PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : BAŞPARMAKLARI ÖPÜP GÖZE SÜRMEK

إسماعيل
08.08.2009, 16:52
BÖYLE BİR SÜNNET-İ SENİYYE VARMIDIR. RASULULLAH EFENDİMİZ EZAN SIRASI BAPARMAKLARINI ÖPÜP GÖZLERİNE SÜRERMİYDİ ?? ALLAH CC RAZI OLSUN

karaşahin
08.08.2009, 17:38
BİSMİHİ TEALA

Bu konu da peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve sellem) gelen fiili ve kavli bir sünnet göremedim.

Ancak Hz. Ebu bekir'in (radıyallahu anh) ezanı şerifte peygamberin (Sallallahu aleyhi ve sellem) ismini işitince iki elin baş parmaklarını öperek gözlerine sürdüğünü gören peygamber (Sallallahu aleyhi ve sellem) bunu neden yaptığını sorunca Hz. Ebu bekr (radıyallahu anh): '' Sizin isminiz ile bereketlenmek için ya resulullah'' (Sallallahu aleyhi ve sellem) deyince peygamber (Sallallahu aleyhi ve sellem):

'' Güzel yaptın. Bu şekilde yapan göz ağrısı çekmez.'' diyerek takriri olarak buna cevaz vermiştir.

إسماعيل
08.08.2009, 17:47
HOCAM TARİKAT'LI BİR AMCA BANA ŞÖYLE DEDİ. RASULULLAH EFENDİMİZİN NURU HZ. ADEM AS ALNINDAYDI. ADEM AS NURU GÖREMEYİNCE ALLAH CC NURU BAŞPARMAKLARINDA GÖSTERMİŞTİR. HZ ADEM AS DA BUNU ÖPMÜŞTÜR DEDİ. BENDE KAYNAK GÖSTERMEDİĞİ İÇİN VE DAHA ÖNCE DUYMADIGIM İÇİN YAPMIYORUM. BU ANLATILAN İLE İLGİLİ BİR KAYNAK ACEP BULABİLİRMİYİZ.

karaşahin
08.08.2009, 18:05
BİSMİHİ TEALA

Bu konuda bir malumatım yok kardeşim.

Ancak göze sürmek ile ilğili bir daha kitablara bakayım inşeALLAH

إسماعيل
08.08.2009, 18:11
TAMAM HOCAM. BİR BİLGİYE ULAŞIRSANIZ PAYLAŞIRSINIZ İNŞALLAH

mustmust
08.08.2009, 22:49
إسماعيل Kardeşim Allah razı olsun sorun için, sadece haddim olmayarak birşey söylemek istiyorum, lütfen yanlış anlama, yukarıdaki cevabında "TAMAM HOCA. BİR BİLGİYE ULAŞIRSANIZ PAYLAŞIRSINIZ İNŞALLAH" yazmışsın ya, orada hoca değil de, hocam desen sanki biraz daha güzel olur. N'olur yanlış anlama, samimiyetinden şüphem yok lakin hocam dersek, hem sahiplenme, hem saygı hemde müteşekkir bir ifade olur bence....
Allah razı olsun kardeşim tekrar.
Sûç-u lisan ettiysem affola,
Selam ve dua ile....

Ömer'ül Faruk
08.08.2009, 23:04
إسماعيل Kardeşim Allah razı olsun sorun için, sadece haddim olmayarak birşey söylemek istiyorum, lütfen yanlış anlama, yukarıdaki cevabında "TAMAM HOCA. BİR BİLGİYE ULAŞIRSANIZ PAYLAŞIRSINIZ İNŞALLAH" yazmışsın ya, orada hoca değil de, hocam desen sanki biraz daha güzel olur. N'olur yanlış anlama, samimiyetinden şüphem yok lakin hocam dersek, hem sahiplenme, hem saygı hemde müteşekkir bir ifade olur bence....
Allah razı olsun kardeşim tekrar.
Sûç-u lisan ettiysem affola,
Selam ve dua ile....

Haklısınız kardeşim ama şuna da dikkat edrseniz yanlışlıkla yazdığı ortadadır Hocalarıma sayğısızlık edemeyiz :)
Sizde beni yanlış anlamayın :)
Yukarıdaki yazılarında kardeşimiz hocam diyor yani belliki yanlış yazmış düzeltir inşeALLAH hocalarmızdan ALLAH C.C Razı olsun karaşahin hocama Ve Mollakasım Hocamlarım bana bazı şeylerde çok yardımcı oldular ALLAH Kendilerinden razı olsun :-055:rolleyes:

mustmust
08.08.2009, 23:19
Haklısınız hocam siz söyleyince fark ettim dediğiniz gibi bir önceki mesajda hocam yazmış kardeşimiz, ben acizane farketmemiştir diye söylemiştim, Allah razı olsun beni uyardığınız için, Allah ilminizi daim etsin.
Selam ve dua ile...

karaşahin
09.08.2009, 14:56
TAMAM HOCA. BİR BİLGİYE ULAŞIRSANIZ PAYLAŞIRSINIZ İNŞALLAH

BİSMİHİ TEALA

İsmail kardeşim öncelikle yanlış bildiğim bir hususu düzeltmeme vesile olduğunuz için mevla (Celle celalühü) razı olsun. İkinci olarak sizi yanlış bilgilendirdiğim için hakkınızı helal ediniz.

Konu hakkında elde ettiğim bilgiler şöyle:

Ezan-ı şerifi dinleyen kişinin iki baş parmağını gözlerine koyduktan sonra ilk ''Eşhedu enne muhammeden rasulullah'' şehadetinin ardından '' صلى الله عليك يا رسول الله'' ikincisinden sonra ise '' قرت عينى بك يا رسول الله اللهم متعنى بالسمع والبصر'' demesi müstehabtır. Bunu yapan kişiye peygamber (Sallallahu aleyhi ve sellem) cennette komşu olur. Nitekim Deylemi''nin ''Firdevs'' de Hz. Ebu bekir'den (radıyallahu anh) merfu olarak rivayet ettiği bir hadis-i şerifte:

'' Kim müezzin ezanı okurken ilk <eşhedu enne muhammeden rasulullah> cümlesinden sonra iki baş parmağının öptükten sonra gözlerine sürer ve '' أشهد أن محمدا عبده و رسوله رضيت با الله ربا و بالإسلام دينا و بمحمد صلى عليه وسلم نبيا'' derse şefaatım ona gerekli olur.'' buyurmaktadır.(Haşiyetü't-tahtavi ala merakı'l felah, sh: 165)

İbn-i Abidin (rahmetullahi aleyh) bu hadisi şerifin zayıf olduğunu belirtmektedir. Amellerin fazileti hususunda zayıf olan hadisler ile amel edilebileceği usul kaidesidir.

Mollakasım
09.08.2009, 21:20
Fakir Efendi hazretlerinden bizzat görmüştür. Müezzin eşhedü enne Muhammed Rasulullah deyince bir defa, sonrakinde de bir defa daha tırnağını öpüp gözlerine sürmektedirler.. Bütün talebeleride bu sünneti yapmaktadırlar..

ÇARE
09.08.2009, 23:13
:-046

üft@de
09.08.2009, 23:21
:-046 mevla amel etmeyi nasip etsin

Nurun Ala Nur
10.08.2009, 03:55
:-046

إسماعيل
10.08.2009, 10:59
mustmust kardesım Allah cc senden de razı olsun. yanlışları uyarmak cok guzel. Mevlam sizin gibi kardeşlerimizin sayısını artırsın. klavyem bozuk bazı tuşlar zor basıyor o yüzden yoksa hoca tabirini kullanmak cok buyuk bir edepsizliktir. m harfini koymadan göndermişim yazıyı acele de yazınca farketmedim düzeltmek için.

karaşahin hocam ve mollakasım hocam cevap için Allah cc razı olsun.