PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İslam dininde kadınların pantolon giymesi günah mıdır?

HUZURA DOĞRU
03.08.2008, 15:31
Cevabımız

Değerli Kardeşimiz;

Konuya farklı açılardan bakanlar farklı hükümler verebilirler. Her açının kendine göre hükmü olması da mümkündür. Ben de arz edeceğim açılardan bakacak, kendi görüşümü netleştirmeye çalışacağım. Takdir size aittir. Uygun bulursunuz, yahut ta yanlış telakki edersiniz. İkisi de mümkündür.

Bugün giyim kuşamda tam bir karmaşa yaşanmaktadır. Ne erkek ne de kadın giyimi geçmişteki gibi net ve tam ayrılmış değildir.

Bunu şunun için arz ediyorum.
Gerçekten de hanımların giyim kuşamında birinci ölçü tesettür ise, ikincisi de erkek giyimi olmaması, erkek giyimine benzememesidir.

Efendimizin ikazı da bunu açıkça ifade etmektedir.
– Erkeklerden kadın giysisi, kadınlardan da erkek giysisi giyerek karşı cinse benzeyenlere.. diye başlayan hadiste lanet bedduası vardır.

Bu ikazı unutmayan hanımlar, giyimlerinde birinci olarak tesettürü esas aldıkları gibi, ikinci olarak ta erkeğe benzememeyi esas alırlar. Kimliklerini korumak isterler.

Toplumun böyle bir kimlik korumasına ihtiyacı da kesindir. Cinsiyet karışımı söz konusu olacak nerdeyse.

Ancak bugün erkek giyimi eskisi kadar kesin belirlenmiş değildir. Pantolon artık sadece erkek giyimi olmaktan çıkıp kadınların da büyük ölçüde giyimi haline gelmiştir.

Nitekim Suudi Arabistanlı erkeklerin de kadın giyimine benzeyen entarilerle dolaştıkları bilinmektedir. Demek ki sabit bir erkek giyimi, tartışmasız mevcut değildir.

Bence bugün kadının giydiği pantolonun erkek giyimi olmasından önce, dar olup olmadığı, üzerini örten bir başka şeyin giyilip giyilmediği esas alınarak konuya bakılmalıdır.

Beden hatlarını belli etmeyecek genişlikteki pantolonun üzerine üst kısmı örten bir şey giyiliyorsa artık bunun erkek giyimi olduğunu düşünmemek gerekir. Çünkü tesettürü daha iyi sağlamak özelliği söz konusudur.

Nitekim Efendimiz aleyhisselam İmam-ı Ali ile (Baki) mezarlığında iken yan yoldan bir kadının, bindiği eşek üzerinde giderken yağışlı hava sebebiyle ayağı kayan eşekten düştüğü görülür. Derhal yüzünü başka tarafa dönen Efendimize:

– Kadın sirval giymiş, bir yeri açılmadı! derler.

Bunun üzerine Efendimizin, bindiği eşekten düştüğü halde bir yerinin açılmasını önleyen sirvali giyen hanımlara dua ettiği duyulur.

Bu anlayış içinde pantolona baktığımızda üzerinde bir giyim olması halinde Efendimizin duasına mazhar olan bir giyim şekli dolduğunu düşünmek yanlış olmasa gerektir.

Çünkü geniş pantolonun da, arabaya binip inerken, merdivenden inip çıkarken, sirval gibi tesettürü temin ettiği bilinmektedir.

Nitekim siyerde Efendimizin sirval satın aldığı kaydı da vardır. Bizzat kendisinin giydiği görülmediğine göre, yakınlarına hediye etmek için almıştır diye düşünmek de mümkündür.

Sirval, Anadolu hanımlarının vücut hatlarını belli etmeyecek bollukta giydikleri şalvarı hatırlatıyor insana. Bu kadar bolluktaki şalvardan kimsenin şikayeti de olmamaktadır.
Ben konuya böyle bakmaktayım.

Siz bu bakışı zorlaştırıcı da bulabilirsiniz, kolaylaştırıcı da görebilirsiniz..
Bu biraz da sizin içinde bulunduğunuz şartlar ve kendi ruh halinizle ilgili olabilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet Editör

Dertli el-Halidi el-Kürdi
03.08.2008, 16:57
Bu fetvayı asla ve kat'a tasvip etmiyorum(z)..Zira yazan kişi bencelerle fetva vermiş,yorum yapmış ve insan aklı ile birşeyler söylemiş..

Şilvarla ilgili hadisenin bugün nasıl olmasının daha uygun olacağını ve daha fazlasını diğer mevcut konuda dile getirdik(m)..Onun için tekrar buraya birşeyler yazmayı uygun bulmuyorum..

Erkeklerin önüne üzerinde tunik, altında da pantolon bir vaziyette çıkılabileceğini öngören bu yazınında ehli sünnete aykırı olduğunu savunuyorum elhamdülillah..

Çarşaf bayanlara farzdır ve biz çarşafın altıne giyilebilir miyi konuşurken ,tekrar geriye gidipde cilbab falan olmadan direkt pantolon giyilir mi konusuna dönmek ne kadar akıl karıdır..??

iNZiVa
03.08.2008, 18:34
Silvardan maksat Salvar ve dondur, oda etegin, veya elbisenin altina giyilir.
Burada kast edilen pantolon vucut hatlarini belli etmektedir, hernekadar dar olmasada vucudun seklini göstermektedir. Don ve salvar ile bunu ayni kefeye koymak bile cok yanlis. Ikisi arasinda daglar kadar fark var.
Fetva verirken vebalinide aldiginizi unutmayin.

GiRiFTâR
03.08.2008, 18:46
yahu bu pantolonun tarihi daha düne dayanıyor..Efendimize nasıl isnad edebiliyorsunuz çok komik doğrusu...

elyesa
22.08.2008, 18:19
fetva ancak kur'an-ı kerim ve sünnetin gerektirdiği esaslara dayanarak yapılırken bencelerle dini bir hüküm veya yorum asla yapılamaz.Günümüzdeki müslüman icadı olmayan islam kıyafetinin haricindeki pantolon denilen şeye Allahın sevgilisinin duası olabilir mi?Duanın muhatabı olmak isteyen kimse Allah'ın dostlarının giydiğine baksın;Allah'ın düşmanlarınınkine değil!!!

HUZURA DOĞRU
24.08.2008, 20:22
BURADA KADINLAR PANTOLON GİYMELİDİR, GİYMEK GEREKİR GİBİ ŞEYLER DEMİYOR. BU YAZIYI BEN YAZMADIM BİR YERDEN ALINTI YAPTIM. BENCELERLE FETVA OLMAZ DİYORSUNUZ EVET BENCELERLE FETVA OLMAZ. BU YAZI BENCELERLE DOLU ÇUNKÜ BU BİR FETVA DEĞİL. BU YAZI BİR GÖRÜŞ BELİRTİYOR. ZATEN YAZININ SON CÜMLELERİNDEN BU ÇOK AÇIK ANLAŞILIYOR. BURADA BİR YANLIŞ VARSA O DA BENİM DİKKATSİZLİĞİMDEN KAYNAKLANIYOR. YAZIYI FETVAHANE BÖLÜMÜNE YAZMIŞ OLMAMDAN. BENİM ANLAMADIĞIM ÇOK SERT VE YIKICI TEPKİLER VERİYORSUNUZ. BENCE BİRAZ YAPICI OLMAYA ÇALIŞIN...

iNZiVa
24.08.2008, 20:55
kardesim bu bir yazi degil fetva, sorularla islamiyet sitesini bilirim, insanlar fetva sorar ve cevaplarini alirlar. Ama malesef gördügümüz kadari pekte saglam fetvalar vermiyorlar.

HUZURA DOĞRU
25.08.2008, 08:37
kadının pantolon giymesi günah mıdır? diye bir soru var. Eğer bu bir fetva olsa 'evet günahtır' ya da 'hayır günah değildir' derdi.yazının son cümleleri ' siz bu bakışı' diye bitiyor. burada sadece görüş belirtiyor. benim anladığım bu siz nasıl anladınız bilmiyorum....

HUZURA DOĞRU
25.08.2008, 11:40
HEM NE ZAMANDAN BERİ HER SORULAN SORUNUN CEVABI FETVA OLDU SORMAK İSTİYORUM

Eyyub-i
25.08.2008, 22:55

KARDEŞLER FETVA BÖLÜMÜNE FETVA İLE İLGİLİ SORMAK İSTEDİĞİNİZ SORULARINIZI SORUNUZ.HOCALARIMIZDA SİZLERE GEREKLİ CEVABLARI VERSİNLER İNŞAALLAH.FETVA BÖLÜMÜNE SORU CEVAB ŞEKLİNDE KONULAR AÇMAYINIZ

ARAL
25.08.2008, 23:08
KARDEŞLER FETVA BÖLÜMÜNE FETVA İLE İLGİLİ SORMAK İSTEDİĞİNİZ SORULARINIZI SORUNUZ.HOCALARIMIZDA SİZLERE GEREKLİ CEVABLARI VERSİNLER İNŞAALLAH.FETVA BÖLÜMÜNE SORU CEVAB ŞEKLİNDE KONULAR AÇMAYINIZ

:-046:-032

HUZURA DOĞRU
26.08.2008, 11:44
BU YAZIYI BEN BU YAZI BİR GÖRÜŞ BELİRTİYOR. ZATEN YAZININ SON CÜMLELERİNDEN BU ÇOK AÇIK ANLAŞILIYOR. BURADA BİR YANLIŞ VARSA O DA BENİM DİKKATSİZLİĞİMDEN KAYNAKLANIYOR. YAZIYI FETVAHANE BÖLÜMÜNE YAZMIŞ OLMAMDAN.
..............

siibeveyh
29.08.2008, 21:34

fetvanın anlamı sözlüğe,tarifi fıkıh kitapların bakılmak suretiyle fetvanın ne demek olduğu önce öğrenilmeli