PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hatmi Hâce sohbetleri (Pazar Sohbeti)

MuH@©i®
23.03.2007, 21:45
Pazar sohbeti

Muhammed Sûresi 12.Âyet

12.”Muhakkak ki Allahü Teâla,iman edip Salih amel işleyenleri altlarından ırmaklar akan cennetlere koyacaktır.Kafirlere gelince ki onlar metâlanırlar.(zevklerinin ve nefislerinin peşine düşerler.)ve hayvan gibi yerler,onların makamı cehennemdir.”

Eski büyüklerden biri vardı.Ameli Salih işler,büyük huzura çıkacağım diye korkardı.Vefat etti.Mevla ona; ”Ne yaptın?” idye sordu.Şu kadar hac,şu kadar gece ibadeti vs. yaptım dedi.Mevla hiçbirini kabul etmedi.Yanlız sen milletin geçtiği yoldan bir dikeni kaldırdın.Onun için seni affettim buyurdu.

Dikkat edin cemaat! Hacca gidiyorsun ,beş vakit namaz kılıyorsun,zekat veriyorsun,cemaatle namaz kılıyorsun affolunamıyorsun.
Bu şu demek değil.Hacca gitmeyelim,cemaatle namaz kılmayalım,iyilik yapmayalım.Rasülüllah efendimiz buyuruyorlar.

-“Hiç biriniz kendi ameli ile cennete giremez!

-Sen de mi ya rasülallah?

-Evet ben de!Ancak beni Mevla teala lütfu ile kaplarsa,rahmetiyle kaplarsa kurtulurum”

Camiden çıkarken zorluk oluyor.Çıkan yoluna devam etsin.Mevla hangimizde razı olur onu bilemeyiz.Onu kendi bilir.Bak o adamın hangi işinden razı oldu.Kolayulık edelim inşAllah.

“Kolaylaştırın,zorlaştırmayın;müjdeleyin,nefret ettirmeyin.”

Milletin iyiliğini düşünmek çok büyük bir fedakarlıktır.Mevlanın sevdiği bir fedakarlıktır..Yolu açmak,elinden tutmak bunların hepsi Mevla’nın sevdiği şeylerdir.

Okuduğumuz ayete kısaca mana verelim:

“Allah Teâla iman edip amel-i Salih işleyenleri cennete koyacak.”

Ben koyacağım buyuruyor.Elhamdülillah

“Kafirlere gelince :onlar metalarının,zevklerinin,nefislerinin peşine düşerler.Cehennem onların makamıdır.”

Yani yemek yerken insan düşünmeli,yediği yemeğe bakmalı,gönlünü Mevla’ya çevirmeli ve demeli ki;”Ya Rabbi!Kullarını sebep kılarak bu yemeği önüme sen koydun.”

En iyi yemek yeme şekli;sofrayı çok yüksek etmemeli,uzanacağı kadar yüksek etmeli.Hani kurup etrafına oturduğumuz sofralar var ya(öyle olmalı).Yerde de yemek yenilir.Efendimiz Sallallahü aleyhi ve sellem’e birisi yemek getirdi.Yüksek bir yer arıyor.

Efendimiz Sallallahü aleyhi ve sellem buyurdu ki:
“Yere koy Allah (c.c.) nun kulları yerde yemek yer,Bende yiyeyim.”

Bir adam fakir düştü.Fırına gitti.Ekmek alacak parası yok.Ekmeği aldı.Parasını ödemeden çıkıp gitti.Evine gittiler baktılar ki sofranın ortasına bir tas su koymuşlar,ekmeği batırıp yumuşatarak yiyorlar.Polisler bu durumu görünce acıdılar,davacımısın?siye sordular.Fırıncı davacıyım dedi.Oradan birisi “al şu parayı vazgeç bu davadan”dedi.

Bak görüyorsunuz insanlar ne hale düşüyor.Bir ekmek almaya paran olmaz.Bazı insanlar yemekte içki içiyorlar.

Adamın ne çorbası var,ne peyniri var,ne ekmeği var.Bunun daha da fenası vardır.Hep bizim sünnet-i seniyyeye uymamamızdan kaynaklanıyor.Kimisi kumar oynar,kimisi kahve de oturur.Ya oynayanları seyreder ya da kimisyle oynar.Bazıları da domino oynar.Bunlar hep bereketi kaçıran şeylerdir.

Namaz kaçıranlar yüzünden daha çok kıtlık oluyor.Bir adam namaz kılmasa bütün dünyaya zararı vardır.Besmelesiz kitaplarla çocuk yetişirmi?Adam olunur mu?
Mevla bize her yerde lazım arkadaşlar.Ya rabbi hepimizi dindar eyle.Mümkün olduğu kadar Kur’anı anlayıp başkalarına anlatmayı nasib eyle.

Her iyiliği Allah(c.c.)dan bilmek lazım.Kendimizden bilmemeliyiz.Ben şöyle takvayım,şöyle sofuyum demek yok.

Bugün ki zammı sure Karun hakkında okundu.Karun çok zengindi.Kavmi ona dedi ki,çok ferahlanma.Allah ferahlananları sevmez.Yerde fesat çıkarmaya çalışma.Allah fesat çıkaranları sevmez.

Kur’an ne güzel ahlak anlatıyor.Fesat çıkarmayacaksın,kulların işine engel olmayacaksın,devamlı iyiliği temsil edeceksin.
Kavmi Karun’a öyle deyince dedi ki;

“Ben sizin gibi değilim.Bende bir ilim vardır.O ilimle bu malı kazandım.

AllahüTeâla ona cevap olarak buyuruyor ki;
“O bilmiyormuydu?Ki Alla(c.c.)ondan önce ondan daha kuvvetli olan,ondan daha çok mal toplayan zenginleri helak etmiştir.”

Her şeyi Mevla’dan bileceğiz.Musa aleyhisselam Karun’a dedi ki;malının zekatını ver.O da dinlemedi,karşı geldi .Musa aleyhisselam’a ,”bunlar ı hep ben kazandım,kimse vermedi”dedi.
Allah verdi bunu bilmiyor.Allah akıl fikir versin.İlla malımızın zekatını verelim.
Sonra Karun altın eğerli bir at üstünde,süslü püslü giysiler içinde şöyle bir geçip gitti.Dünyacılar dediler ki;
“Ne olaydı Karun’a verilen bize de verilseydi.O çok büyük bir haz sahibidir.Kendilerine Ahiret ilmi verilenler ise;”yazıklar olsun size Allah Teâla’nın iman edip ameli Salih işleyenlere vereceği mükafat daha hayırlıdır.”dediler.”

Sonra Mevla buyurdu ki;”Biz onu ve mallarını batırdık.Benden başka onu kurtarır olmadı.”

Doğrudan doğruya batıp gitti.Hala da batıyor.Böyle işlerden ibret almak lazım.Aman ibret alalım.

İlla zekat vermek lazım.Fakir,fukarayı gözetmek lazım.Fakirlik zor bir iştir arkadaşlar.Karnın acıkır yemek bulamazsın,ekmek bulamazsın.Sadece ekmek bulsan yine iyi.Cenab-ı hak cümlemizden razı olsun.Rızkımızı helalinden eylesin.