PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : siyer (28) İSLAM İHLASTIR

ARAL
19.07.2010, 10:50
İSLÂM İHLÂSTIR

YAKICI İHLÂS

Bir davet levhası:

Allah Resulünün, yakınlarını davete memur oldukları zaman, ettikleri bir davet şekli... Bir davet şekli ki, en büyük mucizenin en basit eda içinde saklanması gibi bir şey...

Bir ölüyü değil, gelmiş ve geçmiş, toprak ve kül olmuş ölüleri parmak ucuyla tek işarette mezarlarından kaldıracak kudret bile, bu davetteki ihlas kudreti tesirinden hafif...

Bir incelik, tabiîlik, samimîlik ve nihayet inandırıcılık ki, mucize çapının üstünde...

Öyleyse en büyük mucize...

Evet; tabiîliği ve madde yönünden hiç de harikulade ol­mayan cereyanıyla bu hâdise, en basit tavnn içine namütena­hi derin bir mâna sığdırarak öyle bir mucizeye varmaktadır
onun yanında bütün harikuladelikler sönmekte...

Mekke'de bir meydan yerinde, yahut şehir dışında (gong) gibi bir âlet...
Tabiî zamanlarda kimse bu âlete el süremez; yasak!..

Yanıbaşındaki tokmakla üzerine vurulduğu zaman Mekke'nin kaynayan havası madenî ürpermelerle dolar ve herkes işini gücünü bırakıp sesin geldiği tarafa koşar.

Herkes buna mecbur...

Zira bu âlet, ancak müthiş bir düşman hücumu, su baskını, yangın âfeti, filân ve falan gibi hallerde çalınabilir. Başka türlü ona dokunulamaz.

İşte, herhangi bir gün, herkesin işiyle gücüyle uğraştığı herhangi bir saat... Görünürde fevkalâdelik adına hiçbir alâ­met mevcut değil...
Biran...

Tehlike gongu çalmaya başlıyor.
Dört bir koldan Mekke'nin kaynar havasını kamçılayan tunç ürpermeleri...
İşini gücünü bırakan herkes meydan yerinde...

Meydan yerinde gördükleri, vakar ve heybetin ta ken­disi, Allah'ın Resulüdür.
Toplananlara bakıyorlar. Bütün nazarlar üzerlerinde kü­melendikten sonra, mukaddes parmaklarını yanındaki bir da­ğın zirve noktasına çevirip soruyorlar:
- Bakın Kureyşliler, bakın ve kulak kesilin! Ben size desem ki, işte bu dağın arkasında bir düşman toplandı, şehre hücum etmek üzere... Hücum edecek ve mülkünüzü yakıp yıkacak, çoluk çocuğunuzu kesip öldürecek!... Bir ân sükût...

- Böyle deseydim bana inanır mıydınız? Hep bir ağızdan cevap:

- İnanırdık!.. Sen yalan söylemezsin! Lâkabın (El Emin)...

Bunun üzerine Allah'ın Resulü, mukaddes başı vecd içinde yükselmiş, şu mucize üstü karşılığı veriyor:
Öyleyse buna da inanın; ben Allah'ın Resulüyüm! Size Hak Dini tebliğe, sizi Kıyamet günüyle korkutmaya memurum! Buna da inanın öyleyse!..

Yalan ihtimalini muhale götüren, ihlâs derecesini mut­lak hâle getiren, onun içindir ki, yeri her harikanın üstünde olan bu ihlâs edası, yalnız Kureyş'in nasipsizlerine tesir etmi­yor.

— Bizi bunun için mi çağırdın?

Diyorlar ve biraz sonra «deli» diyecekleri Kurtarıcılar Kurtarıcısının yanından, aralarında küfür delisi Ebu Leheb, herbiri ayrı bir tefsirle başını sallaya sallaya ayrılıp gidiyor­lar.
Dünya durdukça, bu ihlâs misâli, içinde tek vicdan kı­vılcımı saklayan kalbleri yakacaktır.

Fakat Allah'ın insaf ver­mediği kalblere tesir etmeyecek...

KORUYANLAR

En başta, vecd ve aşk içindeki müminler ve sevgili am­cası Ebu Talib... Ne yapsınlar, onu nasıl korusunlar?..

Artık Ebu Talib, Allah'ın Resulünü korumak fikrinde kendi aile koluna bağlı birkaç belirsiz şahısla beraber yapa­yalnız kalmıştır.

Aynı kolun en kudretli unsurlarından biri olan Ebu Le­heb ise,
Kâinatın Efendisine düşmanlıkta, bütün düşmanlar­dan azılı...

Zevcelerin en şefkatlisi Hazret-i Hatice: - Kâfirlerin muamelesinden üzülme, diyor mukaddes zevcine; cahillik onların ana sıfatı...
Bundan senin tertemiz ve berrak ruhun bulanmasın... Bütün Peygamberler bu çileyi çekmişlerdir.
Allah yolunun çilesidir bu...
Ve çileyi doldurmaya memur, O'nun büyük ruhu, bu hi­tapta bütün bir huzur ve emniyet duygusuna kavuşuyor.

Ebu Talib'in Allah Resulü üzerindeki himâyesi, noksan­sız ve fütursuz devamda...

Bu hususta Ebu Talib, Resuller Resulüne hitaben ve Kureyş topluluğuna karşı bir de şiir söyledi:

«Sana kimse zarar veremez;
«Bunu candan taahhüt ederim.
«Meğer ki, ben ölmüş olayım.
«Ve toprakla üstüm örtülsün...
«Sen bütün dâvam açığa vur!..
«İnsanları apaçık davet et!
«Sana kimse zarar veremez.
«Vazifenle müjdelendin sen.
«Onunla gözlerin nuru olacaksın!
«Beni de çağırdın yoluna,
«İnanıyorum, evet, sözünde sadıksın;
«Emin sıfatın herkesçe malûm...
«Dinin de dinlerin en hayırlısı.
«Fakat ne çare, ne çare?..
«Eğer beni Kureyş utandırmasaydı,
«Elbette ki, bu dine girerdim.
«Yalnız bu din için çalışırdım»

Hayret!..

Allah'ın Resulü uğrunda göstermediği fedakârlık bırak­mayan, O'nu şahıs plânında en çok seven ve koruyan, fakat bir türlü o büyük şahıstaki büyük Resule teslim olmayan Ebu Talib'in ruh haleti bir çözülmez düğüm...

Hayret kelimesi bu düğümün belirttiği korkunç tezatla­rı ifadeden âciz...
Hem inan, yahut inandığını söyle; hem de peşinden akıl almaz saikler yüzünden sıyrıl ve kabul etmemekte mazur ol­duğunu bildir!..

Bu da Allah'ın hesaba sığmaz bir hikmet cilvesi...

Ebu Talib muammasını, onun ruhunu teslim edeceği ân çözeceğiz.