+ Konuya Cevap Yaz
1. Sayfa - Toplam 4 Sayfa var 1 2 3 ... SonuncuSonuncu
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 10 ve 38

Konu: susamlı gevrek simit tarifi arıyorum

  1. #1
    safaha
    Gast

    Standart susamlı gevrek simit tarifi arıyorum

    Değerli istikamet Dostlarımız,

    Forum Sitemiz kardesleri güzel olan her işte yardımlaşmayı sever ya, işte yine öyle bir şey için
    şimdi siz değerli kardeslerime müracaat ediyorum.

    Aslında TARiFDÜNYASI kardesimizin geçen yıl açtığı güzel bir Kıtır Poaça konusunda
    kendiliğinden gelişmişti bu Simit konusu, orayı karıştırdığım için TARİFDÜNYASI kardesimden ayrıca özür dilerim öncelikle, bu arada oradaki simit mesajlarını buraya taşıdım..

    Kardesler, Yurtdışındayız malumunuz, memleketimize has her şey burada yok, bunlardan
    biriside Türkiyede dışarlarda ''Simitcilerin'' aşağıdaki resimde gördüğünüz Taze Gevrek
    Susamlı Simitleri..


    Bunlardan kendi Taş Fırınımızda zaman zaman yapmak istiyorum, bir kaç tarif denemiştim olmadı, netteki tarifler ev iş,i pastahane işi yassı, açık renkli yumuşak simitler genelde.
    Bana lâzım olan Gerçekten Simitci Fırınlarının veya Simitde üreten diğer ekmek fırıncılarının kendilerinden alınacak Susamlı Gevrek Simit Tarifi..

    Şu ana kadar Canyürekli, Tufeyl ve Alikan kardeslerim bakacaklarını bildirdiler, Allah razı olsun. Lakin sizlerdende, içinizde tanıdık fırıncısı veya simit üreten fırıncı var ise, onlardanda alalım inşaAllah tarifleri ve burada yazalım bu konuya.

    Bilhassa,

    Bilhassa,
    ___>Pekmezin hangisi? ..Dut? Üzüm? Nar? Diğer?
    ___>Pekmezin inceltilmesi ne ile ve hangi derecede olacak?
    ___>Belli bir undan yapıldığı söylendi, hangi cinsi kullanıyorlar?
    ___>Odun fırınının derecesi ne kadar olacak?
    ___>Hamurun kıvamı ve bekleme süresi?
    ___> Susamların belli çeşidi varmış Simitte kullanılan, hangisi?

    ___>Bunların yanı sıra tabiiki
    malzemeler ve miktarı lazım.



    (Hamurun yoğrulması, Simidin şeklini meydana getirmek, pekmezli sıvıya ve sonrada
    susam tepsisinde susamlamak sorun değil, bunlar tamamdır)

    Şimdiden hepinize Teşekkür ederim, Allahu Teala razı olsun..

    Selam ve Dua ile.
    Konu safaha tarafından (13.02.2010 Saat 09:32 ) değiştirilmiştir. Sebep: Birisi başlığın değişmesine sebeb olmuş geri getirdim:-))

  2. #2
    Istikamet Özel Üye AlikaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    11.02.2007
    Bulunduğu yer
    istanbul
    Mesajlar
    6.726

    Standart

    Abim bunu bu şekilde ayrıntılı yazman çok iyi oldu,çünkü sadece tarifi deil bazı ayrıntılarınıda istiyorsun.yazmaış olsaysdın bu şekilde ben sadece tarifini alıcaktım,ama şimdi bu ayrıntılarada özen göstermeye çalışağaım inş..
    Abim yapacağın bu güzel işte sana katkımız olursa sevinirim olması içinde ne gerekiyorsa yapacağım inş..kolay gelsin şimdiden
    Allahın sana nekadar değer verdiğini öğrenmek istersen,seni nerde kullandığına bak..

  3. #3
    safaha
    Gast

    Standart ( Önceki konudan buraya taşınan mesajlar)


    TARiFDÜNYASI kardesimiz;


    Kusura bakma abi cevp vericektim işim çıktı,
    daha önce buradan biriside sormuştu simit tarifini bende pazarda sormuştum simitciye sormuştum oda anlatmıştı ben tarif edeyim siz yapar veya yaptırırsınız hamuru göz kararı diyeyim ben size un süt yaş maya tuz birazcıkta toz şeker içine

    Üzerine ise susam ve pekmez sürülüyor hamuru yoğuruyorsunuz biraz dinlendiriyorsunuz hamur kabarıyor sonra bu hamurdan küçük parçalar alıp simit şekli veriyorsunuz simit şekli olan hamuru önce pekmeze banıyorsunuz sonra her yerini bolca susamam buluyorsunuz ve fırında pişiriyorsunuz siz şanslısınız çünkü taş fırınınız var o taş fırında ne çok yemek yapılır ne ekmek ne kebablar künefeler size kolay gelsin...


    Alıntı:
    TARİFDUNYASİ Nickli Üyeden Alıntı
    aklımda kalmış işte birisi sormuştu diye inşaALLAH doğru tarif vermiştir adamın günahını almayalım bazı insanlar tam tarif vermiyor verirlerse evdeki insanlar yaparsa onlar gibi güzel onlar nerden para kazanıcaklar eksik veriyorlarki tam olmasın diye onlardan alalım diye:-047

    neee?..para kazancının azalmasından korkup bildiğini saklayan veya bilerek
    yanlış tarif veren simitcilerdemi var Türkiyede yani?

    Almanyadan kalkıp Türkiyeye simit almaya gidemeyeceğimize göre şimdi..
    TARİFDÜNYASI ben bu tarife göre bir deneyeyim, sonuca göre o simitciye dua ederiz..
    yada artık bilmiyorum..

    ÇARE kareşimizde bir simit tarifi eklemiş onuda yazıcıdan çıkarayım, belki başka kardeşlerimizdende gelir yardım, haftaya kadar beleyeyim,
    inşaAllah bahçedeki Fırını yakıp hepsini deneyeceğim.

    Bu arada diğer kardeşlerimizdende rica ediyorum, sokakta satılan gevrek susamlı simitler var ya, işte fırıncılardan onun tarifini alacaksınız, burada bunu tutturursam Camiimizdede cemaate sunacağız.
    Almanyada bulunduğumuz bölgelerde 42 yıldır bu simitlerden görmedim, pastahane simidi var bakkallarda satılıyor lakin onlar değil bahsi geçen simitler.

    İlginiz için şimdiden teşekkürler istikamet dostları ..



    İSRA Nickli Üyeden Alıntı
    tarifini bilmiyorum ama...Almanyadaki teyze çocukları ,bize sipariş verir anne babası gelince alıp onlara yollarız..onlarda pastahane simide istemezler illa sokak simidi gevrek olucak...Gurbetlik ne zormuş,vatanının sokak simidi bile ne lezzetli geliyor..

    işte bu, bunu demek istiyorum,
    ISRA teyze çocukların değil sadece çoklarımız Türkiyeye gidenlere
    veya oradan gelenlere tenbih ediyoruz getirmelerini..
    Bayatlamışı bile farketmiyor, buzluğa atıyoruz her pazar sabah kahvaltısında
    bir adet bölüşüp hasret gideriyoruz işte..


    evet Fırıncılardan alınız ...Simit tarifleri gelsin, bekleyeceğim..


    (Bir kaç hafta sonra;)




    Alıntı:
    safahat Nickli Üyeden Alıntı
    Fırnıcılardan alınma tarif yokmu halen kardesler?
    Benim istediğim tarif, bildiğimiz dışarda tepside tablada satılan gevrek, çıtır, susamlı simit olacak unutmayın ne olur.
    Bu simitlerden inşaAllah Taş fırınımızda hazırlayıp camiidede oranın hayrına satacağım inşaAllah. Hem buradaki kardesleriniz simit hasreti giderecekler (bende..)

    Şaka falan değil, geçen seneden beri bekliyorum, lütfen köşedeki simitci fırınınıza gidiniz ve almanyadan bir amca istiyor deyin ve durumu anlatın..

    Dikkat!
    yumuşak açık renkli yassı Pastahane simidi olmayacak ama!

    (bana PM de atabilirsiniz, ama burayada ekleyebilirsiniz tarifi)
    Selam ve dua ile






    Bu tarif hangi kardesimizdendi? alıntı yaparken eksik olmuş.

    bir yerde tarif buldum ama İnşaAllah odur..

    Ankara Simidi

    verilen ölçüler 50 kg. un için 750 gr. tuz, 500 gr. maya... Malzemeler:
    • 1 kg. simitlik un (Un firmaları simit, tandır ve köy ekmekleri için farklı bir un üretiyorlar.)
    • 10 gr. yaş maya (Eğer kuru maya kullanacaksanız 5 gr, instant maya kullanacaksanız 3.3 gr.(1 çay kaşığı))
    • 15 gr. tuz
    • Su
    • Üzüm pekmezi
    • Simitlik susam (Simitlik susam, beyaz susamdan biraz daha koyu renge sahip ve piyasalarda öyle satılıyor.)
    Önemli: Malzemelerdeki un, tuz ve maya oranına muhakkak dikkat edin. Temelde bütün hamur işlerinde aynı malzemeler kullanılmasına rağmen farklı tür sonuçlar alınmasının sebebi bu oranlar.

    Tarif:
    • Unu ve tuzu bir kaba koyun, ortasını havuz yapıp sıcak suda erittiğiniz mayayı ve aldığı kadar suyu ekleyip, sertçe bir hamur yapın. Hamurun içindeki glutenin çalışması için 15 - 20 dakika hamuru yoğurun.
    • Kışın 60 dakika, yazın 30 dakika, mayalanması için bekletin. Daha sonra hamurdan parçalar koparıp tezgahın üzerinde ince uzun bir şekilde yuvarlayın. Hamuru halka yapın ve iki ucunu birleştirip, elinizle yuvarlayarak, birleşme yerini kaybedin.
    • Eşit oranda pekmezi ve suyu karıştırın. Hamurları pekmezli suyun içine batırıp, 2 - 3 dakika bekletin. Ardından, pekmeze bulanmış hamurları, bir tepside duran susama bulayın ve 220 derece ısıtılmış fırında pişirin. Çok pişirirseniz, kurur. Az pişirirseniz hamur tadında olur. O ayarı iyi bulmak gerekiyor.
    Simit saraylarında simitler kara fırında, odun ateşinde pişiriliyor. Fırınlama, 5-10 dakika sürüyor. Pişerken fırının önünden ayrılmayın.
    Simitlik Un: Yurtdışında yaşayanlar, simitlik un yerine, protein miktarı 12 - 13 civarında olan, ekmeklik un kullanabilirler. Protein miktarı paketlerin üzerinde yazar.


    Pekmezli Su: Simitçiler, şeker pekmezi denen ve glikozdan yapılmış pekmezi kullanıyorlar. Evdekiler doğal pekmez kullanacağı için daha sağlıklı olacaktır. Yurtdışında yaşayanlar, pekmez bulamazlarsa maple syrup kullanabilirler.



    SOKAK SİMİDİ TUTKUNLARINA





    Aslında Oktay Usta'nın Yeşil Elma programından aldığım bu tarifi ilk kez bir gece yarısı yaptım. Sokak simidinin o eşsiz tadının tutkunu olanlar bu tutkunun saat vs. dinlemediğini iyi bilirler. Bir de tarifi ilk denediğimde şu an 10 aylık olan kızıma hamile olduğum da düşünülürse saatin hiiiiiiiiiiiç bir öneminin olmadığını da hamileler tahmin ederler. Neyse, gecenin bir vakti canım çıtır çıtır ve sınırsız simit çekmişti. Hamurişi yemeğe -hele de gecenin bir yarısı- son derece karşı olan eşim beni gözü dönmüş "Hayatııııım ne olur simit yapayım!!!" diye inlerken görünce kıyamamış ve "Eeee hadi yap da yiyelim" deyivermişti. İşte bu tarifin favorilerim arasına girdiği an o andır.

    Malzemeler:
    1/2 paket yaşmaya
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 tatlı kaşığı toz şeker
    1/2 çay bardağı sıvıyağ
    Alabildiği kadar un (1/2 kg kadar)
    Üstü için:
    2 çorba kaşığı pekmez
    2 çorba kaşığı sıvıyağ
    1/2 bardak soğuk su
    Bolca susam

    Yapılışı:
    Mayayı eritin. Unu havuz yapın. Toz şeker ve tuzu unun üzerine dökün. Erittiğiniz mayayı unun ortasına dökün ve şeker ve tuz ile temas ettirmeden ortadan doğru una yedirin. Sıvı yağı ilave edip iyice yoğurun. Bir kapta pekmez, sıvıyağ ve soğuk suyu karıştırın. Simit şekline getirdiğiniz hamurlarıönce bu sıvıya sonra susama bulayın. Tepside bir süre mayalanmaya bırakın. (60 derecelik fırında da mayalandırabilirsiniz). 190 derecelik fırında üstü kızarana kadar pişirin
    Buda 2. TARİF
    malzemeler:
    yarım kg un
    yarım paket yaş maya
    yarım su bardağı çiçek yağı
    1 çay bardağı ılık su
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 tatlı kaşığı şeker

    üzerinin sosu:
    2 çorba kaşığı pekmez 1 su bardağı su ile açılacak.
    2 çorba kaşığı sıvı yağ katılıp sos hazırlanacak.(simitleri bulamak için)

    geniş bir kaba bol susam dökülecek.
    hazırlanan simitler önce sosun içine (ön ve arkası) bulanacak, sonra susamlı tabakta ön arka bol susamlanacak.yağlanmış fırın tepsisine dizilip tepside 20 dakika bekletilecek(mayalı olduğu için kabaracak)
    170 derece fırında kızarana kadar pişirilecek.
    aynı sokak simidi gibiydi, tavsiye ederim...
    Abim inş.işine yarar
    Konu safaha tarafından (01.02.2010 Saat 18:19 ) değiştirilmiştir.

  4. safaha mesajına Allah razı olsun dendi, ve diğer diyenler:

    aşk-ı musab (15.08.2011)

  5. #4
    safaha
    Gast

    Standart

    ÇARE kardesden gelen simit tarifi / kendi açtığı ''Safahat abime Simit Tarifi'' konusundandan buraya aktarılmıştır, Allahu Teala razı olsun.

    Malzemeler
    1 kg un
    1 kibrit kutusu kadar yaş maya (30gr)
    3 su bardağı ılık su
    1 çorba kaşığı
    tuz
    3 çorba kaşığı pekmez
    1 su bardağı
    susam

    Yapilis Tarifi
    Bir su bardağı ılık suda mayayı eritin. Kabarması için 2-3 saat kadar bekletin.
    1 su bardağı ılık su ile 2 kaşık pekmezi karıştırın. Unu hamur yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açıp eritilmiş maya ve tuzu ilave edin. Pekmezli suyu azar azar ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamurdan parçalar koparıp elinizle yuvarlayarak simit şekli verin. v Derin bir kapta kalan 1 bardak suyu 1 kaşık pekmezle karıştırın. Susamı geniş bir tabağa yayın. Hazırladığınız hamurları pekmezli suya batırıp çıkarın ve susama bulayın.
    Fırın tepsisisini hafifçe yağlayıp simitleri aralıklı olarak tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Çay ve beyaz peynir eşliğinde sıcak olarak servis yapın.
    Afiyet olsun...

  6. safaha mesajına Allah razı olsun dendi, ve diğer diyenler:

    aşk-ı musab (15.08.2011)

  7. #5
    safaha
    Gast

    Standart

    Buda Bahçemizdeki Fırınımız...(içinden)
    Bilhassa Alikan kardesimiz görmek istemişti




  8. #6

    Standart

    Safahat abi Muğla'nın Ortaca ilçesinde ihvan kardeşlerimizden Erzurum'lu bir fırıncı usta var tanıdığım. Hem çok iyi bir ustadır, hemde çok mübarek, çok takdir ettiğim bir ihvan kardeşimdir. İbret olacak yaşamı var. Aynı zamanda sakallı olarak fırında çalıştığı için yılmaz bir mücadele içinde. (belediye vb. resmi kurumlardan dolayı.) Umre çalışmaları olan İstanbul'lu Eyüp hocamında çok takdir ettiği bir kişidir. Kendisini umrede tanımış özellikle daha yakından tanımak için yaşadığı yeri ziyarete gelmişti.) Kendisine ulaşabilirsem; eğer isterseniz simit ile ilgili bir tarifi varsa size iletmeye çalışayım. Ne dersiniz. Değişik tarifler denemek lazım değil mi ?

    Fırınınız da çok güzel. Tuğlaların yüksek ısıya dayanıklı ateş tuğlası olduğunu buradan görebiliyorum.
    Garibim, bî-kesim, yoktur enîsim âhtan gayrı,
    Penâhım, dest-i gîrim kalmadı Allah’tan gayrı.


  9. #7

    Standart

    Hiç bugüne kadar aklımda simit yapma veya simit nasıl yapılır diye bir merak yoktu.Taki bir kaç gündür sitede verilen,simit tariflerini ve gurbette yaşayan kardeşlerimizin simite duydugu özlemlerini okuyana kadar.İtiraf ediyorum sanırım benimde simit yapma merakım gelişti sayenizde
    ''Aklım her gün tövbe eder. Nefsim her an tövbemi bozar... Arada kalmış bîçareyim iyi ki Senin kapın var.” <Hz. Mevlana>


  10. #8
    safaha
    Gast

    Standart

    Alıntı garibullah Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

    Fırınınız da çok güzel. Tuğlaların yüksek ısıya dayanıklı ateş tuğlası olduğunu buradan görebiliyorum.
    Evet Garibullah, taşları pahalı ama mecburdum bunlarla örmeye Fırını.
    Tabanındaki geniş yüzeyli yüksek ısı taşları aşağı doğru kalıncadır
    ve bu taşlar ise serbest şekilde tuz, cam ve kum karışımı üzerinde dizilmiş vaziyettedir..

    Merak eden sevgili kardeslerime bir resim daha ekleyeyim dış görünüş/ kapısı ve hemen üzeri bacaya çıkış;




    Bu resimde tamamının görünümü, bacası 50 cm kadar daha uzayacak ve dış sıvasıda bitmedi;





  11. #9
    safaha
    Gast

    Standart

    Alıntı garibullah Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Safahat abi Muğla'nın Ortaca ilçesinde ihvan kardeşlerimizden Erzurum'lu bir fırıncı usta var tanıdığım. Hem çok iyi bir ustadır, hemde çok mübarek, çok takdir ettiğim bir ihvan kardesimdir.
    Garibullah çok sevindim, bu kardesimizle derhal irtibata geçmek isterdim,
    yardımcı olursan sevinirim. Onunda meslek tecrübesi var mutlaka,
    görünen odurki ondan direkt simit tarifi olmasada önemli bilgiler alabilirim.
    Kimbilir belkide Simitci ustası çıkar..haydi hayrlısı.

    Allahu Teala razı olsun kardesim.

  12. #10

    Standart

    Alıntı safahat Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

    Bilhassa,
    ___>Pekmezin hangisi? ..Dut? Üzüm? Nar? Diğer?
    ___>Pekmezin inceltilmesi ne ile ve hangi derecede olacak?
    ___>Belli bir undan yapıldığı söylendi, hangi cinsi kullanıyorlar?
    ___>Odun fırınının derecesi ne kadar olacak?
    ___>Hamurun kıvamı ve bekleme süresi?
    ___> Susamların belli çeşidi varmış Simitte kullanılan, hangisi?

    ___>Bunların yanı sıra tabiiki
    malzemeler ve miktarı lazım.


    (Hamurun yoğrulması, Simidin şeklini meydana getirmek, pekmezli sıvıya ve sonrada
    susam tepsisinde susamlamak sorun değil, bunlar tamamdır)

    Şimdiden hepinize Teşekkür ederim, Allahu Teala razı olsun..

    Selam ve Dua ile.

    Selamınizi alalim dualarinizi da alma umidi ile insaAllah diye dileyelim safahat abimiz ,DUT Pekmezi kullanildigini biliyoruz, memleketimizin Nuri Dede Simidi meshurdur. ...Tarifini hic almadik ama insaAllah,bu yaz gidersek ilk isimiz bu guzel simidin tam bir tarifini almak olsun...Oyle saniyoruz ki, aradiginiz lezzet olacak insaAllah..Cay ile vazgecilmez bir keyif Karadenizin,bizim taraf denizinden olanlar icin...
    Konu safaha tarafından (02.02.2010 Saat 10:18 ) değiştirilmiştir. Sebep: harf düzelimi
    Duanın şekilleri vardır,seslisi,sessizi vardır.
    Dudaklardan dokuleni,ruhlarda filizleneni vardır,
    Mabedleri vardır,seccadesi vardır.
    Fakat duanın en yucesi;
    Hayatın dua mayası ile yoğurulabilmiş olmasıdır...
    Kin ve hased,hırs ve adaletsizlik,gurur ve kibir
    Bu niyaz bedeninin içine sızamaz
    ve
    Gönüll ferahı ile yeryüzünün kiri yıkanır...



+ Konuya Cevap Yaz
1. Sayfa - Toplam 4 Sayfa var 1 2 3 ... SonuncuSonuncu

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok