu Davud, İlm 9, (3658); Tirmizi, İlim 3, (2651).
İki göz vardır ki, cehennem ateşi onlara dokunmaz: ALLAH korkusundan ağlayan göz, bir de gecesini ALLAH yolunda, nöbet tutarak geçiren göz.
(Tirmizî, Fedâilü’l-Cihâd, 12.)
GÜNÜN HADİSİ
Salim b.Ebi'l-Ca'd (r.a)'dan: Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurdu. Kişinin ruhu cesedinden şu üç şeyden uzak olduğu halde ayrılırsa cennete girer; gurur, hainlik ve borç.
(Darimi,V,2595)
Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygi
göstermeyen bizden degildir.
GÜNÜN HADİSİ
İbn Ömer(r.a), Rasulullah: Gaybın anahtarı beştir. Bunları ancak Allah bilir. Yarın ne olacağını hiçbir kimse bilemez. Rahimlerde ne olduğunu hiçbir kimse bilemez. Yarın ne kazanacağını hiçbir kimse bilemez. Hangi toprakta öleceğini hiçbir kimse bilemez. Yağmurun ne zaman yağacağını hiçbir kimse bilemez.Buyurdu demiştir.
(Tecridi Sarih,559)
GÜNÜN HADİSİ
İbn Ömer (r.a)'den rivayete göre, Rasulullah şöyle buyurmuştur: Ölen kimselerin iyi yönlerini anıp hatırlayın kötülüklerini ise gündeme getirmeyin.(Tirmizi,1019)
ABDULLAH B. MES'UD (R.A)AN RESULULLAH (S.A.V)IN SOYLE BUYURDUGU RIVAYET EDILMISTIR:
'ANCAK IKI KISIYE IMRENILIR. BUNLAR; ALLAH'IN KENDISINE MAL VERIP DE ONU HAK YOLDA TUKETMEYE MUVAFFAK KILDIGI KIMSE ILE, ALLAH TARAFINDAN KENDISINE HIKMET- ILIM, IRFAN VERILIP ONUNLA HUKMEDEN VE ONU OGRETEN KIMSEDIR.'
BUHARI VE MUSLIM
Hz.Ali(k.v) den rivayet edilmiştir..Efendimiz (sas):
Marifet ; Sermayem..
Akıl;dinimin aslı..
Sevgi;temelim..
İrade(şevk); bineğim..
Zikrullah;yakın arkadaşım..
İtimad(güven); hazinem..
Hüzün;yoldaşım..
İlim ; silahım..
Sabır;gömleğim..
Rıza;ganimetim..
Fakirlik; övünç vesilem..
Zühd ; şefaatçim..
Hakka itaat;şerefim..
Cihad; yol ve metodum..
Gözümün aydınlığı ise; namazdadır..! buyurmuşlardır..
Enes b. Malik'ten Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur. Allah herhangi bir günde beni anan veya herhangi bi yerde benden korkanları cehennemden çıkarınız, buyuracak.(Tirmizi, Sünen, Cehennemin Sıfatı,2721)
Hz. Aişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor: 'Yanıma bir kadın girdi. Beraberinde iki kız çocuğu da vardı. Bir şeyler istedi. Aksi gibi yanımda bir hurmadan başka bir şey yoktu. Onu verdim. Kadın aldı ve ikiye bölerek kızlarına taksim etti. Kendine pay ayırmadı. Çıkıp gittiler. Arkadan Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) girdi. Durumu ona anlattım. Dedi ki: 'Kim bu şekilde kızlarla imtihan edilir o da onlara iyi davranırsa, kızlar, onun için, ateşe karşı perde olurlar.'
Buhârî, Zekât 10, Edeb 19; Müslim, Birr 147, (2629); Tirmizî, Birr 13, (1916).
Ahir_Zaman
23.08.2007, 14:44
İlim öğreniniz, ilmi de tevazu, ciddiyet, vakar ve istikamet için öğreniniz. İlminden istifade ettiğiniz kimselere de hürmet ediniz.
(Tergib, 1.114)
Bir erkek hanımına bir defada "Sen üç talakla boşsun!" dese, bu bir talak sayılır."
Ebu Davud, Talak 10, (2197)
Abdurrahman b. Avf (r.a)'tan : Bir kadın, beş vakit namazını kılarsa, ramazan orucunu tutarsa, namusunu korursa, kocasına itaat ederse, ona; cennetin kapılarından hangisini istersen oradan gir. denilir.(Rüdani,4311)
Ebu Hureyre (r.a)'den rivayet edildiğine göre Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur: Anne ve babasına veya onlardan sadece birine yaşlılık günlerinde yetişip de cennete giremeyen kimse perişan olsun, perişan olsun, perişan olsun! (Müslim,Birr,9-10)
Kişinin malayani (boş) şeyleri terki İslam'ının güzelliğinden ileri gelir.
Tirmizi, Zühd 11
Kim Allah Teala hazretlerinin rızası için bir derece tevazu izhar eder (alçak gönüllü) olursa, Allah, onu bu sebeple, bir derece yükseltir. Kim de Allah'a bir derece kibirde bulunursa, Allah da onu bu sebeple bir derece alçaltır, böylece onu esfel-i safiline (aşağıların aşağısına) atar.
Kütüb-i Sitte, 7235
Kim korkarsa akşam karanlığında yol alır. Kim akşam karanlığında yol alırsa hedefine varır. Haberiniz olsun Allah ın malı pahalıdır, haberiniz olsun Allah'ın malı cennettir.
Tirmizi, Kıyamet 19
Bir Hadis
Size en kolay gelen ve bedene en hafif olan ibdeti haber vereyimmi? Bu susmak ve güzel ahlak sahibi olmaktır.Hadis-i şerif (İbn-i Ebi’d-Dünya).
Abdullah ibni Amr İbni As (r.a)'dan rivayet edildiğine göre Rasulullah (s.a.v): Bir kimsenin kendi ana babasına sövmesi büyük günahdır. Buyurmuştur. Ashab-ı Kiram: Ya Rasulullah! İnsan kendi ana babasına hiç söver mi? Deyince, Evet, tutar birinin babasına söver, o da onun babasına söver. Birinin anasına söver, o da onun anasına söver. Buyurdu.
(Müslim,İman,146)
Ümmü Seleme radıyallahu anhâ şöyle dedi:
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in en sevdiği elbise gömlek idi.
Ebû Dâvûd, Libâs 3; Tirmizî, Libâs 27
Abdullah İbni Mes'ûd radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Yalnız şu iki kimseye gıbta edilir:
Allah'ın kendisine ihsân ettiği malı hak yolunda harcayıp tüketen kimse;
Allah'ın kendisine verdiği ilimle yerli yerince hükmeden ve onu başkalarına da öğreten kimse. "
Buhârî, İlim 15, Zekât 5, Ahkâm 3, İ'tisâm 13, Tevhîd 45; Müslim, Müsâfirîn 268. Ayrıca bk. Tirmizî, Birr 24; İbni Mâce, Zühd 2
Ben, Ebu Musa el-Eş'ari, Ebu Mes'ud el-Ensari ve Ammar (ra) ile oturuyordum.
Ebu Mes'ud, Ammar'a: "Senin arkadaşlarından herkese dilediğim takdirde bir kulp takabilirim. Ama sen hariçsin.
Senin hakkında bir şey söyleyemem. Senin, Resulullah (sav)'a arkadaş olduğun günden beri şu işteki aceleciliğinden başka bir kusurunu görmedim!" dedi.
Ammar da ona şu cevabı verdi: "Ey Ebu Mes'ud! Ben de ne senden ne de şu arkadaşından, Resulullah (sav)'a arkadaş olduğunuz günden beri, ikinizin şu işteki ağırlığmızdan başka bir kusurunuzu görmüş değilim!"
Ebu Mes'ud -zengin birisiydi- şu karşılıkta bulundu: "Ey oğlum! İki hülle (takım) getir. Birini Ebu Musa'ya ver, diğerini de Ammar'a!" Ve ilave etti: "Bunların içinde ikiniz cumaya gidin."
İbn Ömer (r.a)'den: Namazı ilk vaktinde kılmak, Allah'ın rızasına; son vaktinde kılmak ise Allah'ın affına vesile olur.(Rüdani,1,163,1066)
Yine Ebû Hüreyre radıyallahu anh şöyle dedi:
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, kesin emir vermeksizin ramazan gecelerinde ibadet etmeyi tavsiye eder ve şöyle buyururdu:
"Kim ramazanın faziletine inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek terâvih namazını kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır. "
Müslim, Müsâfirîn 174. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Ramazan 1; Tirmizî, Savm 82
ALLAH CC Resûlü sallu aleyhi ve sellem ŞÖYLE buyurdu:
"içinizden en çok sevdiklerim ve kıyamet gününde mevki bakımından bana en yakın olanlarınız, ahlâkça en güzel olanlarınızdır.
En nefret ettiklerim ve kıyamet gününde benden en uzak olanlarınız ise, gevezeler, lafazanlar ve yüksekten atanlardır. Onlar büyüklük taslayan kimselerdir."
Câbir radıyu anh. Tirmizî.
semenulcennet
10.09.2007, 12:48
İki günü bir olan zarardadır.
<"Bir kul ALLAH yolunda bir gün oruc tutarsa, süphesizki ALLAH o bir günlük
orucu sebebiyle yüzünü Cehennem atesinden 70 senelik mesafe
uzaklastIrIr.">
Nerede olursan ol Allah'a karşı gelmekten sakın; yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yapki bu onu yok etsin.
İnsanlara karşı güzel ahlakın gereğine göre davran.
peygamber efendimizi buyurmuslardırki:
''Kur'an okunan evin hayrı artar, sakinlerini sıkmaz, melekler toplanır, şeytanlar oradan uzaklaşır. Kur'an okunmayan ev, içindekilere dar gelir, sıkıntı verir, bereketsiz olur. Melekler uzaklaşır, şeytanlar oraya dolar''.
Abdullah İbni Amr İbni Âs radıyallahu anhümâ şöyle dedi:
Bir adam, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'e:
- İslâm'ın hangi özelliği daha hayırlıdır, diye sordu? Resûl-i Ekrem:
"Yemek yedirmen, tanıdığın ve tanımadığın herkese selâm vermendir" buyurdu.
(Buhârî, Îmân 20; İsti'zân 9, 19; Müslim, Îmân 63. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 131; Nesâî, Îmân 12)
Ahir_Zaman
11.09.2007, 13:53
Kim bir muhtaç Müslüman'ı giydirirse, elbise adamın üstünde bulunduğu müddetçe Allah'ın himayesindedir.
Tirmizi, Kıyame 41
Bizi aldatan bizden değildir.
Müslim, Îmân, 164.
semenulcennet
13.09.2007, 11:45
Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar.
(Tirmizi, Cihâd 3)
Oruçlu için iki sevinç vardır:
Biri, orucu açtığı zamanki sevinci; diğeride Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir.
Kim, araziden haksyz olarak bir kary?lyk yer alyrsa, Kyyamet günü, onunla yedi kat yere batyrylyr.(Buhari, Mezalim 13)
semenulcennet
15.09.2007, 14:39
Allah c.c buyurdu ki; Ben semalara ve arza sığmam, fakat mimin kulumun kalbine sığarım.''
Kim kötü ve çirkin bir is görürse onu eliyle düzeltsin; eger buna gücü yetmiyorsa diliyle düzeltsin; buna da gücü yetmezse, kalben karsi koysun. Bu da imanin en zayif derecesidir.Müslim, Îmân, 78; Ebû Dâvûd, Salât, 248.
'Âişe radiya'llahu anhâ'dan şöyle dediği rivâyet olunmuştur: Bir kere Nebî Salla'llahu aleyhi ve sellem'e Bedevî bir Arab gelip: Yâ Resûla'llah! Siz çocuklarınızı öper (sever) misiniz? Biz çocuklarımızı öpüp okşamayız, demişti. Resûl-i Ekrem: (Ey oğul) Allah senin gönlünden merhamet ve şefkati çekip çıkarmıştır, ben ne yapabilirim, diye cevab verdi
nura hasret
17.09.2007, 11:24
Hadis-i Serif:
" Biriniz oruclu oldugu gün kaba davranislarda bulunmasin, cirkin sözler söylemesin. Eger biri satasirsa ona "ben orucluyum, ben orucluyum" desin.
Ebu Hureyre (r.a)'den. Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur: Allah için duadan daha kıymetli bir şey yoktur.(Tirmizi,3591)
Hiçbiriniz kendisi için istediğini mümin kardeşi için
de istemedikçe gerçek iman etmiş olamaz.
Buhari iman 7 , Müslim iman 71
Allah sizden birinizin yaptığı işi, ameli ve görevi
sağlam ve iyi yapmasından hoşnud olur.
Taberani el-mucemül evsat 1/275; beyhaki şu’abül-iman
4/334
tevekkülcü
20.09.2007, 02:22
Kişinin kendinden sonra bıraktığı şeylerin en hayırlısı üç tanedir: Kendisine dua edecek salih evlat, kendisine sevabı ulaşacak olan sadaka-i câriye ve kendisinden sonra onunla amel edilecek ilim.
( İbn Mace )
BİR DOST
20.09.2007, 03:49
ALLAHA VE AHİRET GÜNÜNE AMİN EDEN KİMSE, KOMŞUSUNA EZİYET ETMESİN. ALLAHA VE AHİRET GÜNÜNE İMAN EDEN KİMSE,MİSAFİRİNE İKRAMDA BULUNSUN. ALLAHA VE AHİRET GÜNÜNE İMAN EDEN KİMSE, YA HAYIR SÖYLEİSN VEYA SUSSUN. Buhri,edep,müsşim,iman 74,75.
semenulcennet
20.09.2007, 18:04
Bir müslüman ,Başka bir müslümana elbise giydirirse , o kişinin üzerinde elbiseden bir parça kalıncaya kadar elbiseyi giydiren kişi Allah'ın koruması altında olur.
BİR DOST
20.09.2007, 21:33
HER İNSAN HATA EDER.HATA İŞLEYENLERİN EN HAYIRLILARI TEVBE EDENLERDİR . TİRMİZİ
"Size öyle bir zaman gelecektir ki, o zamanda şu üçten daha değerli bir şey olmayacaktır: Helâl para, candan arkadaşlık yapılacak bir kardeş, uygulanacak bir sünnet."
Huzeyfe radıyallahu anh. Taberâni
Eğer siz Allah’a gereği gibi güvenseydiniz Allah
kuşları doyurduğu gibi sizi de rızıklandırırdı. Kuşlar
sabahları kursakları boş olarak çıktıkları halde akşam
dolu kursaklarla dönerler.
Tirmizi zühd 33, ibn mace zühd 14
"Her insan hata eder.
Hata isleyenlerin en hayirlilari tevbe edenlerdir."
Tirmizî, Kiyâme, 49; Ibn Mâce, Zühd, 30.
semenulcennet
22.09.2007, 16:25
Müminin terazisinde kıyamet günü güzel ahlaktan daha ağır sevap olmaz.
Resulullah (sav) buyurdular ki:
"Ademoğlunun her ameli katlanır. (Zira Cenab-ı Hakk`ın bu husustaki sünneti şudur): "Hayır ameller en az on misliyle yazılır, bu yediyüz misline kadar çıkar. Allah Teala Hazretleri (bir hadis-i kudside) şöyle buyurmuştur: "Oruç bu kaideden hariçtir. Çünkü o sırf benim içindir, ben de onu (dilediğim gibi) mükafaatlandıracağım. Kulum benim için şehvetini, yiyeceğini terketti." "Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir, diğeri de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir. Oruçlunun ağzından çıkan koku (haluf), Allah indinde misk kokusundan daha hoştur."
vBulletin v4.0.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.