Orijinalini görmek için tıklayınız : zorunlu eğitim.!
Selamun Aleyküm hocam,ailelerin artık mükellef olmuş kız çocuklarını,
"zorunlu eğitim"gerekçesiyle okula göndermeleri ,
"devlete yasalara itaat"diyerek belkide çoğunun para cezasını karşılayacak durumda oldukları halde durumu kabullenmeleri ne derece doğru.?
yada başka bir açıdan bu durumu kabullenmeyen ailelerin durumu denildiği gibi takvamıdır.?
karaşahin
13.11.2009, 16:32
[
BİSMİHİ TEALA
We aleykümü's-selam
Bu konu daha önce tartışıldı.
http://www.istikamet.eu/showthread.php?t=43459 (http://www.istikamet.eu/showthread.php?t=43459)
Ancak İslâm dinini kabul etmeyen düzenlerin okulların da okumak genel olarak yeni sayılabilecek bir mesele olduğu için zamanımızdan bazı fetvaları nakletmekle yetineceğim.
''Hiç şüphe yok ki , islamda ve onun öğrettiklerinde cahil olan Müslüman için böyle bir okulda okumak büyük bir tehlikedir.Çünkü o içinde kafirlere ve onların dinlerine yalakalık ve övgü olan vaktinin çoğunu islama karşı düşmanlık ve Müslümanları kınamakla geçiren bu derslere gidiyor.Lakin bu okuldaki talebenin Müslümanların akidesini bilme imkanı varsa ve islamın erkanlarını , İslam dinindeki helalleri ve haramları biliyorsa ve bu okullara yalnız ihtisas ve fenni ilimleri öğrenmek için ihtiyacı varsa ve onların derslerinden ve öğretmenlerinden etkilenmiyeceğine eminse ve orada küfür ile alakalı olan hiçbir şeyi öğrenmek mecburi değilse böyle durumlarda okulda okumakta bir beis görmüyoruz.Lakin kafirlerin hilelerinden ve onların Müslümanlara karşı kin ve nefretinden habersiz olan öğrencilerin akibetlerinden korkmak gerekir.Lakin kişi kendisinden eminse ve islama itikad ve amel yönündne bağlıysa onların bilgilerinden ve davranışlarından etkilenmez.Doğrusunu ALLAH (Celle celalühü) bilir.'' (Şeyh ibni cibrin, fetva no: 3596)
Abdurrahman Nasir Es Sadi bu konu hakkında diyor ki:
''Lakin en tehlikeli işlerden biride ailesiyle orada meskunlaşmaktır ve Müslümanların onların okullarına gitmeleridir.O okullar ki orada herkes ALLAH'ın (Celle celalühü) dilediği müstesna akidesi bozulmuş olarak çıkıyor.'' (El-Feteva es-Sadiyye: c:1, sh:109)
Günümüzdeki eğitim öğretim (eritim-öğütüm) sistemi islama karşı bir sistemdir ama bir zaruret söz konusu olsa bile verilmesi cok acıdır. benim baldızım 14 yasında kursa giderken ve tam hafızlığı da yarılamışken okuldan çağırdılar eğer okula başlamassa velisine hapis cezası (bunu anlayabilmiş değilim) verileceği söylediler. biz de mecbur hızlandırılmış kursa verdik. ama baldızıma çarşafı cıkarttıran onu din ile alakası olmayan şeyleri öğretmek için zorlayan bu sistemi kınıyorum. benim içimi parçalayan bu yakın zamanda yaşanmış olayın son bulmasını Mevla cc niyaz istiyorum. bu sistemi benimseyip baldızıma bunları yapanları Allah'a havale ediyorum.... :( :( :( :(
hocam tam olarak şunu soruyorum;zorunlu eğitim diyerek farzın terkini kabulle tabi daha nelere göz yumarak(mevcut sistem malum)kız çocuklarını okula gönderen ailelere;"siz yasalar gereği hareket ediyorsunuz mecburi bir durum söz konusu ve bunun için yaptığınız günah değil"denilebilirmi.?
yasalara uymayan ailelerede;"siz takvaca hareket ediyorsunuz"mu denmeli.?
8 yıllık eğitim sonrasında artık lise keyfi olduğu içinmi durum değişiyor ozamanmı kişi RABB'inin kanununu gözardı etme ve onun yerine başka bir kanun koyucunun kanununu kabul etme günahına girmiş oluyor.?
(ulemadan şirk diyenler olduğunuda okumuştuk)
karaşahin
14.11.2009, 13:09
hocam tam olarak şunu soruyorum;zorunlu eğitim diyerek farzın terkini kabulle tabi daha nelere göz yumarak(mevcut sistem malum)kız çocuklarını okula gönderen ailelere;"siz yasalar gereği hareket ediyorsunuz mecburi bir durum söz konusu ve bunun için yaptığınız günah değil"denilebilirmi.?
BİSMİHİ TEALA
Günümüz türkiyesi maalesef laik gözükmekle beraber laiklik kavramının ne olduğunu anlamayan bir kesim insanın zorbalık yönetimi altında olan bir ülkedir. Bu sistemin açıklarını bulan bir takım insanlar istedikleri gibi at koşturuyorlarsa diğerlerine kanunlara tabi olmak zorunluluğumu kalması gerekir?
Mesela sistem müslümanların ibadetlerinden olan kurban derilerini kanun güçü ile kurbanla alakası olmayan bir kuruma toplama yetkisi verdiği halde '' Kanunlara uymak zorundasınız'' diyen kişiler neden deri kavgasına girişiyorlar?
Veya yarın sistem bir biçim de hacca gitme yasağı getirse kanunlara uymayı savunan kesim hacca gitmeyecek mi? Yoksa kuzu kuzu sistemin yasağına uyun mu diye fetva verecekler?
Veya şu an güncel bir konu üniversitelerde başörtüsü sözde kanun ile yasak. Peki bu fetvayı verenler bu kız kardeşlerimize başlarınızı açarak okuyun, zira siz kanunlara uymakla mükellefsiniz mi diyecekler?
Misalleri çoğaltmak mümkün. Fetva vermek makamında olan insanların görevi insanları ALLAH'ın (Celle celalühü) emirleri ile sistemin kanunları arasında tercih yapmak zorunda bırakmak değil, aksine çözüm yollarını bulmak ve insanlara onu tavsiye etmek zorundadırlar.
yasalara uymayan ailelerede;"siz takvaca hareket ediyorsunuz"mu denmeli.?
Ruhsat ve azimet kavramları farklı bir husustur, takva farklı bir husustur. Bu meselede kanunlara uymamayı takva olarak nitelemek takvanın ne tarifine ne de keyfiyetine uyar.
yani mecburi bir durum olduğu için günaha girmiyorsunuz söylemiyle,yine yasalar ne olursa olsun mücadele ederek dinden taviz vermeyen zaten görevi olanı yapanlarada sen takvaca hareket ediyorsun söylemi yanlıştır.!bunu anlıyoruz...
ayrıca çok merak ediyorum zorunlu eğitim 12 yıl olunca ne yapacaklar.?
Hocam lise üniverste değil
İsmail kardeşimizin dediği gibi
ilkokul
Allahtan başka kanun koyucu yoktur
ama ne yapmalı ailer zaten okutmak istemiyor
zorla mecburen kerhen yollamak zorunda
helede mimlenmişse dahada zor durumda bırakılıyor bu aile ne yapacak kanunu kabul etmesde yollamak zorunda kalıyor
vBulletin v4.0.3, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.