PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bir Soru

Muhammed Önder
15.06.2009, 15:06
Selamun aleyküm Hocam bir arkadaşımız televizyon izlemek günah mıdır die sormuştu benim osoru ile alakalı soracağım.
Hocam ben filim izlediğim zaman ben de çok büyük bir etki yapıyor(aşkla alakalı abuk sapuk olmasa bile) izlememiz doğru değil mi bana zarar verir mi? Ama Allah'a şükür evde 6-7 senedir televizyon yok var da çalışmıyor. Arasıra internetten izlersem o da.
Bir de Hocam bir roman da okumuştum " Televizyon bir Deccal mıdır" sorusunu sormuşlardı cevap yotu. Hocam sizce televizyon bir deccal mıdır? selam ve dua ile Allah'a emanet olun.

karaşahin
16.06.2009, 16:57
BİSMİHİ TEALA

We aleykümü’s-selam

Günümüzde bazı insanlar ‘’ Batıdan gelen ne olursa olsun onu almak ve kullanmak İslâma aykırıdır.’’ cinsinden cahilce ifadeler kullanmaktadır. Bunlar belki iyi niyet bazında iyi bir şey yaptıklarını zannedebilirler ama bunlar ya İslâmi bilmiyorlar veya islâmı baltaladıklarının farkında değiller.

Peygamber (Sallallahu aleyhi ve sellem) Mekke-i mükerreme’de zamanın küfür ehl-inin kurmuş oldukları panayır ve fuarlarda islâmı anlatarak küfür ehl-i’nin yaptıklarını İslâm için kullanmıştır. Televizyonuda bu anlam da düşünmek gerekebilir. Zira televizyon ses ile beraber görüntü nakleden bir cihaz olması hasebiyle farklı hükümleri beraberinde getirir. Eğer içeriği bakımından islâma göre haram bir fiil yok ise seyredilmesi en azından (onu seyrederek geçirilecek ve kaybedilecek zamanı daha değerli ve yararlı işlerde kullanmayla değerlendirmek varken) belki mümkün olabilir. Her ne kadar Halil gönenç hoca efendi:

‘’Televizyon seyretmenin günah olup olmaması, tamamen programa bağlı bir durumdur. Toplumumuzun ahlâk, ilim, îmân, irfan ve edep değerlerine riâyet eden programları izlemekte bir sakınca yoktur. Bununla beraber, programlar ahlâkî de olsa bunları izlemenin kitap okumayı ve dostlukları öldürdüğü bir vakıadır. Netice olarak, iyi programlar için mubah olduğu söylenebilir. Kötü programları izlemek ise câiz değildir.

Gazete ve dergilerdeki müstehcen resimler ile televizyondaki açık görüntüler gerçek değil resim ve hayal olduğu için onlara bakmak hakiki kadının vücuduna bakmak gibi haram sayılmaz. Ancak şehvet ile bakan bir kimse için haram olur. İbn Hacer Heytemî ile Şirvanî şöyle diyorlar: Aynada veya suda görünen kadın görüntüsüne bakmak haram değildir. Ancak fitneye vesile olduğu takdirde haram olur. (Tuhfetü'l-Muhtâç ve Şirvâni, c. 7, s. 192; Halil Gönenç, günümüz meselelerine fetvalar, c: 2, s: 167)

Şeklinde bir değerlendirme de bulunmasa dahi, hoca efendinin ikinci paragrafındaki değerlendirmesine katılmak mümkün değildir. Zira Ahmed şerbasi’nin Ezher üniversite dergisinin 1932 yılı 3. cild 492. sahifesin’de yer alan bir makalesin de İbn-i Hümam’dan (rahmetullahi aleyh) yaptığı bir nakil de:

‘’ Nefsin ve kalbi sakinleştirip meşgul etmesi…… sebebiyle yabancı kadınlara bakmak haramdır. Hatta insanı günaha teşvik etmesine Sebeb olacağından daha çok haramdır. Aynı şekilde yabancı bir kadının aynadaki görüntüsüne bakmak şehvetsiz olsa dahi haramdır. Zira bu dahi onu harama sevk edebilir. Bu hususta Kadının ister canlısına, isterse aynadaki görüntüsüne bakmak arasında fark yoktur. Harama vesile olan her şey haramdır.’’ demek suretiyle aynadaki (veya ekrandaki) kadın suretine bakmanın (şehvetsiz olsa dahi) haram olacağını beyan etmektedir.

Dolayısıyla Müslüman vaktinin değerini bilmeli. Değerli vakitlerini boş işlerle meşgul etmemelidir. Nitekim peygamber (Sallallahu aleyhi ve sellem):(Malayaniyi terk etmek, kişinin müslümanlığının güzelliğindendir.) (Tirmizi) buyurmak suretiyle Müslüman’ın boşa geçirecek zamanının olmadığını haber vermektedir.

Bir de Hocam bir roman da okumuştum " Televizyon bir Deccal mıdır" sorusunu sormuşlardı cevap yotu. Hocam sizce televizyon bir deccal mıdır?

Peygamber (Sallallahu aleyhi ve sellem) hadisi şeriflerin de deccal’in mahiyetini bize bildirmektedir. Hangi hadis-i şerifte televizyonun deccal olduğuna dair bir alamet bulunmaktadır. Bu gibi yorumlar müslümanın deccale karşı olan hassasiyetini dağıtmaktan başka bir şey değildir.

Ene-Zerre
23.06.2009, 23:38
Ecnebîlerden alınan maddî bilgiler, san'at ve terakkiyata âit ise, lâzımdır. Sefahete dair ise muzırdır. [Bediüzzaman,Mesnevi-i Nuriye | Zeylü´l Hubâb | 98]

Deccal ise Ye'cüc Me'cüc gibi insanoğludur..

إسماعيل
25.06.2009, 16:50
ZUHURATTA BİR ALLAH DOSTU RASLULLAH EFENDİMİZİ GÖRMÜŞ VE BUYURMUŞKİ ; BEN TELEVİZYON OLAN EVE GİRMEM.

Filimlerde ne gördülerse o var kalplerinde, gazetelerde ne okudularsa o var kalplerinde, göze yakın olan gönle yakındır!Bizim kalbimiz temiz!” Bir defa kuran dinledimi acaba ? ne hayır var onların baktıkları şeylerde ? mahmud el of-i (k.s.)