PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : KISA BİR CEVAP2

HUZURA DOĞRU
03.10.2008, 22:05
İmanımın kurtuluşu için tek başına Risale-i nur yeterli mi? Tefsir, Hadis ve ilmihal okumak lazım gelmiyor mu. Dershanelerde neden tefsir hadis ve ilmihal öğretilmiyor.(tefsiri ayrı tutabiliriz).Üstad bu konuda ne önermiştir. Hadisi hangi kaynaktan öğrenelim. kuranı kerimin tüm ayetlerinin tefsiri için bir kitap önerirmisiniz?

Risale-i Nur'lar, Kur'ân-ı Kerîm ve Hâdis'lerin, bu asra bakan bir tefsiridir. Ancak bir fıkıh ve ilmihâl kitabı değildir.

Her dershanede en az bir ilmihâl kitabının bulunduğunu ve okunduğunu biliyoruz. Yapılan okuma programlarında ilmihâl okuma saati konularak tâlim edilmektedir. Risale-i Nur'lar, bu asrın ihtiyâcına binâen yazıldığı için, bu asırda gelebilen şüphe ve tereddütlere karşı en güzel cevaplar verilmektedir.

"Bu eserler bana yeterdir" diyenlere bir şey diyemediğimiz gibi, "Bu eser bana kifâyet etmez" diyenlere de bir şey demek doğru değildir. Herkesin ihtiyâcı bir olmayabilir. Herkes, her türlü kitabı okuyabilir.

Risale-i Nur'lar, Kur'ân-ı Kerîm'in baştan sona âyetlerinin bir tefsiri değildir. Başta sona bütün âyetlerin tefsirini okumak isteyenler için Elmalı'lı Hamdi Yazır'ın tefsiri en son tefsir ve güzel bir çalışmanın neticesi olduğundan tavsiye ederiz. Hâdis okumak için piyasada yeteri kadar kitap vardır. İbrahim Canan Hoca'nın, Kütûb-ü Sitte'sini tavsiye ederiz.

Dersaneleri bir Risale-i Nur fakültesi olarak kabul edelim. Hâdislerin ve âyetlerin bu asra bakan tefsiri yazılmaktadır. Dersanelerde kalanların, okula giden öğrenci ve çalışanlar olduğunu bazen unutuyoruz gibi.

"Kalanlar, Risaleleri bile bîhakkın okuyamaz iken, bir ilâhiyat fakültesinde ancak tedris edilebilen eserler, niçin okunmuyor?" demek ne kadar doğru olabilir.

Sokaklarda başıboş dolaşıp, küfür bataklığına doğru gidenlerle ilgilenecek ve onlara imanlarını kurtaracak eserler okutacak insanlara ihtiyaç vardır. Bu eserler, ne olursa olsun, kimin olursa olsun fark etmez. Yeter ki, imanlarının kurtulmasına vesile olsun.. Çünkü zaman, iman kurtarma zamanıdır.

Üstadın önerisine gelince;

"Kat'î ve çok tecrübelerle anlaşılmış ki, imanı kurtarmak ve kuvvetlendirmek ve tahkiki yapmanın en kısa ve en kolay yolu Risaletü'n-Nur'dadır. Evet, on beş sene yerine on beş haftada, Risaletü'n-Nur o yolu kestirir, imân-ı hakikîye îsal eder."

(Kastamonu Lâhikası)

Selam ve dua ile...

Sorularla Risale-i Nur Editör

Hakkani
03.10.2008, 22:41
Muhterem kardeşim "ilahiyatlarda beş senede okutulacak şeyleri neden okumuyorsunuz diye bu insanları itham etmek yanlış" demişiniz.

Yapılan itham sizin fiilinize değil diğer kitaplara gerek yok gibi fikrinize ve buna dayalı olarak teşekkül eden itikadınıza ve bu ititkad ve intihamın diğer müslümanlara dönük yüzünedir..
----------------------------------------------------------------------

Birazda Sitayiş:

Şimdi imanı hakikate ermiş kamil müsülüman ahlakı şöyle olması gerekmezmiydi :

İmam Mahmud Efendi Hazretlerinin şakirtlerinin hizmete sunduğu bir sitelerinde kendisine yazı yazma fırsatı verilmiş bir diğermeşrep şahsa, hangi tefsiri tavsiye edersin diye sorulduğunda nezaketen ve mekan sahibine hürmeten ve sunulan fırsata teşekküren Hane Sahibinin tefsirinide zikretsin, itikadı yoksa bile diliyle olsun Ruhul Furkan da var desin ??

Bir diğeri misafiri olduğu hanenin başka bir odasında etrafını saran bunca dervişi, müridanı, ehli tarikatı görmezden gelerek, onların davasını hissiyatını yok sayar gibi fikirsizce kelam edip ihtilafa sebep bir konuyu, inkisarı kalbe tesir edecek bir meseleyi ortaya atıyor ve "zaman tarikat zamanı değil" gibi sınırları meçhul itlak edildiği makam ve merci-i mübhem bir sözü fütursuzca sarf ediyor..

İşte güttüğüm dava budur; Kurtuluş için iman tek başına yetmez, ameli salih'de gerek
.

HUZURA DOĞRU
04.10.2008, 08:12
İşte güttüğüm dava budur; Kurtuluş için iman tek başına yetmez, ameli salih'de gerek.

Ben anlatamıyorum herhalde. Siz bazı şeyleri yanlış anlıyorsunuz. Zaman iman kurtarma zamanı derken imanını kurtar gerisini boşver kimse demedi demezde... Zaman iman kurtarma zamanı derken insanlara imanı anlatma zamanı.tarikatı anlatma zamanı değil. kaç defa arz ettim önce temel sonra duvar gelir. cennete inanmıyan birine, cennetin kapısını anlatamazsınız.

Hakkani
04.10.2008, 10:27
Ben anlatamıyorum herhalde. Siz bazı şeyleri yanlış anlıyorsunuz. Zaman iman kurtarma zamanı derken imanını kurtar gerisini boşver kimse demedi demezde... Zaman iman kurtarma zamanı derken insanlara imanı anlatma zamanı.tarikatı anlatma zamanı değil. kaç defa arz ettim önce temel sonra duvar gelir. cennete inanmıyan birine, cennetin kapısını anlatamazsınız.

zamanın ne zamanı olduğu kişiye göre değişir.. inançsız birine zaman Sıfatı ilahiyeyi anlatma zamanıdır. Allaha inanç var ahirete yoksa zaman ahireti anlatma zamanı. iman var ameli salih yoksa mesela kız inanıyor ama başını k... açıp okula gidiyorsa zaman ona farzları anlatma zamanı.. iman var farzlar varsa ama sünnet yoksa mesela çarşafı giymiyor sakalı hesiyorsa zaman o kişilere sünneti anlatma zamanıdır.. bunlarda varsa zaman bu adama devamlı zikrullah üzre olmayı telkin etme zamanıdır.

Ama bu sonuncusu zikrullah, her mertebede iş görür ve hastalıkları kalpte tedavi eder. bu sebeple sıfır bir adama bile zikrullah telkin edilir.Bak imana girmiş olmak için Lailahe illallah demek zorunda..tarikatta bunu yapıyor. herkese bu kelimeyi telkin ediyor.

Şu halde zaman şu zamanı deyip bir defada kesip atmak isabetsiz bir yaklaşımdır. Kişilere göre hal ve makama göre, ne zamanı olduğu farklılık arzeder.

Ama hiçbir zaman değişmeyecek bir zaruret; zikrullaha sarılmak ve silsile sahibi bir mürşidi kamile biat etme zarureti. Bu mürşide uydumu insan ne zaman ne yapacağını biiznillah asla şaşırmaz.