PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Particilik meselesi hakkında yardım...

Rabbani.
05.12.2010, 20:02
Merhaba arkadaşlar...
Sizden bir ricam var...
Efendi hazretlerimizin Sohbet kitablarında geçen Particiliği ve bölünmeyi kötüleyen sözleri var...
Bunların hangi sohbet kitabında olduğunu cilt ve sayfa numarası ile bilen birisi varmı acaba diye soracaktım...
Şimdiden teşekkürler...

Rabbani.
05.12.2010, 20:10
Particilik haramdır, milleti bölmek demektir, milleti felakete sürüklemek demektir.
Particilik Peygamberin yoluna aykırıdır. Bunlar milleti aldatmaktan başka işe yaramıyorlar. Sahabe-i kiram bizim gibimi yaptı, onlar tefrikaya mı -ayrılığa mı- düştüler bizim gibi. Birbirlerine saldırdılar mı, birbirlerinin kalbini kırdılar mı, yok. Ama biz, particilik için birbirimizi yiyecek duruma geldik Allah muhafaza etsin

Bu gün de bizi tefrika yani particilik ve kadın fitnesi yıktı. Kadınlar okullardan dairelerden -işyerlerinden- çekilmelidir. Yüzdört kitaptan biri bile fetva vermez kadının çalışacağına dair. Kız çocuğunun mektepte işi yoktur. Beni İsralin ilk yıkılışı kadınlar yüzünden oldu. Kadınların vazifesi ev işleri yapmak, efendisine itaat etmek ve millete memlekete hayırlı evlat asker yetiştirmek. Budur kadınların vazifesi, başka yok. Çalışmak eve bakmak para kazanmak kadının değil erkeğin işidir. Madem bakamayacaktı niçin aldı, elin kızını dairelerde-işyerlerinde süründürüyor. Türk-müslüman kadını, iyi asker yetiştirmiştir. Bunu o Napolyon bile anlamıştır. Türklere mağlub olunca -bizi bu asker değil, bunların anaları mağlub etti, çünkü anaları bunları tam asker olarak yetiştirmiş- dedi.

Hakkani
06.12.2010, 06:38
Bunların hangi sohbet kitabında olduğunu cilt ve sayfa numarası ile bilen birisi varmı acaba diye soracaktım...Bu sözleri kayda girmiş eski bir vaazından alınmıştır. sohbetler kitabında particiliği böylesine levmettiğini ben görmedim.

"Particilik haramdır" sözünü bu arada çok iyi anlamak lazımdır. kelimenin sonunda ki -cilik ifadesi burada çok önemlidir. zira partiye oy vermek destek olmak partici olmak farklı şeyler. partici varsa yoksa partisini bilir partisini dava edinir. diğer partici/partili/partiye oy verenleri kendine muhalif bilir bazen bu muhalefeti düşmanlık boyutuna vardırır.. Bu müminler arasını bölmek parçalamaktır bu yüzden haramdır.

Ancak bir partiye bazı maslahattan ötürü oy verdiği halde onu dava edinmeyen böyle değil. Bu ictihad meselesidir. ictihad ictihadı bozmaz kaidesi gereğince bilir ki diğer partilere oy veren müslümanlarında hakka isabet ihtimali mevcuttur ve dolayısıyla saygı ve sevgisini muhafaza eder.

Ne varki bugün bazı müslümanlar kurdukları partiyi hakkın yegane temsilcisi gibi görüyorlar ve partilerine oy vermeyeni hakka karşı gelmiş gibi dalalette görüyorlar. asıl şaşkınlık ise budur.

Rabbani.
06.12.2010, 09:28
Bende aynen sizin gibi düşünüyorum bu konuda hakkani kardeşim...
Zaten hakikatte budur...
Bende sohbetler kitabında görmedim ama belki el yazması bazı kaynaklarda geçiyor diye tahmin etmiştim...
Kayda girmiş sözlerinden kasıt bant mıdır acaba?

Hakkani
06.12.2010, 13:05
evet banttan.. hatta internette de var sanırım.

Peki particilik haram oluyorda cemaatçilik tarikatçılık neden mübah oluyor bunu aceba düşündükmü ?

safahat
06.12.2010, 22:02
evet banttan.. hatta internette de var sanırım.

Peki particilik haram oluyorda cemaatçilik tarikatçılık neden mübah oluyor bunu aceba düşündükmü ?

Haa buna değinin işte!
Ben sadece çok büyük olmayan beldemden birde misal vereyim,
Bir camii var beldemizde 1984 den bu yana. 89 dan beri orada hizmet vermeye çalışıyoruz, 90 lı yıllarda idareden bir kardeşimiz Adıyaman menzil sevdalısı oluyor, geliyor hemen yakında eski bir fabrika binası kiralayıp bir yığın masraf edip kendine uyan bazı kardeşlerimizide yanına çekiyor, bambaşka bir alemde kavrulup gidiyorlar..Bu arada Nur cemaatine bağlılarda kendi aralarında bir şeyler yapıyor ayrılıyorlar, ve diğer cemaate mensublarda var tabii..neyse böyle sürüp giderken camiimizde birlik beraberlik diye bir şey kalmadı.

Buyurun söz sizde

AHMEDİHYA
06.12.2010, 22:04
dikkatle burayı takip ediyorum

Hakkani
09.12.2010, 22:40
parti -cilik
cemaat -çilik
tarikat -çılık
bölü -cülük

Bütün cilik cülükler aslında birer ideolojidir. Müslümanın islamdan başka akide/ideolojisi olamaz, varsa hakkın doğru yolundan sapmış olur. Cemaat ve tarikatlar İslama ulaşma, öğrenme ve islamı yaşama yollarıdır. Yani vesile ve sebeptirler. İslam ise yegane gaye ve amaçtır.

Çok olur ki aslında sebep olan şey gaye gibi telakki edilir ve bu sebebi tutmayana gayeden uzak nazarıyla bakılır. Sebebi maksad edinmek apaçık bir sapmadır, Sırat-ı Müstekimden kaymadır.

Bu hakikatden ötürü Hazreti Pir Efendimiz (İmam-ı Mahmud Hz) biz müridlerini ve talebelerini kesin yasaklamıştır:

"Tarikata teşvik var davet yoktur, lakin insanları Şeriata davet edeceğiz. 'Namaza gel oruca gel, Kurana gel, sohbete gel, derse gel' demek vardır ancak 'tarikata gel' demek yoktur."

Beyrut
09.12.2010, 22:52
Ehl-i dalâletin zilletindendir ittifakları... Ehl-i hidayetin izzetindendir ihtilâfları. Yâni ehl-i gaflet olan ehl-i dünya ve ehl-i dalâlet, hak ve hakikata istinad etmedikleri için zaif ve zelildirler. Tezellül için, kuvvet almaya muhtaçtırlar. Bu ihtiyaçtan, başkasının muavenet ve ittifakına samimî yapışırlar. Hatta meslekleri dalâlet ise de, yine ittifakı muhafaza ederler. Âdeta o haksızlıkta bir hakperestlik, o dalâlette bir ihlâs, o dinsizlikte dinsizdârane bir taassub ve o nifakta bir vifak yaparlar, muvaffak olurlar. Çünki samimî bir ihlâs, şerde dahi olsa neticesiz kalmaz. Evet ihlâs ile kim ne isterse Allah verir.

Amma ehl-i hidayet ve diyânet; ve ehl-i ilim ve tarîkat, hak ve hakikata istinad ettikleri için ve herbiri bizzat tarik-ı hakta yalnız Rabbisini düşünüp, tevfikıne itimad ederek gittiklerinden, manen o meslekten gelen izzetleri var. Zaaf hissettiği vakit; insanların yerine Rabbisine müracaat eder, meded ondan ister. Meşreblerin ihtilâfıyla, zâhir meşrebine muhalif olana karşı muavenet ihtiyacını tam hissetmiyor... İttifaka ihtiyacını göremiyor. Belki hodgâmlık ve enaniyet varsa, kendini haklı ve muhalifini haksız tevehhüm ederek; ittifak ve muhabbet yerine, ihtilâf ve rekabet ortaya girer. İhlâsı kaçırır, vazifesi zîr ü zeber olur.

İşte bu müdhiş sebebin verdiği vahîm neticeleri görmemenin yegâne çaresi, "dokuz emirdir."

1 - Müsbet hareket etmektir ki; yâni: Kendi mesleğinin muhabbetiyle hareket etmek. Başka mesleklerin adâveti ve başkalarının tenkisi, onun fikrine ve ilmine müdahâle etmesin; onlarla meşgul olmasın.

2 - Belki daire-i İslâmiyet içinde hangi meşrebde olursa olsun, medâr-ı muhabbet ve uhuvvet ve ittifak olacak çok râbıta-i vahdet bulunduğunu düşünüp ittifak ederek...

3 - Ve haklı her meslek sahibinin, başkasının mesleğine ilişmemek cihetinde hakkı ise: "Mesleğim haktır, yahud daha güzeldir." diyebilir. Yoksa başkasının mesleğinin haksızlığını veya çirkinliğini îmâ eden, "Hak yalnız benim mesleğimdir." veyahût "Güzel benim meşrebimdir." diyemez olan insaf düsturunu rehber etmek.

4 - Ve ehl-i hakla ittifak, Tevfik-ı İlâhînin bir sebebi ve diyanetteki izzetin bir medârı olduğunu düşünmekle...

5 - Hem ehl-i dalâlet ve haksızlık -tesanüd sebebiyle- cemaat sûretindeki kuvvetli bir şahs-ı mânevînin dehasiyle hücumu zamanında; o şahs-ı mânevîye karşı, en kuvvetli ferdî olan mukavemetin mağlup düştüğünü anlayıp ehl-i hak tarafındaki ittifak ile bir şahs-ı mânevî çıkarıp o müdhiş şahs-ı mânevî-i dalâlete karşı, hakkaniyeti muhafaza ettirmek.

6 - Ve hakkı, bâtılın savletinden kurtarmak için...

7 - Nefsini ve enaniyetini...

8 - Ve yanlış düşündüğü izzetini...

9 - Ve ehemmiyetsiz rekabetkârane hissiyatını terketmekle ihlâsı kazanır, vazifesini hakkiyle ifa eder.

BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ

Hakkani
09.12.2010, 22:56
Sözlerin Üstadı konuşunca tasdikten başka ne diyebiliriz..

Ancak bu alıntı Safahat abinin sorununu tam olarak çözümlüyormu bilemiyorum

Aslanyürek53
09.12.2010, 23:19
[QUOTE=Rabbani.;278914]Particilik haramdır, milleti bölmek demektir, milleti felakete sürüklemek demektir.
Particilik Peygamberin yoluna aykırıdır. Bunlar milleti aldatmaktan başka işe yaramıyorlar. Sahabe-i kiram bizim gibimi yaptı, onlar tefrikaya mı -ayrılığa mı- düştüler bizim gibi. Birbirlerine saldırdılar mı, birbirlerinin kalbini kırdılar mı, yok. Ama biz, particilik için birbirimizi yiyecek duruma geldik Allah muhafaza etsin

Bu gün de bizi tefrika yani particilik ve kadın fitnesi yıktı. Kadınlar okullardan dairelerden -işyerlerinden- çekilmelidir. Yüzdört kitaptan biri bile fetva vermez kadının çalışacağına dair. Kız çocuğunun mektepte işi yoktur. Beni İsralin ilk yıkılışı kadınlar yüzünden oldu. Kadınların vazifesi ev işleri yapmak, efendisine itaat etmek ve millete memlekete hayırlı evlat asker yetiştirmek. Budur kadınların vazifesi, başka yok. Çalışmak eve bakmak para kazanmak kadının değil erkeğin işidir. Madem bakamayacaktı niçin aldı, elin kızını dairelerde-işyerlerinde süründürüyor. Türk-müslüman kadını, iyi asker yetiştirmiştir. Bunu o Napolyon bile anlamıştır. Türklere mağlub olunca -bizi bu asker değil, bunların anaları mağlub etti, çünkü anaları bunları tam asker olarak yetiştirmiş- dedi.

düşüncelerimimi yazdınız? nerden biliyordunuzda harfi harfine yazdınız...:)));)
ben bu sitenin enki üyesi profesyönel sporcu f.b nin kick boks baş antrenör sorumlu başkanı herkesi saygıyla selamlıyorum...
tv ve innernet fidne iş iolduğundan tv izlemiyorum nettede sadece araştırma yapıyorum. burda dini sitelerinde doğru olmadığını düşündüğümden artık siyeye girmiyorum. girmiyorum ama bu sitedende çok şey öğrendim aklımdanda çıkmıyo geden bir girdim tesaduf tekrar girdim ve yorumunuzu okudum tutamadım kendimi biraz içimi dökeyim musadenizle...
ben bir büçük yıl önce tarifi olmaz bir değişime uğradım Allah ham olsunki bilgisayara format atılır gibi sıfırlandım arkadaşlarımdan ortamlardan kacar oldum. bu güveni hururumu kayıp etmemek, bu firsatı kacırmamak için işimi gücümü ikinci plana atarak araştormaya başladım. abooo gitmişizki ne gitmişiz. cemaatler millet ne hale gelmiş...ARAŞTIRMAMI ÖZETLEMEK İSTERİM İŞİNİZE YARAYACAK ŞEYLER OLABİLİR...
osmanlı çokuşünü firsat olarak değerlendiren islam düşmanları bu ülkeyi ..... atatürke laiklikle kurdurarak islam dinini yok edecek en büyük temeli attılar. laiklik üzerinden dinve ahlak anlayışımızı değiştirdiler. aile yapımızı bozmak için kadın erkek eşinliği deyim kadınları başımıza musallat ettiler azdırdılar aillerde hakim kıldılar. sahte şehler türeterek müslümanları kafalarını karıştırıp şüpheye düşürdüler. bizi gidalarla zehirlediler. Allah besmelesiz et ve domuz eti yemeyin dediler ikisinide yaptık, şeytan cevremizde değil damarlarımızda dolaşmaya başladı. osmanlı çoküşünden sonra dünyanın ve ülkemizin konrölünü ellerine gecirem islam düşmanlar artık fettullah gülen başta olmak üzere dini cemaatleri ele gecirmeye başladılar... bu ülkenin dinini namusu şerefini yo ketmek için atatürke bu ülkeyi laiklikle kurduranlar, cemaatleri ellerine gecirerek din anlayışımızı değiştirdiler şimsdide tayıp erdoğanı destekleyerek yine ülkemizin kontröllerini ellerinde tutuyorlar. yani atatürkten sonra gelen tüm liderler islam düşmanlarını ( masonların) kontrölündedir. kim bu sisteme karşı koymaya kanltıysa ( ozal muhsin yazıcı oğlu vs) suikastlerle öldürüldü. kısaca sonuna gelindi. çünkü yaptığım bir ciddi araştırmama göre her yüz yılda gelen mürşüdü kamil ( hatemül evliya) olduğuna inandığım ömer öngüt hz hakka göc etmiş sonuna gelinmiştir. büyük afetlerin, şavaşların başlaması çok yakın hatta çat kapıdır.( en doğrusunu Allah bilir) bu aradaömer ongütü düyan varmı varsa nasıl bilir) bu durumda yapılması gereken şey iman kurtarma mucadelesi vermek. şahsen çok iyi bir ortamım ve işim olmasına rağmen bu yazın rize çayelinin köyüne hatta dağa yerleşip imanımı kurtarmaya mümkün olduğuncada gercek islamı tebliğ etmeye çalışacağım. ve yakında zuhur edeceğine inandığım hz mehtinin safında yer almaya çalışacağım. ayrıca bu sene özellkle kadıköyde nerdeyse kadınlar cıplak gezecek sevgililer sokak ortasında sevişecek. benim şerefim bunu ahlakım bu durumu kaldırmıyor. seneye daha beter olacak uyarmaktan mecburi kalıyorum dövmekten bıktım kesin seneye bicmeye başlarım. onun için dağ başı en iyi yol...bu arada ne bu toprak altındaki kemikler nede bu kainatın sahibi bu isyanı bu küfrü daha fazla kaldırmaz Allah ın azabı yakındır hemde çok yakın( en doğrusunu Allah bilir) fikirlerinizi paylaşırsanız özellikle ömer öngüt efendi hz hakkında sevinirim... ortadan girdim hemen yorum yazıp hemen konu actım umarım abes olmamıştır...
saygılarımla...

Hakkani
09.12.2010, 23:27
Aslanyürekli Ömer Öngütü sormuşun, onu kendine lider tutmuşun.. ne diyebiliriz ki.. Allah selamet versin Ömer Efendinin müntesiplerine. evet hazret dünyasını değişti.. gönül arzulardı ki dünyadan gitmeden önce cemaat müntesiplerinin gönüllerini alıp ta öyle gitseydi.. belki onun içinde okur dua ederlerdi. zira kitaplarında pek rencide edici beyanları var.. silinmez ki silselerdi keşke..

Hatemülevliya meselesine gelince böyle bir kavram dinde yoktur. Allah müminleri veli tuttuğunu açıklamıştır. dünyada yaşayan son müslüman kim olacaksa hatemülevliya da o olacaktır. Tabiki bu Kuranın hükmüdür. Hepimizide bağlayan aslında budur, bundan başka ne dense lokaldir bağlayıcılığı yoktur.. bir de Kuranın hükmüne aykırı olursa..

Aslanyürek53
09.12.2010, 23:31
hakkanı kardeşim bunu konu actım yazı yorumunu oraya alda sana birşey sorayım olurmu? rica etsem;)

arzuhalim
10.12.2010, 01:58
yazilarinizin bi kismi beni gercekten üzdü fethullah gülen hoca efendinin ne gibi yanlisini gordunki? onun arkasindan giybet ediyosun kendi nefsimizi sorgulayalim internetteki bazi videolar izleyipde bu masandor demekle olmaz delil getirmen lazim

Beyrut
10.12.2010, 06:40

Saygıdeğer imamım,

Benim o alıntıyla safahat abiye demek istediğim, farklı cemaatler veya tarikatlar olsa da tek ümmet tek saf olmanın nasıl sağlanacağını üstad beyan etmiş.Ben de onu alıntı yaptım.

Teşekkürler.

arzuhalim
11.12.2010, 03:23
ben sana demedimki uzerine neden aliniyosun

SiNa
11.12.2010, 10:12
Particilik haramdır, milleti bölmek demektir, milleti felakete sürüklemek demektir.
Particilik Peygamberin yoluna aykırıdır. Bunlar milleti aldatmaktan başka işe yaramıyorlar. Sahabe-i kiram bizim gibimi yaptı, onlar tefrikaya mı -ayrılığa mı- düştüler bizim gibi. Birbirlerine saldırdılar mı, birbirlerinin kalbini kırdılar mı, yok.

bu sözler kime ait tam anlamadım...açıklarsanız sevinirim...

ukubat
11.12.2010, 10:20
Particilik Peygamberin yoluna aykırıdır. Bunlar milleti aldatmaktan başka işe yaramıyorlar. Sahabe-i kiram bizim gibimi yaptı, onlar tefrikaya mı -ayrılığa mı- düştüler bizim gibi. Birbirlerine saldırdılar mı, birbirlerinin kalbini kırdılar mı, yok.

bu sözler kime ait tam anlamadım...açıklarsanız sevinirim...

Efendi hazretlerimize ait kardeşim...

safahat
19.12.2010, 14:55
parti -cilik
cemaat -çilik
tarikat -çılık
bölü -cülük

Bütün cilik cülükler aslında birer ideolojidir. Müslümanın islamdan başka akide/ideolojisi olamaz, varsa hakkın doğru yolundan sapmış olur. Cemaat ve tarikatlar İslama ulaşma, öğrenme ve islamı yaşama yollarıdır. Yani vesile ve sebeptirler. İslam ise yegane gaye ve amaçtır.

Çok olur ki aslında sebep olan şey gaye gibi telakki edilir ve bu sebebi tutmayana gayeden uzak nazarıyla bakılır.
Sebebi maksad edinmek apaçık bir sapmadır, Sırat-ı Müstekimden kaymadır.

işte bu sapmalara yazıkki ne yazık yukarda saydığın gibi rastladıklarımız oluyor,
burunlarının dikine ....çılık ve ....çilikliklerle islam kardeşliğine darbe vuruyorlar!

Sözlerin Üstadı konuşunca tasdikten başka ne diyebiliriz..

Evet gayet güzel anlaşıldı, lakin sorun benimmi Hakkani? Hepimizin değilmi?
Misalini verdiğim beldemdeki Camii cemaatimizin bahsettiğim dağılmaları benim özel sorunummu?
Veda hutbesinde Resulullah efendimiz sallallahu ümmetine hitab etti değilmi?