PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Istihare nasil yapilir

iNZiVa
31.08.2007, 21:54
Evvela abdest alinip iki rekat namaz kilinir, birinci rekatta kafirun, ikinci rekatta ise ihlas sureleri okunur. Namazi kildiktan sonrada su dua yapilir ve niyet edilir:
http://img239.imageshack.us/img239/4135/1316ywaf6.gif

İstihareden sonra, abdestli olarak, kıbleye dönüp yatılır. Rüyada beyaz veya yeşil görmek hayra, siyah veya kırmızı görmek şerre alamettir. 7 gün istihareden sonra, rüyada bir şey görülmezse, kalbe bakılır. O işi yapmak arzusu varsa, o işe karar verilir.

Istihare hakkinda bazi hadisler, ve alimlerin görüsleri:

İmam-ı Gazali hazretleri buyuruyor ki:
Dört şeyi yapan dört şeyden mahrum kalmaz:
1- Şükreden, nimetin artmasından,
2- Tevbe eden, kabulden,
3- İstihare eden, hayırdan,
4- İstişare eden, doğruyu bulmaktan, hakikate ulaşmaktan mahrum olmaz.

Herhangi bir işe başlarken, mesela evlenirken, ev alırken istihare yapmalıdır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Mutluluk, istihare namazı kılmakla gerçekleşir.) [Hakim]

(İstiharede bulunmak ve kadere rıza göstermek kişinin mutlu olacağına, bunun aksi ise, kişinin mutsuz olacağına alamettir.) [Tirmizi]

(İstihare eden kimse mahrum kalmaz, istişare eden pişman olmaz. İktisat eden darlık çekmez.) [Taberani]

gurbetkusu
31.08.2007, 22:02
allah razi olsun kardesim.
peki insanin kendi mi yatmasi gerekiyo? kendin yatar da birsey görmezsen baskasi, en yakinlarindan birinin istihare yapmasi uygunmu?

selametle

iNZiVa
31.08.2007, 22:05
bundan emin degilim, bir yazida kisinin kendisi yatmasi gerektigi yaziliydi, buda bir ibadet sekli oldugu icin baskasina yaptirmak uygun degil diye yaziliydi, ama nekadar dogrudur bilemiyorum. Büyük hocalarimizin söylemesine göre baskalarida yatabilir. arastirmak lazim

iNZiVa
31.08.2007, 22:11
arama yaparken söyle bir yaziylada karsilastim

İstihareyi başkasına yaptırma konusunda hadislerde açıklama yoktur; bu yüzden bazı alimler çekimser kalmışlar, çoğunluk ise başkasına da yaptırılabilir demişlerdir.

gurbetkusu
31.08.2007, 22:14
ya simdi söyle bise var. kendi annem benim icin yapti, cok acik ve net "cevaplar" aldi. ama hala icimde iste bi süphe var, cünki kendim yaptigim zaman hicbirsey göremiyorum...