PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Şeriat hükümlerinin kolay olduğu

MuH@©i®
26.01.2007, 22:45
Nisa:18

Meal –i şerifi :
Allah(-ü teala) sizden (yükünüzü)hafifletmek ister;(zaten)insan da zayıf olarak yaratılmıştır.

İZAHAT
İmam- fahrurrazi’nini beyanına göre ,ayeti celilede geçen :”tahfif” hakkında iki söz vardır.

1.Zaruret halinde cariye ile evlenmenin serbest kılınmasıyla ilgili kolaylıktır ki bu,İmam Mücahid ve İmam Mukatil’in sözüdür.

2.Diğer alimlerin görüşüne göre ,bu kolaylık şeriatın bütün hükümlerini kaplamakta ve Allah’ü Teala’nın lütfu keremiyle bize kolay ettiği her şeyi içine almaktadır.Çünkü Mevla Teala Beni İsrail’e ve diğer ümmetlere indirdiği meşakkatli teklifleri bu ümmete yük etmemiştir.
Nitekim Mevla Teala,habibi hakkında;

“Omlardan(ümmetinden hata ile adam öldürmekte kısas icrası ,günah işleyen azaların ve pislik değen elbisenin kesilmesi gibi)ağır yüklerini ve üzerinde ki zincirleri(güç gelen teklifleri)kaldırır.”(araf:157)

Diğer bir ayeti kerimesinde ise;
“Allah’ü Teala size kolalık murad eder,sizin hakkınızda güçlük istemez”(Bakara:185)

Bir ayeti kerimesinde de;
“(Allah’ü Teala)Din hususunda üzerinizde hiçbir zorluk kılmadı(yüklemedi)”(hac:78)
Buyurarak bu hakikatı açıklamıştır.

Cabir(Radıyallahu anh)dan rüvayet edilen bir hadis-i şerifte efendimiz(sallallahü aleyhi vesellem)de:”Ben çok müsamahakar(hoşgörülü)ve kolay olan İbrahim(aleyhisselam)ın dini ile gönderildim.”(beğavi.mealimüttenzil 1/47,Ali el-mütteki,kenzul ummal 1/178,no:900,Ahmed ibni hanbel,no:22354,8/303)
Beğavi ve ruh-ul beyan tefsirlerinde zikredildiğine göre “insanın zayıf yaratılması”ndan maksat:Kadınlara karşı sabırsız olmasıdır.”İmam-ı tavus ve Kelbi(rahimehumallah)böyle buyurmuşlardır…

semenulcennet
27.02.2007, 18:21
Allah razı olsun paylaşımın için teşekkürler..

ARAL
06.10.2008, 18:55
Allah razı olsun paylaşımın için