PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : otobüste yer verme

bahadırhan
18.10.2009, 16:15
selamu aleykum

Gecen gün okul dönüşü otobüste karşılaştığım bir konuyu sormak istiyorum.
Okuldan çıkmış eve gitmek için otobüse bindim. Otobüs kalabalık olduğu için ayaktaydım. Birkaç durak sonra hamile bir bayan bindi otobüse. Oturanların geneli ya orta yaş yukarısı veya bayanlar idi. Sadece genç bir arkadaş kitap okumaktaydı. Otobüs kalabalık olduğu için hamile bayanın zorluk çektiği belliydi. Bir ara otobüs fren yapınca hamile bayan düşecek gibi oldu. Otobüste ki birkaç kişi kitap okuyan arkadaşa bayana yer vermesini söylediler, ama genç bazı dini sakıncalardan dolayı bunu yapamayacağını söyleyince otobüste bir tartışma çıktı.

Sorum bu genç arkadaşın hamile bayana yer vermesi dinen hangi sebeplerden dolayı sakıncalı? Bu arkadaşın kendinden büyük veya hamile olanlara yer vermesi insani bakımdan dinin bir emri değil midir?

SiNa
23.10.2009, 22:03
Karaşahin hocamız kısa bir süre forumumuzda yoklar , geldiklerinde elbette cevap vereceklerdir...

karaşahin
31.10.2009, 13:43
selamu aleykum

Sorum bu genç arkadaşın hamile bayana yer vermesi dinen hangi sebeplerden dolayı sakıncalı? Bu arkadaşın kendinden büyük veya hamile olanlara yer vermesi insani bakımdan dinin bir emri değil midir?

BİSMİHİ TEALA

We aleykümü's-selam

Muhterem kardeşim sorunuza cevap vermeden önce bir hususun bilinmesi faydalı olacaktır.

Burada öncelikle cevaplanması gereken soru şudur:

'' Bir müslüman tesettürüne riayet etmeden sokağa çıkan bir kadına hürmet göstermek zorunda mıdır?''

Öncelikle bilinmesi gerekir ki daru'l islâm'da; iman ettiğini söyleyen bir kadın tesettüre riayet etmeden sokağa çıksa hürmetini sakıt etmiş ve cariye gibi giyinmiş kabul edilir. Fakih Ebu bekr el belhi (rahmetullahi aleyh) Hz. Ömer'in (radıyallahu anh) bu konu hakkında söylemiş olduğu '' la hurmete leha'' ifadesine bakarak;

'' Yabancı erkeklerin geçtiği yerlerde başlarını açan kadınların hürmetinin olamıyacağına'' dair fetva vermiştir.

Bunun hikmeti bu gibi insanların bu gibi davranışları sebebiyle dinin hükümleriyle alay eden ve o hükümleri küçümseyen tavırlarından dolayı hürmetlerinin olamıyacağından dolayıdır.

Peki bu durum daki bir kadının bir takım avret mahalleri olan saçlarını, kollarını v.s isemeyerekte olsa gören bir insan günahkâr olur mu?

Peygamber (Sallallahu aleyhi ve sellem) bir hadisin de '' birinci bakıştan sonrası senin aleyhinedir'' buyurmasın da işaret ettiği gibi devamlı ve ısrarlı bakmaz ise günahkâr olmaz.

إسماعيل
31.10.2009, 14:17
Allah CC Razı Olsun Hocam

ping_pong
31.10.2009, 14:38
Sorum bu genç arkadaşın hamile bayana yer vermesi dinen hangi sebeplerden dolayı sakıncalı? Bu arkadaşın kendinden büyük veya hamile olanlara yer vermesi insani bakımdan dinin bir emri
değil midir?

sımdı bn anlayamadım yer vermesı mı gerekıordu genc arkadasın yer vermemesı mı gerekıyordu ?

karaşahin
31.10.2009, 14:48
Sorum bu genç arkadaşın hamile bayana yer vermesi dinen hangi sebeplerden dolayı sakıncalı? Bu arkadaşın kendinden büyük veya hamile olanlara yer vermesi insani bakımdan dinin bir emri
değil midir?

sımdı bn anlayamadım yer vermesı mı gerekıordu genc arkadasın yer vermemesı mı gerekıyordu ?

BİSMİHİ TEALA

Ping pong kardeşim konuya hangi yönden baktığın önemli. Eğer hürmet edilmesi gerekir diye düşünürsen bunun cevabı verilmeye gayret edilmiştir.

Yok dini açıdan mahzuru var mı? diye bakarsan şu '' bir kadının kalktığı yere oturan bir erkek (aksi de olabilir) oturakta kadının sıcaklığını hisseder ve ne kadar sıcak diye aklına getirirse zina etmiş gibidir.'' tespiti hatırlatmak gerekir.

Yok hamile kadının çocuğuna zarar gelmemesi açısından bakarsan; hiç bir dini kaide ve ibadet insan hayatından önemli değildir.

ÇARE
31.10.2009, 14:49
ALLAH razı olsun hocam...

irşad ekseni
31.10.2009, 14:56
:-055

TEKBİR
31.10.2009, 22:22
:-046:-055