PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : istihare namazı ile ilgili..

ukba
16.04.2009, 14:19
istihare namazı ile ilgili bir sorum olucak:
geceleyin istihare namazı kılıp uyuduktan sonra rüya görmezsek ve sabah namazının ardından rüya görülürse bu dikkate alınmalımıdır, yoksa istihareyle bi alaka kurmamak mı gerekir..?

ayrıca ben istihare namazının bağlayıcılığı yoktur diye biliyordum ama kimisi bağlayıcı olduğundan bahsediyor şüpheye düştüm yardımcı olurmusunuz..?

karaşahin
16.04.2009, 15:47
geceleyin istihare namazı kılıp uyuduktan sonra rüya görmezsek ve sabah namazının ardından rüya görülürse bu dikkate alınmalımıdır, yoksa istihareyle bi alaka kurmamak mı gerekir..?

BİSMİHİ TEALA

İstihare'de edep niyet edip istihare namazını kıldıktan sonra dünya kelamının konuşulmamasıdır. Dolayısıyla namaz için kalkındığında dünya kelamı konuşulmadıysa bazı ulemaya göre istihare niyeti devam edeceğinden dolayı namazdan sonra görülen rüya istihareden sayılmaktadır. Ancak aksini söyleyenler dikkate alındığında burada ihtiyatlı olan tekrar niyet edip namazı yeniden kılmaktır.

Ulemanın ihtilaf ettiği konularda ihtilaflardan sakınmak azimete daha muvafıktır.

ayrıca ben istihare namazının bağlayıcılığı yoktur diye biliyordum ama kimisi bağlayıcı olduğundan bahsediyor şüpheye düştüm yardımcı olurmusunuz..?

Yanlış anlamadıysam burada namazdan kasıt görülen rüya. Zira mulumdur ki istihare namazı sünnet olan bir namazdır. Dolayısıyla soru görülen rüya bağlayıcı mıdır? değil midir? şeklide olmalıdır diye düşünüyorum.

Müslümanın yapmayı düşündüğü işler hakkında takip usül hadis-i şerifte şu şekilde ifa edilmektedir: '' İstişare eden pişmanlık duymaz, istihare eden kimse zarar görmez.'' Bundan dolayıdır ki müslüman önce tecrübesine, ilmine ve sözüne güvendiği müslüman biri ile istişare eder. İstişare'den sonra hala tereddütü varsa istihare yapar. Zira istihare manevi bir kuvvetttir.

İbn-i Abidin (rahmetullahi aleyh) reddü'l muhtar isimli eserin de bu konuda şöyle demektedir:

'' Yatmadan önce dua okunur ve abdestli olarak kıbleye yönelerek yatılır. Rüyada beyaz veya yeşil görülürse o işin hayır olduğuna, siyah ve kırmızı görülürse de şer olduğuna işaret eder. Şerli olandan kaçınmak icap eder.'' (c,1 s: 461)

irşad ekseni
17.04.2009, 17:32
:-046:-032